Top 5 vulkanen in Nieuw-Zeeland

Top 5 vulkanen in Nieuw-Zeeland

door Elsemieke Land

Door zijn ligging in de Pacifische Ring van Vuur zijn de vulkanen in Nieuw-Zeeland niet op twee handen te tellen. Behalve de tientallen gedoofde vulkanen waar Auckland op gebouwd is, vind je in Nieuw-Zeeland maar liefst achttien slapende en actieve vulkanen. 

Het is een natuurlijk verschijnsel wat je in ons eigen kikkerlandje niet tegenkomt. Wil jij tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland met eigen ogen een vulkaan zien? Dan moet je op het Noordereiland zijn. We zetten de vijf meest indrukwekkende vulkanen in Nieuw-Zeeland voor je op een rij. 

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

5. Vulkaan Taupo

Nog nooit van supervulkaan Taupo gehoord? Dat kan kloppen! Hoewel deze vulkaan in Nieuw-Zeeland in 181 na Christus de allergrootste vulkaanuitbarsting in de geschiedenis op zijn naam schreef, is alleen zijn ondergelopen krater nog zichtbaar. Beter bekend als het gigantische Lake Taupo. Denk daar maar eens over na wanneer je in een kajak naar de Maori rotstekeningen toe peddelt. 

4. White Island

Het is een geluk dat de meest actieve vulkaan van Nieuw-Zeeland vijftig kilometer van de kust in de Bay of Plenty ligt. White Island, of Whakaari in het Maori, piept met zijn top 312 meter boven het wateroppervlak uit. Vanaf de kust zijn de witte rookpluimen die de vulkaan uitstoot zichtbaar. Tot 9 december 2019 was het maanachtige landschap van White Island per boot of helikopter te bezoeken, maar na een desastreuze uitbarsting wordt dit door lokale autoriteiten afgeraden.  

3. Mount Tongariro

In het Tongariro National Park vind je drie actieve vulkanen bij elkaar: Mount Ruapehu, Ngauruhoe en Mount Tongariro. Waarvan de 1.968 meter hoge Tongariro de meest actieve en indrukwekkende is. In 2012 barstte hij voor het laatst uit. In sommige van zijn massief geworden kraters zijn kleurrijke meren ontstaan, zoals de veelvuldig gefotografeerde turkooizen Emerald Lakes en Blue Lake. 

2. Mount Ngauruhoe

De beroemde Mount Ngauruhoe is eigenlijk gewoon een bergtop met krater van vulkaan Tongariro. Ngauruhoe dankt zijn roem aan de trilogie Lord of the Rings, waar de 2.291 meter hoge top figureert als ‘Mount Doom’. Hoewel veel reizigers net als Frodo de vulkaan in Nieuw-Zeeland willen beklimmen, is dat uit respect naar de Maori niet zo’n goed idee. Zij beschouwen Mount Ngauruhoe als heilig. Ernaar kijken kan wel, tijdens het wandelen van de populaire Tongariro Crossing bijvoorbeeld. 

1. Mount Taranaki 

Van alle vulkanen in Nieuw-Zeeland, levert de 2.518 meter hoge Mount Taranaki in het Egmont National Park misschien wel de mooiste foto’s op. Het meerdaagse Pouakai Circuit leidt wandelaars naar het bergmeer Pouakai Tarn, aan de voet van de vulkaan. Wanneer het windstil is, weerspiegelt de bijna symmetrische Mount Taranaki perfect in het water. 

Wil jij een van deze vulkanen van een veilige afstand bekijken tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland? Bekijk hier het reisaanbod voor het Noordereiland! 

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors