Nothing on the 'Telly'

Nothing on the 'Telly'

door Brenda Biersteker

De tuin is aan kant, de was gedaan, het huis is schoon en met zoveel vrije tijd om handen, is het steeds moeilijker je niet te vervelen. Wat internetten, een boek lezen, koekjes bakken en dan toch die TV maar aan. In het kader van de 'bezuinigingen' hebben we niet langer Satelliet-TV, maar ontvangen we de 6 lokale publieke (en commerciële) gratis zenders. Met als gevolg dat er de helft van de tijd niets 'fatsoenlijks' op tv is.

Lokale drama's worden afgewisseld met wat Australische uitzendingen en Amerikaanse programma's, steeds onderbroken door Sell-TV (ja ook hier: 2-voor-de-prijs-van-1, zóveel extra's gratis en abonnementen waar je niet meer vanaf komt) luier en wasmiddelen reclames en overheids-spotjes vergelijkbaar met Postbus 51. Die gaan dan voornamelijk over het klaar zijn voor een ramp, wat te doen bij brand en de gevolgen van rijden met drank op of zonder gordel.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 72 reizen naar Nieuw-Zeeland

Deze laatste worden steeds gruwelijker en de meest gore details zijn duidelijk zichtbaar. Heel herkenbare situaties van jongeren met een borrel op die in de meest vreselijke, maar eveneens herkenbare ongelukken terechtkomen. Een van deze spots in het bijzonder was 7 jaar geleden op tv en heeft toen nogal wat indruk op me gemaakt.

De eerste beelden laten een lokale kroeg zien, met een gezellige club mensen, biertje in de hand. Vervolgens zie je een motorrijder afstappen en bij een huis aankloppen. Hij vraagt naar een man en de vrouw die opendoet zegt dat hij in de kroeg is, maar niet laat thuis zou komen.

De volgende beelden zie je de motorrijder enkele scherpe bochten nemen, in het donker en in bergachtig gebied, als ineens een auto hem van de weg rijdt, omdat de bestuurder met een slok op de bocht wat ruim nam. De auto stopt en de man kijkt nog in zijn spiegel, maar ziet geen spoor van de motorrijder, denkt dat hij het zich misschien verbeeld had. Vervolgens komt hij thuis en dan vraagt zijn vrouw of hij zijn beste maat nog getroffen had, hij was op de motor en ging hem opzoeken in zijn stamkroeg...

Wekelijks zijn er nieuwsberichten van ongelukken, waarvan veel met alcohol of drugs als hoofdoorzaak. Ook is het tegenwoordig steeds meer 'in' om de politie te ontvluchten bij aanhouding, een wilde race dwars door de stad met alle gevolgen van dien. Vaak gaat het hier om 'boy-racers', jongeren in opgevoerde sport auto's.

Sinds kort is er een nieuw verbod in het centrum van Christchurch, waar 'cruising' niet langer is toegestaan. Nu klinkt cruisen als heerlijk op pad, de wijde natuur in, maar het is meer te vergelijken met een verbod op paraderen op de boulevard!

Onder cruisen wordt het langzaam en luidruchtig langsrijden verstaan van meerdere auto's, stereo op 10 tussen het geraas van de sport-uitlaten door. Je kunt je dan ook voorstellen dat de bewoners van Christchurch centrum geen oog dichtdoen als de Cruisers tot 4uur 's ochtends doorgaan met rondjes rijden, en af en toe een 'burn out' en onder luid gejuich en getoeter wat rubber verbranden.

Het rijbewijssysteem in Nieuw-Zeeland zit eigenaardig in elkaar. Jongeren van 15 jaar kunnen hun 1e deel 'Learner Licence' halen, met een theorie test van 35 vragen. Halen ze dit, dan mogen ze onder instructie van een bijrijder van 18 en ouder, die al minimaal 2 jaar een vol rijbewijs heeft, de weg op. Na een half jaar mogen ze het 2e deel halen: het Restricted Licence.

Daarvoor moeten ze een praktijk test van ongeveer een half uur afleggen in eigen auto onder toeziend oog van een examinator. In bezit van een restricted licence mag je tussen 5:00 en 22:00 alleen op pad en de rest van de nacht alleen als er een passagier is met een vol rijbewijs.

Het laatste is het 3e deel van het rijbewijs en kan anderhalf jaar later gehaald worden. Het is weer een praktijk test van ongeveer een uur en wordt uitgevoerd in eigen auto met een examinator aan boord. Intussen zijn ze dan ook wel 18, maar kunnen ze wel al 3 jaar op de weg zitten!

Ook is er een strafpunten systeem, waarbij kleine vergrijpen 10 tot 25 punten kosten en grote vergrijpen 35 of meer. Bij 100 strafpunten ben je je rijbewijs kwijt voor 3 maanden. Er zijn verschillende punten voor vergrijpen bij de 1e 2 delen van het rijbewijs, om het de jonge rijders flink onaantrekkelijk te maken zich te misdragen op de weg.

Intussen heeft Immigration mijn herziene werkvergunning goedgekeurd en teruggestuurd, dus ben ik alweer bijna 2 weken druk met bloemetjes plukken. Het voorjaar staat voor de deur en afgelopen vrijdag was het 'Daffodil Day' waarbij de narcis centraal staat als symbool voor de Cancer Society. Op Daffodil Day wordt jaarlijks geld ingezameld wat ten goede komt aan kankerpatienten in Nieuw-Zeeland.

Van de opbrengst worden doorbrekende onderzoeken in alle vormen van kanker gesponsord, maar ook programma's voor bewustwording en leven met kanker, informatie pakketten en cursussen krijgen een deel van de opbrengst. Een ieder die geeft, krijgt een (tegenwoordig steeds vaker nep-) narcis met een speldje die de hele dag gedragen mag worden.

Dit jaar hebben we heel wat van deze narcissen mogen leveren en daar heb ik dus heel wat uurtjes voor kromgestaan! Een zere rug voor het goede doel zullen we maar denken!

Vanuit een jippie-ik-ben-weer-legaal Nieuw-Zeeland:

Groetjes Brenda

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors