Auckland Jouw vakantie naar Nieuw-Zeeland begint hier!
8,7
8,6 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
9,4 Locals
8,0 Restaurants
9,5 Veiligheid
8,6 Stranden

Auckland

door Willeke van Doorn

Vaar door prachtige havens, duik in de geschiedenis en cultuur van de Maori, ontspan in oude stadsparken, winkel in het Central Business District en geniet van fenomenale uitzichten vanaf de Sky Tower, One Tree Hill en Mount Wellington. Welkom in Auckland!

Auckland is qua oppervlakte de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Een derde van alle Kiwi's woont in deze stad op het Noordereiland. Toch is het eerder een uit de kluiten gewassen dorp dat nog steeds volop groeit. Alleen in het zakencentrum vind je hoogbouw in de vorm van glanzende kantoorflats van beton, glas en marmerachtig steen.

ZELF NAAR Auckland?

Bekijk alle 53 reizen naar Auckland

City of Sails

Niet iedereen is gecharmeerd van deze wat fantasieloze gebouwen, maar de schitterende havens die het centrum omgeven maken veel goed. Auckland is gebouwd op vijftig eilandjes en gedoofde vulkanen en is één van de mooiste havensteden ter wereld.

Dat de Aucklanders behoorlijk gek zijn van zeilen zie je aan alle zeilschepen in de havens en aan de vele zeilwedstrijden die worden georganiseerd, waaronder de beroemde America's Cup. Niet voor niets wordt Auckland de City of Sails genoemd.

Maori in Auckland

De havens van Auckland spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad die teruggaat naar de 14e eeuw toen Maori-stammen in Auckland neerstreken. Aan de Waitema Harbour bouwden ze hun nederzettingen op de toppen van gedoofde vulkanen.

In 1840 meerde de Britse kapitein Hobson aan. Voor een spotprijs kocht hij ruim 1200 hectare grond van de Maori. Auckland was een aantrekkelijk gebied met een prachtige natuurlijke haven, vruchtbare aarde en een centrale locatie. De stad kreeg haar naam ter ere van Lord Auckland die destijds een hoge officier van de Britse marine was.

Nog altijd wonen er veel Maori in het multiculturele Auckland. In het Auckland Museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van de City of Sails. Naast de Maori huisvest de stad op het Noordereiland ook veel mensen van Polynesische afkomst. De Otara Market, die elke zaterdag in Auckland gehouden wordt, is de grootste Polynesische markt ter wereld.

Hoofdstad van Nieuw-Zeeland

Na de komst van de Brit Hobson werd Auckland de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Door de komst van regeringsfunctionarissen, winkeliers en arbeiders groeide de stad snel. Maar na 25 jaar verhuisde de regering naar Wellington, dat de nieuwe hoofdstad werd.

Desondanks bleef Auckland het commerciële centrum van Nieuw-Zeeland en groeide de bevolking naar de ruim één miljoen inwoners die nu in de kosmopolitische stad wonen. Tegenwoordig is Auckland een multiculturele stad met Europeanen, Aziaten, Maori en eilandbewoners uit de Stille Oceaan.

Auckland: de bezienswaardigheden

Auckland mag je dan ook niet overslaan tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland. De meeste bezienswaardigheden van Auckland liggen in en rond de binnenstad, aan het water en rond de oudste parken van de stad, zoals Albert Park, Victoria Park en Auckland Domain.

Het water is een belangrijke attractie in Auckland. Huur een boot en vaar langs de mooie havens of ga met een excursie naar Rangitoto of een van de andere eilanden in de Hauraki Gulf. Auckland leent zich daarnaast ook uitstekend om goed te winkelen of voor het bezoeken van een van de interessante musea zoals het New Zealand National Maritime Museum.

Central Business District Auckland

Veel winkels en museau liggen in het Central Business District van Auckland. Voorheen was de binnenstad met als commerciële hart Queen Street en de vele kantoorgebouwen nogal saai en grauw. 's Avonds viel er nauwelijks wat te beleven. Tegenwoordig komt ook hier de stad tot leven dankzij de komst van trendy restaurants en bars.

Mocht je genoeg hebben van alle saaie hoogbouw in de binnenstad, ga dan naar Sky City in het centrum. Neem daar de lift naar het topje van de Sky Tower voor een geweldig uitzicht over Auckland en omgeving.

One Tree Hill en Mount Wellington

Wil je genieten van nog meer mooie uitzichten over de stad, bezoek dan ook de vulkanische piek One Tree Hill. Een klim naar de top van deze slapende vulkaan wordt beloond met panoramische uitzichten over de stad, de havens en de omringende eilanden.

Ook Mount Wellington, gelegen tien kilometer buiten de stad, is een mooi uitkijkpunt. Hike naar de top van de berg en kijk uit over de skyline van de stad. Vooral tijdens zonsondergang is een klim naar Mount Wellington de moeite waard. Je ziet dan de zon wegzakken achter de glinsterende lichtjes van de skyline.

Accommodatie Auckland

Tijdens je vakantie in Auckland heb je keuze uit veel verschillende accommodaties in de diverse wijken. De Wijk The Waterfront is nu de hotspot op het gebied van wonen en uitgaan. Hier vind je exclusieve winkels, historische gebouwen als de Ferry Building en veel horecagelegenheden.

Andere leuke wijken om te verblijven zijn Parnell, Newmarket, Ponsonby en Jervois Roads aan de rand van het centrum. Met meer dan 850 restaurants en een diversiteit aan keukens is lekker uit eten gaan in Auckland geen probleem.

Zoek je een hip hotel in Auckland, neem dan eens een kijkje bij The Quadrant Hotel. Dit is een fijne uitvalsbais om Auckland, haar bezienswaardigheden en omgeving te verkennen tijdens je vakantie in Nieuw-Zeeland.

Wat is de beste reistijd voor Auckland?

De beste reistijd voor Auckland is meestal tijdens de lente (september-november) en de herfst (maart-mei), wanneer het weer mild en aangenaam is, met gematigde temperaturen en minder neerslag. Deze periodes bieden de ideale omstandigheden om te genieten van de prachtige landschappen, stadsparken en de vele culturele activiteiten die Auckland te bieden heeft. Houd er rekening mee dat het klimaat in Nieuw-Zeeland nog afwisselend kan zijn, dus het is slim om altijd wat extra lagen kleding bij de hand te hebben.

Reizen Auckland

Meer Auckland

Reviews Auckland

Familie bezoek Auckland.. (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door John Groos op 15 november 2018

Prachtige grote stad in het verder zo natuurlijke nieuw zeeland. De stad heeft veel te bieden, ook qua natuur. De stad bruist en de mensen zijn zo vriendelijk. De heerlijke mosselen bij de Fox sporting bar staat me nog vers in het geheugen.

8,7
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
9 Veiligheid
10 Stranden

Pluspunten Auckland

  • klimaat
  • sfeer
  • uitzichten
Ultieme tip: Met de ferry van Auckland naar het prachtige Devonport. Waiheke Island absolute een must do.. Met schitterende stranden is Waiheke Island geen eiland wat je bij Auckland verwacht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Stray (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Femke Vink op 12 november 2017

Ik heb vier weken met Stray gereisd door Nieuw-Zeeland. Normaal ben ik niet van de groepsreizen, maar dit was echt top! Per dag kon je kiezen welke activiteit je wilde gaan doen en je kan makkelijk je bussen boeken.

Pluspunten Auckland

  • aardige locals

Minpunten Auckland

  • duur
Ultieme tip: Reis met Stray.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Auckland is een schitterende stad. (bezocht in december 2014)

Review geschreven door ghislain briers op 03 juli 2016

Perfect om na lange vliegreis een paar dagen op adem te komen . Je kan veel gewoon te voet bezoeken . en daarna met de huurauto of camper het land rondreizen

9,8
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
10 Veiligheid
9 Stranden

Pluspunten Auckland

  • klimaat
  • sfeer
  • uitzichten
Ultieme tip: Ascott parnell BB and boutiquerestaurant in Tower met goed eten en schitterend uitzicht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers

Auckland wordt ondergewaardeerd (bezocht in september 2014)

Review geschreven door Jenny van den Adel op 26 mei 2016

4 Maanden lang heb ik in Auckland gehad. En wauw, wat heb ik mij er veilig, op mijn plek en thuis gevoeld. Vaak hoor je over Auckland dat het geen leuke stad is. Maar ik ben ervan overtuigd dat, als je zorgt dat je je research hebt gedaan, je de stad net zo zal waarderen als ik!

Het fijne aan wonen in Auckland vind ik, is dat je 1 a 1,5uur rijden in zo'n andere, o zo prachtige omgeving terecht komt! Muriwai en Piha Beach, Hunua Falls, Rotorua en Raglan (love it)!

Niet te vergeten een ritje over de Harbour Bridge, wauw.. zo prachtig om al die boten te zien liggen in deze o zo mooie haven, waar je trouwens ook heel lekker kunt eten!

Je begrijpt het al; ga niet teveel uit op de ervaring van een ander, maar oordeel zelf en je zal zien dat Auckland heel veel te bieden heeft!

8,3
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
10 Veiligheid
8 Stranden

Pluspunten Auckland

  • Veilig
  • rustig
  • leuke bars
  • goede bereikbaarheid
  • Niet overvol met toeristen
  • Veel diversiteit

Minpunten Auckland

  • Veel stijle heuvels
  • duur
Ultieme tip: Mission Bay en dan een biertje doen bij de Belgium Pub. Ponsonby, voor het ultieme avondje uit!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

City trip New Zealand (bezocht in januari 2013)

Review geschreven door Minke Grijpstra op 25 april 2016

Prachtige grote stad in het verder zo natuurlijke nieuw zeeland. De stad heeft veel te bieden, ook qua natuur. De stad bruist en de mensen zijn zo vriendelijk. Prachtige stranden, Cockle bay staat me nog vers in het geheugen. De stad is goed te berijden, makkelijk parkeren.

9,2
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
10 Locals
8 Restaurants
10 Veiligheid
10 Stranden

Pluspunten Auckland

  • betaalbaar
  • bereikbaar
  • lekker eten
  • gevarieerd
  • aardige locals
Ultieme tip: Een tripje naar de haven. Geweldig om alle (zeil-)boten te zien. En vele leuke restaurantjes en barretjes om lekker even te te ontspannen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Budget reizigers

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors