Napier

Napier

door Getaway Travel

Napier is een leuke verrassing aan de oostkust van het Noordereiland! De stad heeft een heerlijk mediterraan klimaat, een schitterende ligging en een goede restaurant- en pubcultuur. Napier werd in 1931 getroffen door een allesverwoestende aardbeving maar heeft zich weten op te bouwen tot een fascinerende stad vol art deco-architectuur.

Ontstaan van Napier

Gelegen aan de vruchtbare kust van Hawke's Bay, met het heerlijke mediterrane klimaat van het Noordereiland, hadden Europese kolonisten bijna geen mooiere plek kunnen uitkiezen voor een nieuwe stad. Helaas was de grond nogal onrustig en werd Napier in 1931 opgeschrikt door een gigantische aardbeving. In 2,5 minuut werd bijna de hele stad verwoest en vielen vele doden en gewonden.

ZELF NAAR Napier?

Bekijk alle 14 reizen naar Napier

Een positief gevolg was dat juist dankzij deze beving (7.9 op de schaal van Richter) maar liefst 4000 hectare zeebodem kwam droog te liggen. Zo was Napier opeens een stuk groter en was er meer ruimte voor stedelijke ontwikkeling en landbouw. Tegenwoordig wonen er zo'n 55.000 mensen.

Art deco city

Toen de stad in de jaren dertig weer moest worden opgebouwd was art deco dé architectuurstijl van het moment. Nieuw-Zeeland mag dan wel ver van alles en iedereen vandaan liggen, Napier deed volledig met deze bouwtrend mee en groeide uit tot een van de meest fascinerende art deco-steden ter wereld.

De stad wordt ook wel 'art deco city' genoemd, maar heeft er wel een eigen draai aangegeven door er bijvoorbeeld Maori-motieven in aan te brengen en veel zonnige pastelkleuren te gebruiken.

De herbouw van de stad hield zich aan aardbevingsvrije richtlijnen en de nieuwe gebouwen hebben met hun krachtige lijnen en ingewikkelde motieven een internationale reputatie. De inwoners van Napier zijn zelfs zo gek van deze stijl dat ze elk jaar in februari het Art Deco Weekend organiseren met eten, drinken, jazz en vintage auto's en iedereen kleedt zich in 'art deco-kostuums'.

Relaxte sfeer

Er hangt in Napier een relaxte sfeer door de mooie gebouwen en ligging, het lekkere klimaat en een goede restaurant- en pubsfeer. Vooral de Ahuriri Wharf bruist en heeft verschillende hippe eetgelegenheden en andere uitgaansspots.

Je kunt heerlijk uitwaaien langs de Marine Parade waar diverse attracties zich bevinden zoals een openluchttheater, National Aquarium of New Zealand en het Earthquake Museum.

Op het water hoef je je ook niet te vervelen want hier kun je jet-boaten, waterskiën, kanoën, parasailen, surfen of gewoon vissen. Rondom Napier liggen zeer goede wijngaarden waar je ook kunt proeven. Kortom, er is dus genoeg te zien en te doen in Napier!

Reizen Napier

Meer Napier

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors