Tongariro Crossing
9,1
9,3 Algemene ervaring
10,0 Natuur
9,3 Plaatsen
9,5 Wandelingen
7,5 Bereisbaar

Tongariro Crossing

door Getaway Travel

Wil je een prachtige wandeling maken, maar vind je één dag genoeg? Doe dan de Tongariro Crossing, een track met de veelzeggende bijnaam 'finest one-day walk in New Zealand'. Deze wandeling ligt in het Tongariro National Park en leid je van Mangatepopo naar Ketetahi, een route van zeventien kilometer lang. Je loopt door een spectaculair vulkanisch landschap over lavabrokken en stenen, kruist beekjes en gaat door de sneeuw, met de diverse vegetatie van het park om je heen.

Je komt op zulke hooggelegen gedeeltes, zoals Mount Ngauruhoe en Mount Tongariro, dat hier helemaal geen vegetatie meer is. Op heldere dagen zijn de uitzichten onovertroffen!

Overnachten

De Tongariro Crossing zal je wanneer je een normale tot goede conditie hebt, zo'n zeven à acht uur kosten. De track is niet heel erg moeilijk, al kan hij behoorlijk vermoeiend zijn. Het weer kan af en toe behoorlijk omslaan en voor hinder zorgen. Sommigen besluiten er twee dagen over te doen om nog meer te kunnen zien door extra uitstapjes te maken. Blijf je in een van de hutten of op een camping overnachten, regel dan wel van tevoren een Great Walks Pass. Deze is te krijgen in de Visitor Centres van Whakapapa, Turangi of Taupo.

De Tongariro Crossing ligt in het Tongariro National Park en begint bij Mangetepopo, te bereiken via Highway 47. Er gaan shuttle bussen vanuit Turangi die je bij de start van deze track afzetten.

Like deze pagina

Reizen Tongariro National Park

Reviews Tongariro Crossing

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland: enkele reis Mt. Doom. (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Deborah Maas op 03 juli 2016

Mangatepopo vallei is het startpunt van één van de mooiste dagtochten ter wereld, langs Mount Ngauruhoe, beter bekend als Mount Doom uit LOTR en the Hobbit. Je wandelt over oude lavastromen, glijdt over vulkanisch gruis naar beneden en vergaapt je aan de niet te omschrijven maanlandschappen. Goede conditie en een juiste uitrusting zijn nodig voor de klim die van 1.120m naar 1.886m hoogte gaat zonder voorzieningen onderweg. Dus goede wandelschoenen, genoeg eten & water en juiste kleding ivm het gezegde ‘zo veranderlijk als het weer’. Ondanks het lage zuurstof gehalte en de zwaarte van de wandeling krijg je energie van de prachtige uitzichten en wat er nog in het verschiet ligt. Van de 19,4 km die de route lang is kun je met gemak nog enkele dagen nagenieten (lees: spierpijn, moeie voeten). De hoeveelheid foto's (want die maak je) zorgen voor de altijd blijvende herinnering!

8,2
8 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Plaatsen
8 Wandelingen
7 Bereisbaar

Pluspunten Tongariro Crossing

 • uitzicht
 • landschap

Minpunten Tongariro Crossing

 • bereikbaarheid
 • de laatste 6km
Ultieme tip: Essentials: camera, voldoende water en stevige wandelschoenen! Regelen: transport vanuit een van de omliggende dorpen.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een prachtige maar zware wandeling. (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Irene Derks op 05 juni 2016

De Tongariro Crossing is een must als je in Nieuw-Zeeland bent. De wandeling kost je tussen de 6 en 9 uur in totaal. Het is een zware wandeling (veel omhoog en omlaag lopen), maar het is het zeker waard. De natuur rond de wandeling is uniek en geweldig en de uitzichten vanaf de vulkaan zijn super.

9,6
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Plaatsen
10 Wandelingen
8 Bereisbaar

Pluspunten Tongariro Crossing

 • Prachtig uitzicht

Minpunten Tongariro Crossing

 • Zware wandeling
Ultieme tip: Train van te voren voor de wandeling, zorg voor een goede uitrusting (stevige schoenen, genoeg water) en start op tijd (rond 7-8 uur 's ochtends).
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bijzondere en adembenemende hike (bezocht in januari 2013)

Review geschreven door Minke Grijpstra op 25 april 2016

Bijzonder landschap, je waant je in een andere wereld. Op en top Lord of THE rings feeling hier. Geweldige en bijzondere hike in dit vulkaan landschap met azuurblauwe meren. Adembenemend.
Wij zijn een fit koppel en hebben het in een veel kortere tijd gelopen dan er voor staat. Daar maakte we ook wel een challenge van.
Voor ons was dit een van de ultieme hikes die we in Nieuw Zeeland hebben gedaan! Echt schitterend.

9,6
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Plaatsen
10 Wandelingen
8 Bereisbaar

Pluspunten Tongariro Crossing

 • betaalbaar
 • avontuurlijk
 • buitenleven
 • hiken

Minpunten Tongariro Crossing

 • lange wachtijden op de bus terug
Ultieme tip: Goede schoenen aan, warm vest mee in de zomer, want het is fris. genoeg te eten en te drinken. En vergeet vooral je camera niet! Nog 1 tip: kijk lord of THE rings vooraf
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Tongariro Alpine Crossing (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Ruby Oudejans op 18 april 2016

Het is eventjes slikken als je de avond van te voren de wekker zet (bij ons ging hij om 6 uur), maar het is het waard! Geloof me, het wandelen van de Tongariro Alpine Crossing is een onvergetelijke ervaring.

Als je niet wordt opgehaald, dan begint de tocht eigenlijk bij het eindpunt van de crossing. Hier zet je de auto/camper neer en brengt een shuttlebusje je naar het beginpunt van de wandeling. In de bus krijgt iedereen een kaartje met de te lopen route. Hierop zie je dat het eerste uurtje ‘makkelijk’ is en dat het daarna een uurtje ‘moeilijk’ wordt. Ik raad je aan om verder niet te kijken en het gewoon op je af te laten komen.

De wandeling van 19,4 kilometer is prima te doen voor iemand met een normale conditie. Als je het niet gewend bent om dit soort wandeltochten te maken, kan het echter wel een zware beproeving zijn. Het is namelijk niet gemakkelijk om de top (1900 meter) te bereiken. Het is een heftige klim, met hier en daar wat klauterwerk, maar het uitzicht is fantastisch. Je kijkt uit over een prachtig maanlandschap met azuurblauwe meren, de Emerald Lakes. Neem echt even de tijd om van dit alles te genieten. En kijk eens achterom naar de route die je al hebt afgelegd!

Dan kan de afdaling beginnen. Denk alleen niet dat dit een eitje gaat worden! Door de losliggende steentjes gaat dit vrij lastig en het eerste deel glijd je dan ook zo’n beetje naar beneden. Gelukkig is niet de hele terugtocht zo lastig begaanbaar. En de laatste twee uurtjes wandel je over een ‘gewoon’ pad. Dan ben je weer beneden en heb je er een zware, maar prachtige en adembenemende dag op zitten. Hup, beentjes omhoog en ontspannen!

Het weer kan op Mt. Tongariro wisselvallig zijn, maar met een beetje mazzel is het zonnig en kan je tot wel 180 kilometer ver kijken (van Utrecht naar Maastricht). Houd er wel rekening mee dat het weer binnen een mum van tijd totaal kan omslaan.

Pluspunten Tongariro Crossing

 • Het waanzinnige uitzicht.

Minpunten Tongariro Crossing

 • Op bepaalde momenten is de wandeling echt heel erg pittig.
Ultieme tip: Zorg voor de juiste (warme) kleding en neem daarnaast ook voldoende eten en drinken mee.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors