Wellington (Nieuw-Zeeland)
8,1
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
7,5 Restaurants
9,0 Veiligheid
8,0 Stranden

Wellington (Nieuw-Zeeland)

door Getaway Travel

De hoofdstad van Nieuw-Zeeland ligt bijna in het midden van het land. Wellington is een intieme stad met nauwelijks 400.000 inwoners, en is tevens een ontwikkelde en kunstzinnige stad vol nationale schatten, waar ook de regering van Nieuw-Zeeland huist. Het is het een bruisende, culturele en een tikje mondaine stad waar je zeker meer dan een dag moet verblijven.

De stad ligt aan Port Nicholson. Dit is een van de mooiste natuurlijke havens ter wereld en is gelegen aan de Cook Strait, het water tussen het Noordereiland en het Zuidereiland. Omdat het hier nogal kan waaien heeft de stad de bijnaam 'Windy City' gekregen.

ZELF NAAR Wellington (Nieuw-Zeeland)?

Bekijk alle 44 reizen naar Wellington (Nieuw-Zeeland)

Geschiedenis

Toen in 1840 de New Zealand Company in het gebied arriveerde, werd het al eeuwen door Maori bewoond. Volgens de Maori-legende is Wellington al rond het jaar 1000 na Christus aangedaan door de Polynesische ontdekker van Nieuw-Zeeland, Kupe. Hij noemde het gebied Te Whanganui a Tara, oftewel de grote haven van Tara, zijn zoon.

William Wakefield 'kocht' het gebied van 800 hectare in 1839 van de Maori's voor slechts honderd geweren, en evenveel dekens en sieraden. Hij stichtte de nederzetting Wellington, genoemd naar de hertog van Wellington die de grote man was bij de Slag bij Waterloo.

Niet veel later meerden er vele schepen met kolonisten aan die er hun land van probeerden te maken. Dat ging letterlijk en figuurlijk niet zonder slag of stoot. Het ruige klimaat en landschap waren lastige obstakels. Ze werden ook beschoten door de Maori die meenden dat hun land niet rechtmatig aan de blanken was verkocht, wat tot vele conflicten leidde.

Cultuurstad

Sinds 1865 is Wellington de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en sindsdien is de stad in rap tempo gaan groeien. Vooral tegen het einde van de twintigste eeuw begon de stad te bruisen dankzij de invloedrijke stedelijke kunstbeweging. Wellington is tegenwoordig dé cultuurstad van Nieuw-Zeeland met het beroemde Museum of New Zealand, het Royal New Zealand Ballet, het New Zealand Symphony Orchestra en andere belangrijke kunstgezelschappen.

Er vinden verschillende leuke festivals plaats zoals het International Festival of the Arts en het Wellington International Film Festival. Dankzij de groeiende filmindustrie die in en rond Wellington plaatsvindt, wordt de stad ook wel 'Wellywood' genoemd. Zo werden hier in de buurt een aantal opnames gemaakt van The Lord of the Rings trilogie.

Ontspannen sfeer

Wellington is een vrij moderne stad met ook wat oudere wijken. Er hangt een relaxte en ongedwongen sfeer. Het centrum is compact en vrijwel alle bezienswaardigheden en attracties liggen op loopafstand.

Mount Victoria ligt aan de rand van de stad en biedt je het beste en mooiste uitzicht op dit alles. Wellington krijgt steeds meer een internationale uitstraling dankzij de komst van stijlvolle cafés, restaurants, winkels en galeries. Er heerst tegenwoordig een echte cafécultuur met meer cafés per persoon dan in New York! Ook staat Wellington bekend om de enorme keus aan koffiesoorten; van mochaccino tot Colombiaanse vers gebrande koffie, alles is er te krijgen.

Ook 's avonds hoef je je niet te vervelen want Wellington heeft een geweldig uitgaansleven. Mede door de komst van vele studenten en kunstliefhebbers vind je hier tegenwoordig veel hippe bars en stijlvolle clubs. Vooral het gebied rond Cuba Street is de plek voor de cool and fashionable. Courtenay Place is van oudsher de uitgaansplek van de stad en trekt een wat jonger publiek.

Sportieve activiteiten

Wellington en omgeving lenen zich perfect om je op sportief gebied te buiten te gaan. Bij het Visitor Information Centre op Civic Square kun je verschillende schitterende wandelroutes krijgen. Bijvoorbeeld de Red Rocks Coastal Walk, waarbij je langs de vulkanische kust van Owhiro Bay naar Red Rocks en Sinclair Head loopt en je op een zeehondenkolonie stuit.

Je kunt ook mountainbikes huren en mooie tochten in de omgeving van Wellington maken, bijvoorbeeld langs Mount Victoria, vanwaar je een prachtig uitzicht op de stad en omgeving hebt.

Erg leuk is op een mooie dag skaten langs The Harbourfront. Waarschijnlijk zitten skates niet standaard op je paklijst voor Nieuw-Zeeland maar gelukkig kun je deze huren, bijvoorbeeld op de Queens Warf.

Met Wellington als 'Windy City' aan het water is surfen natuurlijk de sport die je hier moet beoefenen. Binnen een half rijden van de stad heb je een ruime keuze uit rustige baaien en ruige kusten met hoge golven. De kustlijn met witte stranden van Manawatu tot Wanganui hebben uitstekende golven. Lyall Bay vlakbij het vliegveld is een populaire plek waar je het hele jaar terecht kunt. Bij helder weer kun je daar zelfs de besneeuwde toppen van het Zuidereiland zien.

Reizen Wellington (Nieuw-Zeeland)

Meer Wellington (Nieuw-Zeeland)

Reviews Wellington (Nieuw-Zeeland)

Wellington 2.0 (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Rachel Schoonderbeek op 11 november 2018

Gezellige stad (veel beter dan Auckland). Leuke kroegjes, mooi museum en genoeg te doen er omheen, zoals mountainbiken. Een leuke stad om even te shoppen tussen het hiken door. S’avonds genoeg te doen en veel eetgelegenheden. Gezellig rugby kijken in de pub

7,5
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Locals
7 Restaurants
10 Veiligheid
7 Stranden

Pluspunten Wellington (Nieuw-Zeeland)

 • bar
 • museum
 • strand

Minpunten Wellington (Nieuw-Zeeland)

 • koud
Ultieme tip: Het strand bij zonsondergang
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cultuur, natuur en meeten met locals (bezocht in november 2015)

Review geschreven door José Steenbruggen-Welmer op 09 november 2017

Een stuk uit mijn reisverslag;

We vertrekken uit Otaki Beach om onze tocht naar het zuiden te vervolgen. We zetten in op koffie in Wellington. We kamperen midden in de stad aan de Waterfront. We pakken de spullen bij elkaar en gaan eerst op zoek naar een leuke plek voor koffie. We vinden een leuk tentje in een soort mall (Lambton Square) en storten ons op de Flat Whites. We bedenken wat we verder in deze nogal winderige stad gaan doen en gaan op pad. Eerst gaan we met de cable car omhoog en lopen door de botanische tuin. Het zonnetje begint te schijnen en we kunnen zelfs gebruik maken van de zonnewijzer. We vertrekken met de cable car ook weer naar beneden en lopen daar naar het Museum of New Zeeland te Papa Tongarewa. De eerste etage is leuk, een soort natuurhistorisch museum. We kijken ook nog even op de andere etages, maar ze zijn niet allemaal even interessant. Als we weer buiten staan duiken we het café 'Mac's Brewery' in voor een drankje. Van de Nederlandse Linda die in Wellington woont krijgen we de tip te eten bij Sweet Mother's Kitchen. Van buiten had je het zelf niet zo snel uitgekomen, maar blijkt erg populair onder de locals. Het eten is heerlijk en niet al te duur. Na de koffie vertrekken we voor een meeting met de Nederlandse Linda en haar Nieuw Zeelandse man Jonathan. Samen 'beklimmen' we Mount Victoria, waar we een prachtig uitzicht hebben over de stad. Bergafwaarts gaan we over een van de steilste straten van Wellington. Ergens verscholen in een steegje, in een oude schoenfabriek vinden we een super leuke bar, ook dit had je zonder local bijna niet gevonden. We kletsen tot in de laatste uurtjes en lopen dan terug naar de Waterfront camping. We duiken er snel in, morgen vertrekken we naar het Zuider-eiland.

Pluspunten Wellington (Nieuw-Zeeland)

 • Hip
 • gezellig
 • aardige locals

Minpunten Wellington (Nieuw-Zeeland)

 • het waait (bijna) altijd
Ultieme tip: De cable car, hoewel wat toeristisch, zeker een aanrader. Het restaurant Sweet Mothers Kitchen is echt een aanrader. Ook de bar in de oude schoenenfabriek Sheperd is erg leuk.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Van Noord naar Zuid (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Suzanne Koese op 26 april 2016

Een oversteek met de ferry naar Eastbourne.
Met de kabelbaan naar boven en lopend door de botanische tuinen, via de rozentuin naar beneden.
De dierentuin.
Alle prachtige gebouwen.
Heerlijk winkelen.
De prachtige stranden.

8,7
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
9 Stranden

Pluspunten Wellington (Nieuw-Zeeland)

 • zeer behulpzame mensen
 • leuke attracties
 • goed vervoer
Ultieme tip: de ferry naar Eastbourne
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors