James Cook en de eerste Europeanen

James Cook en de eerste Europeanen

door Getaway Travel

Meer dan een eeuw was er nauwelijks belangstelling voor handelsbetrekkingen met Nieuw-Zeeland. In 1769 vertrok de Britse ontdekkingsreiziger Captain James Cook met de 'Endeavour' om de Stille Zuidzee te verkennen en om de passage van de zon door de planeet Venus waar te nemen. Hij vernam dit zeldzame fenomeen ter hoogte van Tahiti, en zeilde verder totdat hij de oostkust van het Noordereiland zag. Met hem waren ook kunstenaars en botanisten mee om wetenschappelijke ontdekkingen te documenteren maar Cook had ook de opdracht de mogelijkheden van nieuw land als kolonie te inventariseren.

In tegenstelling tot Abel Tasman, wist Cook wel vriendschappelijke betrekkingen met de Maori's aan te knopen. Hij zeilde eerste het Noordereiland rond - daarbij ontdekte hij de doorgang tussen de twee grote eilanden - om vervolgens het Zuidereiland verder te ontdekken. Door zijn veel positievere indruk van Nieuw-Zeeland dan die van Tasman, besloot hij het land als kolonie op te eisen voor Engeland.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 72 reizen naar Nieuw-Zeeland

In eerste instantie leken de Europeanen geen voorkeur te hebben zich in de nieuwe kolonie te vestigen. India en Nederlands-Indië leken toen interessanter. Maar in de 19e eeuw kwam de stroom immigranten aarzelend op gang. De meeste van hen waren handelaren, walvisvaarders, robbenjagers en missionarissen. Ze trokken voornamelijk op het Noordereiland rond om de Nieuw-Zeelandse rijkdom te exploiteren en voerden scheepsladingen kostbare goederen uit. Er was toen nauwelijks enige controle of organisatie op handel en verkoop van het land.

De eerste Europeanen gingen hun eigen gang en velen gaven zich over aan de drank en prostitutie. Missionarissen noemden dit gebied dan ook 'de hel van de Stille Oceaan'. De verstandhouding met de Maori's leek enigszins redelijk. Er woonden in 1840 zo'n 115.000 Maori's en zij werden sinds eeuwen voor het eerst geconfronteerd met grote veranderingen. Rond die tijd leefden er zo'n 2000 Europese kolonisten langs de noordelijke kusten met wie de inheemse bevolking intensief handel dreven. Veel Maori's teelden gewassen en voorzagen kolonisten van voedsel en stonden gedeelten van hun land af. In ruil daarvoor ontvingen zij wapens wat aanleiding gaf tot een golf van geweld tussen stammen onderling.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors