Mount Cook National Park
8,9
9,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
9,5 Stranden
8,0 Wildlife
7,5 Overige activiteiten
8,8 Bereikbaarheid

Mount Cook National Park

door Getaway Travel

Het Mount Cook National Park is een van de spectaculairste parken van heel Nieuw-Zeeland. Het park omvat meer dan 70.000 hect van de schitterende Southern Alps, ligt aan de westkust van het Zuidereiland en is genoemd naar de hoogste berg van Nieuw-Zeeland: Mount Cook.

Deze berg heeft drie pieken en met 3.764 meter is de High Peak de hoogste van het stel én van heel Australasia! Helaas is deze berg de laatste jaren sterk aan verval onderhevig. Steeds vaker wordt de Maori-naam voor deze berg gebruikt, Aoraki, die de berg een mooie betekenis geeft: 'de berg die de wolken pakt'.

ZELF NAAR Mount Cook National Park?

Bekijk alle 19 reizen naar Mount Cook National Park

Legende

Er is ook een mooie Maori-legende rond het ontstaan van Mount Cook en heeft daarom een heilige betekenis voor de Ngai Tahu-stam. De berg en de toppen eromheen zouden zijn gevormd toen een jongen, Aoraki, en zijn drie broers uit de hemel waren afgedaald om Papatuanuku (Moeder Aarde) te bezoeken in een kano. De kano kapseisde en toen de jongens hun heil zochten op de achterzijde van de boot, veranderden zij in steen.

Negentien bergen

In het Mount Cook National Park zijn maar liefst negentien bergen hoger dan 3.000 meter en liggen er verschillende gletsjers. Ruim een derde van het park is het hele jaar bedekt met sneeuw. Er leven meer dan driehonderd soorten bloemen en planten, zoals de Mount Cook-lelie, en ongeveer veertig vogelsoorten. Je ziet hier de zeldzame Nieuw-Zeelandse valk, de paradijseend en de brutale kea.

Ook leven er verschillende zoogdieren zoals konijnen, gemzen en hermelijnen. Deze dieren zijn door Europese kolonisten ingevoerd en brengen helaas veel schade toe aan de inheemse flora en fauna. Om deze schade enigszins binnen de perken te houden staat Mount Cook National Park op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Wandel- en klimtochten

Dit National Park leent zich uitstekend om eens goed de beentjes te strekken tijdens een mooie wandel- of klimtocht. En iedereen kan meedoen want er zijn verschillende wandelingen voor elk niveau. Ook wanneer je nooit eerder een wandeling door de bergen hebt gemaakt, kun je juist hier een goeie start maken.

Wandelroutes zijn over het algemeen goed aangegeven en onderhouden. Zorg altijd wel voor stevige wandelschoenen, zonnebrand en een warme jas of trui, ook in de zomer. In Mount Cook Village bij het Mount Cook National Park Visitor Centre, kun je naast informatie over de flora, fauna, en geologische bezienswaardigheden van het park ook een boekje krijgen met verschillende wandelroutes.

Veel routes beginnen bij het beroemdste hotel van Nieuw-Zeeland: The Hermitage. Hier logeren is een redelijke aanslag op je budget - al zijn er ook wat backpackerhutten -, maar een drankje in de bar is absoluut de moeite waard, want het uitzicht op Mount Cook is waanzinnig mooi.

Voor beginners

Ben je geen ervaren wandelaar, ga dan voor wandelroutes door de Hooker Valley want hier hoeft nauwelijks geklommen te worden. De Kea Point- en Governors Bush-tochten zijn kort en je krijgt veel van de vegetatie en het vogelleven van Mount Cook National Park te zien. Vooral in december, wanneer tienduizenden lupines in volle bloei staan, is het hier schitterend.

De Hooker Valley Walk duurt zo'n vier uur en is een absolute aanrader. Via hangbruggen over onstuimige rivieren loop je naar de Mueller-gletsjer en zie je iets wat je niet snel ergens anders kunt tegenkomen: drijvende ijsblokken in een azuurblauw gletsjermeer.

Zware tochten

Ben je een meer ervaren wandelaar of klimheld en op zoek naar uitdaging? Dan kun je in Mount Cook National Park uit je dak. Let er wel op dat langere tochten veel van je conditie vragen en dat je hier alleen aan moet beginnen wanneer je een goede uitrusting hebt. Wees ook voorbereid op veranderlijke weersomstandigheden, vraag altijd advies aan Park Rangers en laat aan je accommodatie of het Visitors Centre weten welke tocht je gaat doen.

Een van de zwaarste is de Copland Pass Track, die van Mount Cook langs steile hellingen, heetwaterbronnen en prachtige uitzichten naar het Westland National Park gaat. Dit is een van de mooiste alpine tochten van heel Nieuw-Zeeland en een must do voor ervaren klimmers.

Mount Cook National Park ligt in het westkust van het Zuidereiland, te bereiken via de Highway 6. Voor Mount Cook zelf kun je het beste Highway 80 nemen, via Highway 8.

Reizen Mount Cook National Park

Meer Mount Cook National Park

Reviews Mount Cook National Park

Mount cook Hooker valley (bezocht in december 2018)

Review geschreven door Babette Roos op 10 december 2019

Mount cook, één van de mooiste bergen in New Zealand! Als je de Hooker valley wilt lopen zeker de moeite waard! Water met ijsrotsen midden in de zomer, mensen hebben er gewoon in gezwommen maar het leek mij te koud! Maar het uitzicht zelf laat je opwarmen. Het is een makkelijke wandelroute. Met bruggen over het water, soms een beetje pittig aan de benen als je geen sporter ben. Maar het is het allemaal waard!

Pluspunten Mount Cook National Park

 • hooker valley
 • helicopter flight
Ultieme tip: Trek wel bergschoenen aan, En neem altijd iets van zonnebrand mee! Ik ben zo verbrand door de schemerige zon maar hoe hoger hoe erger je verbrand!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Hooker Valley Track (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Daphne Tempelman op 26 november 2018

Meest prachtige plek in Nieuw-Zeeland. Een echte aanrader voor iedereen. De Hooker Valley track is een gemakkelijke wandeling voor de echte natuurliefhebber. Elke bocht die je neemt geeft je weer een prachtig uitzicht over Mount Cook met als toppunt van de track het uitzicht over het Hooker Valley Lake. Je ziet de ijsblokken drijven in het water, en met een beetje geluk zie, of hoor, je ze zelfs vallen! Een prachtige ervaring die ik voor geen goud had willen missen! Track duurt ongeveer 3 uur en is goed begaanbaar. Af en toe wat trappen op en af, maar het valt zeker niet zwaar. Daarnaast is elke stap het uitzicht waard! Go and enjoy your hike here!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
nvt Wildlife
nvt Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Mount Cook National Park

 • goed begaanbaar
 • easy walking track
 • prachtig uitzicht
 • goed te combineren met andere activiteiten
 • prima wandeltijd
Ultieme tip: Bij Mount Cook is een leuk restaurant waarbij je uitzicht hebt over de berg! Leuk om wat te drinken om nog even te genieten van deze prachtige natuur!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Ademloos!!!! (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Ida du Pon op 11 november 2018

Mooie plek prachtige uitzichting ...
voor ons een bijzondere ervaring omdat mijn man herstellende was na een hart infarct was die hij in november van hetzelfde jaar had gehad .... zo trots op hem...

Pluspunten Mount Cook National Park

 • leuke mensen
 • betaalbare
Ultieme tip: Ga uitgerust de klim in... En vooral genieten..
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een droom die uitkwam (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Linda Balfoort op 11 november 2017

Dit was echt een droom die uitkwam. Het park is zo mooi en zo ongelooflijk groot. Zorg er alleen wel voor dat je genoeg eten en drinken mee neemt; er zijn geen winkels. Maar de foto's zijn het zo ongelooflijk waard.

Pluspunten Mount Cook National Park

 • groot
 • mooi
 • vriendelijk

Minpunten Mount Cook National Park

 • slecht bereikbaar
Ultieme tip: Neem de auto en rij gewoon lekker rond. Er is zo veel moois te zien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

National park Aoraki/Mount Cook, New-Zeeland (Hiking in the rain has its beauty) (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Dennis van der Wiel op 11 mei 2017

Dag drie in Nieuw-Zeeland; Toen we vanochtend opstonden scheen de zon. Na een lekker ontbijtje richting de start van een wandelpad dat loopt door de Hooker Valley met aan het einde zicht op de Hooker Glacier. Onderweg naar de start begon het helaas te regenen. Regenkleding aan en gaan, echte Nederlanders kunnen wel tegen een beetje regen! De wandeling was zelfs met regen en windkracht 6 erg mooi! Na ongeveer 20 minuten en 1 hele gave hangbrug onze dochter samen met opa en oma teruggelopen. Wij zijn nog een stuk door gebikkeld en nog een paar bruggen verder gekomen, maar we hebben de Hooker Glacier (gletsjer) helaas niet gehaald. Onze regenkleding hield het nét niet en echt alles was nat. Wat waren we blij weer bij de auto te zijn.
Eenmaal terug in het appartement hebben alles uitgehangen. De bammetjes voor onderweg mooi hier op gegeten met regen tegen het ene raam en zonneschijn door het andere raam!
Na een tijdje binnen doorgebracht te hebben, bleven we toch iedere keer kijken naar dat raam waar de zon door naar binnen scheen. We zijn in de auto gesprongen en gaan kijken hoe het weer in de Tasman Valley was en daar scheen de zon! Dus alle wandelspullen die droog waren weer aan en op pad! Eenmaal in de Tasman Valley aangekomen, hadden we ons goed ingepakt. Koud zouden we het niet krijgen! En dat klopte, heet wel. Gelukkig hadden we veel laagjes aan en een grote rugzak bij ons. Na heel wat treden beklommen te hebben, kregen we boven een prachtig uitzicht op Tasman Lake. Een prachtig meer waar de gletsjer echt op uitkomt. Ongelooflijk dat de Tasman Glacier momenteel met ruim 800 meter per jaar slinkt! In het meer waren ook nog een paar ijsbergen te zien. Toen we later richting het meer toe liepen, zagen we bij een paar ijsbergen onder water de prachtig blauwe kleur en viel het pas op hoe groot de ijsbergen waren. In eerste instantie wilden we een boottocht op dit meer doen. We zijn blij dat we dat niet gedaan hebben, zo was het net zo mooi en veel minder duur!

9,3
9 Algemene ervaring
8 Natuur
10 Stranden
nvt Wildlife
nvt Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Mount Cook National Park

 • mooie wandelingen
 • gletsjer
 • gletsjer meer

Minpunten Mount Cook National Park

 • vernaderlijk weer
 • regengevoellig
Ultieme tip: Doe boodschappen alvorens naar National park Aoraki/Mount Cook af te reizen; Eten enz. is aan de dure kant in het park zelf.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

W A U W (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Evelyne Jansen op 08 mei 2017

Mount Cook National Park was een van mijn mooiste ervaringen tijdens mijn rondreis door Nieuw-Zeeland. Prachtige wandeltochten, voor elk niveau wandelaar voldoende opties. Doordat er niet veel slaapmogelijkheden zijn, valt het toerisme redelijk mee. Genoten van de drie dagen die we er hebben mogen doorbrengen.

Pluspunten Mount Cook National Park

 • Veel wandelpaden.

Minpunten Mount Cook National Park

 • Slecht bereikbaar zonder eigen vervoer
Ultieme tip: Mount Cook Lodge & Motel: vierpersonsdorm, schoon en voorzien van eigen badkamer. Prettig personeel, restaurant met prachtig uitzicht op Mt Cook.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Magisch (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Youp Manintveld op 07 mei 2017

Prachtige plek en voor de mensen die van wandelen en hiken houden, is het enorm aan te raden in verband met de prachtige wandelroutes en hikes. Dus ga je naar Nieuw-Zeeland en sla Mount Cook National Park zeker niet over.

8,0
9 Algemene ervaring
9 Natuur
9 Stranden
8 Wildlife
7 Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Goede wandelschoenen zijn hier geen overbodige luxe.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Fantastisch wandelen (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Claudia Verkerk op 16 december 2016

Jeetje, wat was Mount Cook geweldig.
Echt mijn hoogtepunt van de vakantie. Ik ben gaan wandelen naar de Tasman Glacier. Wat is dat mooi. Echt een aanrader. Als je van wandelen houdt of als je gewoon wil relaxen.

Ultieme tip: Neem je wandelschoenen mee!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mount Cook National Park (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Ruby Oudejans op 19 mei 2016

Mt. Cook is één van de twee bergen die zo mooi weerspiegelt in Lake Matheson. Het is een prachtig stukje natuur waar je vele mooie wandelingen kunt maken. Wij kozen voor de Hooker Valley Track. De wandeling duurde ongeveer drie uur en was voor de verandering eens vlak! Super fijn! Geen gezucht en gepuf deze keer. De redelijk simpele wandeltocht leidt je over hangbruggen naar een prachtig eindpunt: een gletsjermeer met drijvende ijsblokken erin. Hoewel het een beetje miezerde, hadden we toch een prachtig uitzicht op de berg met zijn besneeuwde top.

8,5
8 Algemene ervaring
9 Natuur
9 Stranden
8 Wildlife
8 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Mount Cook National Park

 • Mooi
 • Goede wandelingen

Minpunten Mount Cook National Park

 • Klein dorpje
Ultieme tip: Geniet vooral ook tijdens de heenreis van het prachtige uitzicht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors