Medische tips en gevaren Nieuw-Zeeland

Medische tips en gevaren Nieuw-Zeeland

Tijdens je reis door Nieuw-Zeeland loop je weinig risico voor je gezondheid. Je hebt geen vaccinaties nodig. De hygiënenormen zijn hoog, het leidingwater is veilig, er zijn geen gevaarlijke dieren en er zijn weinig besmettelijke ziektes. De ziektes waar je voor moet oppassen zijn dezelfde als in Nederland en België, zoals soa's en aids.

Medische hulp Nieuw-Zeeland

Wees je er wel van bewust dat er andere planten en dieren in Nieuw-Zeeland leven dan je gewend bent, waarvoor je misschien allergisch bent. Astma- en hooikoortspatiënten moeten hier rekening mee houden.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Verder is de gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland uitstekend. Als toerist val je onder het Nieuw-Zeelandse systeem van schadevergoeding bij ongevallen en krijg je kosteloze medische verzorging bij persoonlijk letsel.

Neem tijdens je ziekenhuis- of doktersbezoek wel je paspoort en je verzekeringspapieren of -pasje van je thuisland mee.

Gevaren uit de natuur

Waar je in Nieuw-Zeeland wel op moet letten is het veranderlijke weer, vooral wanneer je onvoorbereid de wildernis intrekt. Het weer kan namelijk in één keer omslaan en je kunt onderkoeld raken door plotselinge heftige regenval. Het is dan ook van groot belang om warme (regen)kleding, eten en drinken mee te nemen, ook al ga je maar een dagje wandelen. Geef ook altijd aan familie, vrienden, of het Tourist Office door waar je heen gaat.

Houd rekening met de heldere lucht in Nieuw-Zeeland, gekoppeld aan de dunne ozonlaag. Hierdoor kun je (veel) sneller verbranden dan je gewend bent. Bescherm je tijdens zonnige dagen en vooral in de zomer altijd met zonnebrand van minimaal factor 20. En gebruik een hoedje of pet.

Vervelend is de giardia. Dit is een parasiet die diarree, maagkrampen en misselijkheid kan veroorzaken. De giardia leeft op waterrijke plekken. Hoewel je uit verschillende meren en riviertjes het water zo kunt drinken, is het toch verstandig dit te zuiveren of te koken.

Een ander irritant beestje is de zandvlieg. Vooral in de zomer terroriseert dit vliegje de westkust van het Zuidereiland door te bijten. Het gevolg is een vervelende jeuk. Draag altijd schoenen met sokken en neem een insectenspray of -stift mee.

Zorg ervoor dat hier tenminste 28% van het ingrediënt DEET inzit. Omdat de zandvlieg in Nieuw-Zeeland bijna als nationale irritatie wordt ervaren, zul je geen moeite hebben met het vinden van deze insectensprays.

Reizen met contactlenzen

Het dragen van contactlenzen is onder een groot deel van de Nederlanders een dagelijkse gewoonte. Maar als je op reis gaat is het handig met een aantal dingen rekening te houden, zodat je bij thuiskomst niet wordt geconfronteerd met visuele ongemakken. Voornamelijk in landen met een warmer klimaat moet je voorzichtig omspringen met je lenzen. Houd rekening met de volgende punten:

- Lenzenvloeistof mag niet warmer dan 25 graden worden. Bewaar dit dus koel op reis!
- Je lenzenbakje mag slechts met de helft gevuld zijn met vloeistof. Vervang de lenzenvloeistof vaak, maar vul deze niet bij. Neem genoeg vloeistof mee, niet alle merken vloeistof zijn in het buitenland verkrijgbaar.
- Het lenzenbakje moet regelmatig schoongemaakt worden. Gebruik kokend water, want dat ontsmet goed. Of neem een aantal nieuw lenzenbakjes mee. Gebruik geen kraanwater om de lenzen en het lenzenbakje af te spoelen!
- Zorg dat je handen goed schoon zijn, vooral in de tropen. Droog je handen goed af na het wassen.
- Draag bij voorkeur daglenzen en geen maandlenzen. Vooral als je weet dat je je lenzen niet goed kunt verzorgen (bijvoorbeeld tijdens een meerdaagse tour) is het gebruik van daglenzen aan te bevelen.
- Als je toch voor maandlenzen kiest, vervang deze dan eerder en draag ze niet de volle maand.
- Wissel het dragen van lenzen af met een bril.
- Draag liever geen contactlenzen op het strand of in de woestijn. Een verdwaalde zandkorrel onder je lens kan heel veel pijn opleveren.
- Als je last krijgt van roodheid, irritatie of pijn in de ogen, verwijder je contactlenzen dan zo snel mogelijk. Neem contact op met een arts als dit blijft aanhouden.

Reizen met een lichamelijke handicap

Met lichamelijk gehandicapte reizigers wordt in Nieuw-Zeeland goed rekening gehouden. Ieder nieuw of gerenoveerd gebouw is wettelijk verplicht om goed toegankelijk te zijn voor mensen met een lichamelijke handicap.

Over het algemeen kun je stellen dat openbare gebouwen, winkels, horeca, toeristenattracties en accommodaties dit inderdaad zijn. Op vliegvelden worden gehandicapten geholpen met het aan en van boord gaan.

Treinen en bussen zijn echter zonder hulp (veel) minder toegankelijk. In alle grote steden rijden taxi's die rolstoelen kunnen vervoeren en zijn er auto's met handbediening te huur. Houd er rekening mee dat veel avontuurlijke activiteiten in Nieuw-Zeeland voor gehandicapten nauwelijks toegankelijk zijn, al doen reisorganisatoren erg hun best. Kijk voor meer informatie hierover op Enable.co.nz.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors