Vier fotografietips voor de beste kiekjes in Nieuw-Zeeland

Vier fotografietips voor de beste kiekjes in Nieuw-Zeeland

door Saskia Bergmeijer

Je doet de rits van je fleecevest dicht, strikt nog eenmaal je stevige stappers en daar ga je dan. Je begint te lopen, en te lopen, en te lopen… Je struikelt af en toe over wat lavabrokken en stenen die verspreid liggen over het vulkanische landschap. De bewoonde wereld is in de verste verte niet te bekennen en even vraag je je af of Mars er ook zo uitziet. Je zucht van verwondering: wat is Tongariro National Park adembenemend.

Tussen de lavastenen, grauwe vlaktes en heuvels zie je ineens iets felblauws. Je kijkt goed en ziet dat een enorm meer kleur geeft aan het maanachtige landschap. Dit moét op de foto. Je pakt je camera snel uit je tas, zet hem aan je oog, even inzoomen… En… Klik! Wát een plaatje!

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 72 reizen naar Nieuw-Zeeland

Het is natuurlijk ontzettend leuk om thuis te komen met de mooiste foto’s van al je reizen. Maar hoe maak je eigenlijk een goede foto? Wij hebben vier basistips voor je waarmee jij jouw rondreis door Nieuw-Zeeland het beste vastlegt. 

1. Laden maar!

Het klinkt misschien hartstikke logisch, want met een camera zonder opgeladen batterij kom je niet ver. Maar toch gebeurt het vaak genoeg dat je in de startpositie staat om een schitterende foto te maken van een voorbij zwemmende walvis en je bovenin je schermpje iets roods ziet knipperen. Batterij leeg en weg is de walvis. 

Dat willen we niet! Zorg er voor dat je batterij in je camera helemaal is opgeladen, zodat jij altijd en overal de mooiste plaatjes kan schieten. Neem er daarom niet maar één, maar meerdere mee. Zo kom je niet in de problemen als je een aantal dagen in de bush bush zit zonder stopcontact. Is de ene leeg? Niets aan de hand, dan haal je zo de volgende tevoorschijn. En klikken maar!

2. Lichtpuntje

Je ligt heerlijk te relaxen aan de kust bij Raglan met het zonnetje op je bol. De zee glinstert door de zonnestralen en de palmbomen zwieren heen en weer door een zacht briesje. Dit is het perfecte fotomomentje om je vrienden thuis jaloers te maken. Je legt het paradijsje vast op camera, maar het enige wat je ziet is één grote witte vlek. 

Om foto’s met witte vlekken te voorkomen is er maar één tip. Let op het licht. En dan vooral op de richting waar dat licht vandaan komt. Zorg ervoor dat de zon of felle lampen van opzij de foto inkomen. Zo krijg je een mooi contrast tussen licht en schaduwen waardoor de structuur en vorm goed zichtbaar is. Wil je meer schaduw in je foto? Laat het licht van achter komen. Dit zorgt voor mysterieuze silhouetten wat heel mooi kan zijn bij het fotograferen van natuur. 

3. Compositie

Je staat bij Lake Wanaka en wilt een prachtig plaatje schieten van de meest gefotografeerde boom van Nieuw-Zeeland. Je batterij is opgeladen, je hebt op het licht van de zon gelet, maar wat nu? Nu kan je nadenken over de compositie. Waar wil je de boom in beeld hebben? 

Voor een unieke en interessante foto is de Regel der Derden een goed uitgangspunt. Dat wil zeggen dat het hoofdobject van de foto op één derde van de foto staat. Dus óf meer aan de linkerkant, óf meer aan de rechterkant. 

Voor een portretfoto is het wél weer mooi een centrale foto te nemen, met het gezicht dus precies in het midden. 

4. En klikken maar!

Ready, set, go! Alles wijst erop dat dit een foto wordt die zo in een reisboek kan staan. Het is alleen nog maar een kwestie van tijd. Je beweegt je vinger langzaam naar de ontspanknop toe, drukt er zachtjes op, de lens stelt scherp… En… Go. De foto ligt vast, en wát voor een!

Bij een stilstaande boom is het niet heel moeilijk om een foto scherp te krijgen. Maar wat nu als je op zee zit en de dolfijnen mee zwemmen en springen met je boot? Stress! Ze springen zo snel, voor je het weet zijn ze alweer kopje onder en heb jij uiteindelijk alleen maar foto’s van bewegend water. 

Dan is het zaak om de ontspanknop op precies het juiste moment te gebruiken. En dat klinkt makkelijker dan gedacht. Schiet niet lukraak. Wacht niet met pakken van je camera tot de dolfijnen als circusartiesten uit het water springen. Houdt je camera langere tijd aan je oog en bekijk door de lens wat er gebeurt. Zo zie je precies op welk moment je moet klikken!

Kan jij niet wachten om met je camera door Nieuw-Zeeland te trekken? Bekijk snel hier alle rondreizen!

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors