Rondreis Zuidereiland in twee weken

Rondreis Zuidereiland in twee weken

door Willeke van Doorn

Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland speelt de natuur de hoofdrol. Van de zachte stranden van het Abel Tasman National Park tot de ijskoude gletsjers in het Westland National Park en de op pannenkoeken lijkende rotsen in Punakaiki. Maar ook haar gezellige steden Christchurch en Dunedin wil je niet missen.

Heb je slechts twee weken om het Zuidereiand te verkennen? Reis dan van noord naar zuid over het eiland langs haar belangrijkste bezienswaardigheden. Begin je rondreis door Nieuw-Zeeland in Christchurch en reis daarna via Nelson naar Invercargill in het zuiden. Na een reis van ruim 1.600 kilometer eindigt je vakantie in de stad Dunedin.

ZELF NAAR Zuidereiland?

Bekijk alle 67 reizen naar Zuidereiland

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden op het Zuidereiland?

Je begint deze rondreis door Nieuw-Zeeland in het vriendelijke Christchurch. Deze stad werd in 2010 en 2011 getroffen door zware aardbevingen die aan 186 mensen het leven kostten. Tussen het puin van de ramp krabbelt een moderne en creatieve stad langzaam weer op.

Na een korte citytrip in Christchurch reis je verder naar Nelson in het noorden. De Sunshine en Art Capital van Nieuw-Zeeland is de springplank naar drie schitterende nationale parken. Bezoek het Abel Tasman National Park, het Kahurangi National Park of het Nelson Lakes National Park.

Nadat je een aantal dagen in de natuur hebt doorgebracht, stap je in de auto voor een spetterende roadtrip over de State Highway 6. Deze 1.162 kilometer lange snelweg snijdt dwars door het Zuidereiland en neemt je mee langs haar belangrijkste bezienswaardigheden. 

De State Highway 6 brengt je naar de West Coast. In dit ruige kustgebied vind je onder meer de Punakaiki Pancake Rocks in het Paparoa National Park. Ook de ijswanden van de Fox Glacier en de Franz Josef Glacier in het Westland National Park en Nieuw-Zeelands hoogste berg Mount Cook staan op het programma.

Vervolgens buigt de snelweg via het Mount Aspiring National Park het binnenland in. Hier vind je een van de meest gefotografeerde plekken van heel Nieuw-Zeeland: Lake Wanaka. In het midden van het meer groeit de Lone Tree uit het water omhoog.

Aan de zuidoever van Lake Wanaka ligt het gelijknamige plaatsje. Wanaka is dankzij haar ligging tussen de Zuidelijke Alpen een van de beste plekken op het Zuidereiland om te skydiven. Even verderop ligt Queenstown: de 'Global Adventure Capital'. Bungeejumpen, skydiven, raften, jet-boaten... niets is hier te gek!

Ben je bijgekomen van de adrenalinekick? Vervolg je roadtrip via de Southern Scenic Route. Deze 610 kilometer lange route voert je vanaf Queenstown via Te Anau en een uitstapje naar de Milford Sound Highway naar Invercargill. Vanaf daar volg je de Catlins Highway langs de zuidkust. Je eindigt in Dunedin.

Langs de Southern Scenic Route spot je dolfijnen, walvissen en pinguïns. Je sluit je rondreis door Nieuw-Zeeland af in de tweede stad van het Zuidereiland. Dunedin staat vanwege haar Schotse roots ook wel bekend als het Edinburgh van het zuiden.

Wat is de beste reistijd voor het Zuidereiland?

Dankzij haar zuidelijke ligging is het op het Zuidereiland vaak net een tikkeltje kouder dan op het Noordereiland. Over het algemeen kent Nieuw-Zeeland echter geen echt extreem klimaat, waardoor je deze rondreis over het Zuidereiland het hele jaar door kunt plannen.

Houd bij het plannen van je rondreis rekening met de activiteiten die je wilt doen. In de winter zakt de temperatuur regelmatig naar het vriespunt en kun je skiëen in de Zuidelijke Alpen. Wil je juist surfen of zwemmen aan de westkust of jet-boaten bij Queenstown, dan kun je beter in de zomer naar het Zuidereiland gaan.

Ga voor uitgebreide informatie naar: Weer Nieuw-Zeeland.

Routebeschrijving

Deze twee weken durende rondreis over het Zuidereiland begint in haar grootste stad Christchurch. Vanuit deze gezellige studentenstad reis je naar Nelson. Hier sla je af naar het Abel Tasman National Park of begin je aan een roadtrip over de State Highway 6.

Deze snelweg loopt dwars door het Zuidereiland van noord naar zuid. Je rijdt via de West Coast, Lake Wanaka en Queenstown naar Invercargill. De meeste zuidelijke stad van het land is het startpunt van de Southern Scenic Route. Deze 610 kilometer lange kustroute brengt je naar Dunedin. Tip: Rijd je liever niet zelf? Dan is de bus de beste en meest relaxte optie om door Nieuw-Zeeland te reizen.

Reis je liever met een reisorganisatie? Bekijk dan de beste deals hier!

Fotocredits: volvob12b | Jocey Kinhorn | QueenstownRafting

Reizen Zuidereiland

Foto's & video's Rondreis Zuidereiland in twee weken

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors