Vijf meeslepende haka’s uit Nieuw-Zeeland die viral gingen

Vijf meeslepende haka’s uit Nieuw-Zeeland die viral gingen

door Elsemieke Land

Niet alleen de Maori, maar heel veel Nieuw-Zeelanders omarmen met trots het Maori-erfgoed. En de haka is daar een belangrijk onderdeel van. Waar in Nederland het volkslied amper tot de lesstof behoort, leren de kiwi’s op jonge leeftijd al de haka. Die vervolgens op allerlei gelegenheden wordt opgevoerd. 

Maar ook wij krijgen er geen genoeg van. Sterker nog, we krijgen bij elke haka weer kippenvel. Benieuwd naar de verschillende aanleidingen? Wij hebben de meest meeslepende haka’s voor je verzameld. Kijk, luister en laat je overrompelen...

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 74 reizen naar Nieuw-Zeeland

1. De All Blacks blazen tegenstander Frankrijk van het veld

Natuurlijk mag een haka van het nationale rugbyteam de All Blacks niet ontbreken. Die vooraf aan elke wedstrijd wordt opgevoerd als eerbetoon aan hun voorouders. Zo ook voor de aftrap van Rugby World Cup-finale in 2011. 

Hun tegenstander Frankrijk ontving de haka als één front: opgesteld in de vorm van een pijl. Maar het mocht niet baten, dat jaar ging Nieuw-Zeeland er met de wereldtitel vandoor. 

2. Maori-bruidspaar ontroerd door haka

Overweldigend ontroerend, is hoe we deze bruiloftshaka willen omschrijven. De broer van de bruidegom voert samen met de bruiloftsgasten de traditionele haka ‘tika tonu’ op om hun liefde en respect voor het bruidspaar te tonen. En omdat veel Nieuw-Zeelanders deze haka kennen, doen er steeds meer gasten mee!

De passie en emotie spát van het scherm en het optreden roert de bruid tot tranen. Tot het bruidspaar zelf besluit mee te doen. De Maori-groet die de bruidegom vervolgens uitwisselt met een van zijn vrienden en zijn broer maakt dit staaltje Maori-cultuur compleet. Dat is weer eens wat anders dan een speech...

3. Afscheidshaka voor een geliefde docent

Dat een afscheidshaka door merg en been gaat bewijzen de leerlingen van een middelbare school in Nieuw-Zeeland. Terwijl de rouwauto binnenrijdt, voeren ruim 1.700 studenten een haka op als eerbetoon voor hun geliefde en betrokken docent. Vervolgens vormen ze een rijendikke erehaag als de rouwstoet verdergaat. Wát een tranentrekker. 

4. Scholen nemen het tegen elkaar op

Nog even terug naar rugby, want niet alleen de All Blacks voeren voor hun wedstrijden een haka op. In de scholencompetitie wordt er over en weer ook behoorlijk geïmponeerd. 

Bijvoorbeeld deze twee scholen in Auckland, waarbij de achterban van de rugbyteams beurtelings een haka neerzetten. Een spektakel om naar te kijken. 

5. Gepensioneerde leraar verrast met een haka

Stel je voor: na jaren trouwe dienst ga je met pensioen. Op je afscheidsfeest spreek je nog een keer al je collega’s (of leerlingen) toe en dan gebeurt er dít! 

Een leraar van een middelbare school in Nieuw-Zeeland werd overdonderd door een haka opgevoerd door de hele school. En is er behoorlijk sprakeloos van.

Tot slot: Britse prins Harry waagt zich aan de haka

En tot slot eentje die we fans van het Britse koningshuis niet willen onthouden: de Britse prins Harry waagde zich in 2015 tijdens een bezoek aan Nieuw-Zeeland aan de haka. Hij moet nog een beetje aan zijn expressie werken, maar de concentratie is op zijn gezicht te lezen. 

En we moeten toegeven: hij brengt het er goed vanaf! We zijn benieuwd of onze eigen koning Willem-Alexander het hem nadoet…

Wil jij met eigen ogen een haka zien? Vind hier een rondreis door Nieuw-Zeeland die bij je past! 

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors