Buller Coalfields Heritage Trail Jouw vakantie naar Nieuw-Zeeland begint hier!

Buller Coalfields Heritage Trail

door Willeke van Doorn

Duik in de geschiedenis van de Nieuw-Zeelandse kolenindustrie met de Buller Coalfields Heritage Trail. Steenkool werd voor het eerst langs de West Coast ontdekt in 1848. Niet veel later begon de steenkooldelving op grote schaal. Langs de westkust ontstonden verschillende mijnsteden om de kolenindustrie te ondersteunen.

De 120 kilometer lange Buller Coalfields Heritage Trail neemt je mee naar de spookachtige overblijfselen van de mijnindustrie op het Zuidereiland. De route start in Westport en volgt daarna de State Highway 67 langs de noordwestkust naar Karamea. Onderweg passeer je de ooit bloeiende steden Denniston, Stockton, Millerton en Seddonville. Als je van geschiedenis houdt, mag je deze route niet missen tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland!

ZELF NAAR West Coast?

Bekijk alle 42 reizen naar West Coast

Bezienswaardigheden langs de Buller Coalfields Heritage Trail

Neem voordat je op bezoek gaat bij de oude mijnsteden eens een kijkje in het Coaltown Museum in Westport. Dit in 2013 gerestaureerde museum neemt je mee door de geschiedenis van de mijnindustrie. Na je tour door het museum is het tijd om de voormalige mijnsteden met eigen ogen te bekijken langs de Buller Coalfields Heritage Trail.

Denniston is de eerste stop en direct ook een van de hoogtepunten van je roadtrip. In deze voorheen welvarende stad lag ooit de grootste kolenmijn van het land. Kom meer te weten over de geschiedenis van Denniston in haar museum of volg de Denniston Walkway naar de Denniston Incline. Dit steile treinspoor werd in de negentiende eeuw gebruikt om steenkool te vervoeren.

Na je bezoek aan Denniston volg je de State Highway 67 verder langs de kust. Hier kun je stoppen bij verschillende dorpjes die na de sluiting van de mijnen veranderden in spookstadjes. Neem Ngakawau bijvoorbeeld. Hier loop je over de Charming Creek Walkway die je meeneemt langs een oud treinspoor en door donkere tunnels.

In Ngakawau zie je ook de Stockton Coal Aerial Ropeway. Deze kabelbaan werd gebruikt om kool te transporteren van Stockton naar Ngakawau. Niet veel verder ligt het mijnstadje Millerton. Hier bezoek je niet alleen de inmiddels gesloten mijnen, maar kun je ook een kijkje nemen bij een van de oude badhuizen. Vanuit Millerton liep ook een steil treinspoor naar beneden naar Granity. Dit plaatsje huisvest tegenwoordig een museum. Tot de collectie behoren onder meer oude foto's.

Hierna vervolg je de historische tour naar Seddonville. In 1903 opende dit stadje de eerste koolmijn van Nieuw-Zeeland die elf jaar later alweer haar deuren sloot. Vandaag de dag is de Chasm Creek Walkway de belangrijkste bezienswaardigheid. Dit wandelpad volgt het spoor van een oude trein en leid je via smalle tunnels naar mooie uitkijkpunten.

Tenslotte bereik je Karamea op het noordelijkste uiteinde van de West Coast. Hier sluit je de Buller Coalfields Heritage Trail af met een tour door het Karamea Centennial Museum. Dit museum vertelt niet alleen over de geschiedenis van de steenkoolindustrie in Karamea, maar neemt je mee door de hele geschiedenis van het stadje dat in 1874 door de Britten werd gesticht.

Beste reistijd voor de Buller Coalfields Heritage Trail

Nieuw-Zeeland kent over het algemeen een vrij mild klimaat, zo ook het Zuidereiland. Voor- of najaar, zomer of winter, je kunt de Buler Coalfields Heritage Trail bezoeken wanneer je maar wilt. Wel handig om rekening mee te houden: deze route loopt langs de West Coast, het natste gebied van het land met maar liefst vijf meter regen per jaar.

Doordat de Buller Coalfields Heritage Trail 120 kilometer lang is en slechts een handjevol bezienswaardigheden kent, heb je niet meer dan een halve tot een hele dag nodig voor deze roadtrip. Je kan deze rondreis door Nieuw-Zeeland uitbreiden door aan het einde van je roadtrip het Kahurangi National Park in te trekken via de Heaphy Track, of te combineren met een rit langs de westkust.

Routebeschrijving

De makkelijkste manier om alle bezienswaardigheden langs de Buller Coalfields Heritage Trail te zien is door de State highway 67 over het Zuidereiland te volgen. Vertrek in Westport en volg de kustweg naar het noorden. Onderweg neem je zo nu en doen een zijweg naar de historische dorpjes.

Reis je liever niet zelf over de Buller Coalfields Heritage Trail? Bekijk dan de aanbiedingen van deze reisorganisaties!

Fotocredits: RusselStreet | volvob12b

Reizen West Coast

Foto's & video's Buller Coalfields Heritage Trail

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors