Abel Tasman

Abel Tasman

door Getaway Travel

Al eeuwenlang bestond er in Europa de gedachte dat er als tegenhanger van de landen van het noordelijk halfrond, er ook een groot onbekend land in het zuiden moest bestaan. In 1642 besloot de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie dat dit maar eens ontdekt moest worden om hun handelsgebied uit te kunnen breiden.

Gouverneur-generaal Anthony van Diemen stuurde Abel Janszoon Tasman eropuit om het 'Zuidland' te ontdekken en te onderzoeken of hiermee een lucratieve handel gedreven kon worden. Eerst koerste Tasman met de 'Zeehaen' en de 'Heemskerck' op het later naar hem vernoemde Tasmanië af en noemde het 'Van Diemensland'. Australië werd nauwelijks verder bezocht en ging de reis verder naar het oosten.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Op 13 december kreeg de bemanning 'een groot hooch verheven landt' in zicht. Als eerste Europeanen kregen zij Nieuw-Zeeland te zien, ter hoogte van de Zuidelijke Alpen. Tasman wilde er aan land maar de ruwe kust dreef hem verder naar het noorden. Een tweede poging werd gedaan bij wat nu de Golden Bay heet, maar weer lukte het niet het land zelf te verkennen.Vijandige Maori's vielen de Nederlanders met hun kano's, knuppels en peddels aan en vermoordden vier van de matrozen.

Tasman besloot dat met deze lieden geen handel gedreven kon worden en gaf het bevel verder te varen. Hij zeilde langs de westkust van het Noordereiland maar de ruwe zee verhinderde hem aan land te gaan. Een jaar later kwam hij weer in Nederland terug met het bericht dat de ontdekte kusten niet geschikt voor de handel waren. Wel kreeg het land een naam: 'Statenlandt'. Maar deze werd later gewijzigd in Nieuw-Zeeland ter ere van de provincie Zeeland waar zoveel beroemde zeehelden vandaan kwamen.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors