Great Coast Road Jouw vakantie naar Nieuw-Zeeland begint hier!

Great Coast Road

door Willeke van Doorn

Australië heeft de Great Ocean Road en Amerika de Route 66. De Great Coast Road tussen Greymouth en Westport in Nieuw-Zeeland doet niet onder voor deze wereldberoemde autoroutes en mag je dus níet missen tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland. Bereid je voor op een avontuur langs de ruige West Coast!

De honderd kilometer lange Great Coast Road kronkelt langs de Tasman Sea. De weg behoort tot de de State Highway 6, de langste snelweg van Nieuw-Zeeland. Tussen Greymouth en Westport rijd je langs schitterende bezienswaardigheden zoals de Pancake Rocks en de blowholes in het Paparoa National Park.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 72 reizen naar Nieuw-Zeeland

Bezienswaardigheden langs de Great Coast Road

Greymouth is met 12.000 inwoners de grootste stad aan de westkust van het Zuidereiland. De kustplaats is ook het startpunt van je roadtrip over de Great Coast Road. Aan de vooravond van je rondreis duik je de lokale kroeg Monteith's Brewery in en proef je haar lekkerste biertjes.

De volgende ochtend sta je aan de start van één van de mooiste kustroutes ter wereld. Aan de ene kant van de weg slaan de ruige golven van de Tasman Sea tegen de kliffen en aan de andere kant omhelst een tropisch regenwoud de State Highway 6. Op een heldere dag zie je daarachter de witte pieken van de Zuidelijke Alpen liggen.

Halverwege de Great Coast Road vind je haar belangrijkste bezienswaardigheid: de Punakaiki Pancake Rocks in het Paparoa National Park. Ja, deze stenen rotsen lijken echt op pannenkoeken! In hetzelfde natuurpark vind je ook blowholes. Tijdens hoogwater schiet een wolk aan water omhoog uit deze gaten.

Iets ten noorden van Punakaiki mondt de Fox River uit in de Tasman Sea. Vanaf hier loop je naar de Fox River Cave en Ballroom Overhang. Klik je zaklamp aan en baan je een weg door de donkere grottenstelsels

Weer wat kilometers noordelijker ligt het dorpje Charleston, een van de laatste stops aan de Great Coast Road. Vooral avonturiers zijn in Charleston aan het goede adres. Kies bijvoorbeeld voor cave rafting. Zittend op een autoband vlieg je over de stroomversnellingen van een ondergrondse rivier.

De Great Coast Road komt zo'n 26 kilometer voorbij Charleston tot een einde in Westport. In het stadje is niet heel veel te zien, maar dit is wel een van de beste plekken om te surfen in Nieuw-Zeeland.

Beste reistijd voor de Great Coast Road

Aan de West Coast valt gemiddeld vijf meter regen per jaar. Maar wanneer je een regenjas meeneemt, kun je het hele jaar door reizen over de Great Coast Road. De warme zomermaanden zijn het drukst. Daarbuiten is de temperatuur vaak nog aangenaam maar is het rustiger waardoor de prijzen om te overnachten lager liggen.

Het is namelijk aan te raden om op zijn minst één nachtje in een stadje te verblijven aan de Great Coast Road. Met een lengte van slechts honderd kilometer kun je de weg tussen Greymouth en Westport zonder te stoppen in anderhalf uur afleggen. Het is alleen veel leuker om een dag of twee voor je roadtrip uit te trekken en zo nu en dan de auto op mooie plekken aan de kant te zetten.

Routebeschrijving

Begin deze roadtrip langs de westkust van het Zuidereiland in Greymouth. Over de State Highway 6 scheur je naar het noordelijker gelegen plaatsje Westport. Je kunt de route ook andersom afleggen en in Westport beginnen.

In beide plekken kun je op de bus stappen. Heb je tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland een huurauto tot je beschikking, zorg dan dat je voor vertrek nog even tankt en eventueel wat cash uit een pinautomaat haalt. Langs de kustroute vind je weinig tankstations en ATM's. Tip: Volg de kustroute op de fiets tijdens de jaarlijkse Great Coast Road Cycle Challenge!

Wil je ook op reis naar de West Coast? Bekijk dan de beste deals van diverse reisorganisaties!

Fotocredits: Christoph Strassler | Flying Kiwi Tours

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors