Dominion en Wereldoorlogen

Dominion en Wereldoorlogen

door Getaway Travel

Op sociaal gebied voerde Nieuw-Zeeland aan het einde van de 19e eeuw opmerkelijke vernieuwingen door. Zo was het land het eerste ter wereld dat vrouwen stemrecht gaf - zo'n 25 jaar eerder dan in Engeland, de Verenigde Staten en Nederland -. Ook was Nieuw-Zeeland in 1898 het eerste land dat zorgde voor een op inkomen gebaseerd pensioen. Toen het land in 1907 meer dan één miljoen inwoners kreeg, kreeg het een andere status. Al in 1856 kreeg Nieuw-Zeeland ten opzichte van Groot-Brittannië een grote mate van zelfstandigheid op bestuurlijk niveau en in 1907 veranderde deze van kolonie in het Dominion of New Zealand.

Nieuw-Zeeland werd een autonoom deel van Groot-Brittannië maar werd de koningin van Groot-Brittannië nog steeds vertegenwoordigd door de gouverneur-generaal in de regering van de Dominion of New Zealand. In die tijd ontstonden de twee politieke partijen Labour en National, die nog altijd de politiek van het land bepalen.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 72 reizen naar Nieuw-Zeeland

Hoe ver Nieuw-Zeeland ook van de rest van de wereld lijkt te liggen, toch vochten zo'n 100.000 kiwi's mee in de Eerste Wereldoorlog. In 1915 vormden zij samen met Australiërs het Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Tijdens de slag om Gallipolli in Turkije raakten zo'n 42.000 kiwi's gewond en kwamen er ongeveer 17.000 om. In de periode tussen de beide wereldoorlogen kende Nieuw-Zeeland zowel voor- als tegenspoed. In de jaren twintig ging het land voor de wind maar net als in de rest van de wereld raakte het in de jaren dertig in een economisch verval.

De eerste Labour Regering, gekozen in 1935, zorgde ervoor dat Nieuw-Zeeland weer uit de crisis kwam. Het pensioenbeleid en de gezondheidszorg waren vooruitstrevend en werden internationaal erg gewaardeerd. Niet veel later was Nieuw-Zeeland als lid van het Britse Gemenebest weer verplicht deel te nemen aan een wereldoorlog. Deze keer vochten ruim 200.000 soldaten in de Tweede Wereldoorlog mee waarvan maar liefst eenderde het niet overleefde. De slachtoffers van beide wereldoorlogen worden op Anzac Day, 25 april, herdacht.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors