Mount Cook National Park
Gemiddelde waardering
8,5
8,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
9,0 Stranden
8,0 Wildlife
8,0 Overige activiteiten
9,0 Bereikbaarheid

Mount Cook National Park

door Getaway Travel

Het Mount Cook National Park is een van de spectaculairste parken van heel Nieuw-Zeeland. Het park omvat meer dan 70.000 hect van de schitterende Southern Alps, ligt aan de westkust van het Zuidereiland en is genoemd naar de hoogste berg van Nieuw-Zeeland: Mount Cook.

Deze berg heeft drie pieken en met 3.764 meter is de High Peak de hoogste van het stel én van heel Australasia! Helaas is deze berg de laatste jaren sterk aan verval onderhevig. Steeds vaker wordt de Maori-naam voor deze berg gebruikt, Aoraki, die de berg een mooie betekenis geeft: 'de berg die de wolken pakt'.

Legende

Er is ook een mooie Maori-legende rond het ontstaan van Mount Cook en heeft daarom een heilige betekenis voor de Ngai Tahu-stam. De berg en de toppen eromheen zouden zijn gevormd toen een jongen, Aoraki, en zijn drie broers uit de hemel waren afgedaald om Papatuanuku (Moeder Aarde) te bezoeken in een kano. De kano kapseisde en toen de jongens hun heil zochten op de achterzijde van de boot, veranderden zij in steen.

Negentien bergen

In het Mount Cook National Park zijn maar liefst negentien bergen hoger dan 3.000 meter en liggen er verschillende gletsjers. Ruim een derde van het park is het hele jaar bedekt met sneeuw. Er leven meer dan driehonderd soorten bloemen en planten, zoals de Mount Cook-lelie, en ongeveer veertig vogelsoorten. Je ziet hier de zeldzame Nieuw-Zeelandse valk, de paradijseend en de brutale kea.

Ook leven er verschillende zoogdieren zoals konijnen, gemzen en hermelijnen. Deze dieren zijn door Europese kolonisten ingevoerd en brengen helaas veel schade toe aan de inheemse flora en fauna. Om deze schade enigszins binnen de perken te houden staat Mount Cook National Park op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Wandel- en klimtochten

Dit National Park leent zich uitstekend om eens goed de beentjes te strekken tijdens een mooie wandel- of klimtocht. En iedereen kan meedoen want er zijn verschillende wandelingen voor elk niveau. Ook wanneer je nooit eerder een wandeling door de bergen hebt gemaakt, kun je juist hier een goeie start maken.

Wandelroutes zijn over het algemeen goed aangegeven en onderhouden. Zorg altijd wel voor stevige wandelschoenen, zonnebrand en een warme jas of trui, ook in de zomer. In Mount Cook Village bij het Mount Cook National Park Visitor Centre, kun je naast informatie over de flora, fauna, en geologische bezienswaardigheden van het park ook een boekje krijgen met verschillende wandelroutes.

Veel routes beginnen bij het beroemdste hotel van Nieuw-Zeeland: The Hermitage. Hier logeren is een redelijke aanslag op je budget - al zijn er ook wat backpackerhutten -, maar een drankje in de bar is absoluut de moeite waard, want het uitzicht op Mount Cook is waanzinnig mooi.

Voor beginners

Ben je geen ervaren wandelaar, ga dan voor wandelroutes door de Hooker Valley want hier hoeft nauwelijks geklommen te worden. De Kea Point- en Governors Bush-tochten zijn kort en je krijgt veel van de vegetatie en het vogelleven van Mount Cook National Park te zien. Vooral in december, wanneer tienduizenden lupines in volle bloei staan, is het hier schitterend.

De Hooker Valley Walk duurt zo'n vier uur en is een absolute aanrader. Via hangbruggen over onstuimige rivieren loop je naar de Mueller-gletsjer en zie je iets wat je niet snel ergens anders kunt tegenkomen: drijvende ijsblokken in een azuurblauw gletsjermeer.

Zware tochten

Ben je een meer ervaren wandelaar of klimheld en op zoek naar uitdaging? Dan kun je in Mount Cook National Park uit je dak. Let er wel op dat langere tochten veel van je conditie vragen en dat je hier alleen aan moet beginnen wanneer je een goede uitrusting hebt. Wees ook voorbereid op veranderlijke weersomstandigheden, vraag altijd advies aan Park Rangers en laat aan je accommodatie of het Visitors Centre weten welke tocht je gaat doen.

Een van de zwaarste is de Copland Pass Track, die van Mount Cook langs steile hellingen, heetwaterbronnen en prachtige uitzichten naar het Westland National Park gaat. Dit is een van de mooiste alpine tochten van heel Nieuw-Zeeland en een must do voor ervaren klimmers.

Mount Cook National Park ligt in het westkust van het Zuidereiland, te bereiken via de Highway 6. Voor Mount Cook zelf kun je het beste Highway 80 nemen, via Highway 8.

Like deze pagina

Reizen Mount Cook National Park

Meer Mount Cook National Park

Reviews Mount Cook National Park

Fantastisch wandelen (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Claudia Verkerk op 16 december 2016

Jeetje, wat was Mount Cook geweldig.
Echt mijn hoogtepunt van de vakantie. Ik ben gaan wandelen naar de Tasman Glacier. Wat is dat mooi. Echt een aanrader. Als je van wandelen houdt of als je gewoon wil relaxen.

Ultieme tip: Neem je wandelschoenen mee!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mount Cook National Park (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Ruby Oudejans op 19 mei 2016

Mt. Cook is één van de twee bergen die zo mooi weerspiegelt in Lake Matheson. Het is een prachtig stukje natuur waar je vele mooie wandelingen kunt maken. Wij kozen voor de Hooker Valley Track. De wandeling duurde ongeveer drie uur en was voor de verandering eens vlak! Super fijn! Geen gezucht en gepuf deze keer. De redelijk simpele wandeltocht leidt je over hangbruggen naar een prachtig eindpunt: een gletsjermeer met drijvende ijsblokken erin. Hoewel het een beetje miezerde, hadden we toch een prachtig uitzicht op de berg met zijn besneeuwde top.

8,5
8 Algemene ervaring
9 Natuur
9 Stranden
8 Wildlife
8 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Mount Cook National Park

  • Mooi
  • Goede wandelingen

Minpunten Mount Cook National Park

  • Klein dorpje
Ultieme tip: Geniet vooral ook tijdens de heenreis van het prachtige uitzicht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors