Tongariro Crossing
9,0
9,3 Algemene ervaring
9,9 Natuur
9,1 Plaatsen
9,4 Wandelingen
7,2 Bereisbaar

Tongariro Crossing

door Getaway Travel

Wil je een prachtige wandeling maken, maar vind je één dag genoeg? Doe dan de Tongariro Crossing, een track met de veelzeggende bijnaam 'finest one-day walk in New Zealand'. Deze wandeling ligt in het Tongariro National Park en leid je van Mangatepopo naar Ketetahi, een route van negentien kilometer lang. Je loopt door een spectaculair vulkanisch landschap over lavabrokken en stenen, kruist beekjes en gaat door de sneeuw, met de diverse vegetatie van het park om je heen.

Je komt op zulke hooggelegen gedeeltes, zoals Mount Ngauruhoe en Mount Tongariro, dat hier helemaal geen vegetatie meer is. Op heldere dagen zijn de uitzichten onovertroffen!

ZELF NAAR Tongariro National Park?

Bekijk alle 28 reizen naar Tongariro National Park

Overnachten

De Tongariro Crossing zal je wanneer je een normale tot goede conditie hebt, zo'n zeven à acht uur kosten. De track is niet heel erg moeilijk, al kan hij behoorlijk vermoeiend zijn. Het weer kan af en toe behoorlijk omslaan en voor hinder zorgen. Sommigen besluiten er twee dagen over te doen om nog meer te kunnen zien door extra uitstapjes te maken. Blijf je in een van de hutten of op een camping overnachten, regel dan wel van tevoren een Great Walks Pass. Deze is te krijgen in de Visitor Centres van Whakapapa, Turangi of Taupo.

De Tongariro Crossing ligt in het Tongariro National Park en begint bij Mangetepopo, te bereiken via Highway 47. Er gaan shuttle bussen vanuit Turangi die je bij de start van deze track afzetten.

Reizen Tongariro National Park

Reviews Tongariro Crossing

Andere planeet (bezocht in maart 2019)

Review geschreven door Maud van Roessel op 18 november 2019

Echt de moeite waard. Het lijkt alsof je op een andere planeet bent! Zoveel bijzondere en vreemde dingen gezien tijdens deze wandeling. Sommige stukjes waren wel lastig, maar over all was de wandeling goed te doen. Alleen jammer dat het redelijk druk was, maar dat stoorde me op zich niet super erg.

9,0
9 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Plaatsen
8 Wandelingen
8 Bereisbaar

Pluspunten Tongariro Crossing

 • wandeling is niet te zwaar en maar 1 dag

Minpunten Tongariro Crossing

 • veel andere wandelaars
Ultieme tip: Zorg dat je vooraf een plekje hebt gereserveerd in een shuttlebus. Het kan soms wel druk zijn.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

New Zealand -Tongariro Crossing (bezocht in januari 2018)

Review geschreven door Angelique Schraven op 01 januari 2019

De Tongariro Crossing is een pittige maar super mooie hike van 19,4 km door een vulkanisch landschap op het noordereiland in New Zealand. Zeer veel verschillende en indrukwekkende landschappen die elkaar opvolgen. De films van Lord of the Rings zijn er opgenomen. Zo ontzettend mooi! Een must-do als je in New Zealand bent!

8,4
9 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Plaatsen
9 Wandelingen
7 Bereisbaar

Pluspunten Tongariro Crossing

 • indrukwekkend en ontzettend mooi!

Minpunten Tongariro Crossing

 • parkeren is lastig
 • je moet met een organisatie heen en terug
Ultieme tip: Zorg voor voldoende water en iets te eten voor onderweg. Ook goed kleden tegen de kou: boven op de vulkanen kan het koud zijn.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Koude maar mooie tocht (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Tessa Erven op 11 november 2018

Prachtige plek! Ontzettend mooie dag tocht om te maken! Wel erg zwaar. Tocht duurde een aantal uur en de weersomstandigheden speelden niet mee halverwege de tocht. Verder het mooiste plekje waar ik ben geweest!!!

8,4
10 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Plaatsen
10 Wandelingen
4 Bereisbaar

Pluspunten Tongariro Crossing

 • mooi
 • dagtocht

Minpunten Tongariro Crossing

 • slecht bereikbaar
 • zwaar
Ultieme tip: Maak een georganiseerde tocht
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Waanzinnige Tongariro Crossing! (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Ricky Wils op 07 november 2017

Februari dit jaar hebben mijn vriendin en ik een geweldige rondreis gemaakt door het zuider- en noordereiland van Nieuw Zeeland. Wij hebben zo veel hoogtepunten meegemaakt ,waardoor het erg lastig was om er één foto te kiezen.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een foto die is gemaakt tijdens een scenic flight over het Tongariro national park. Wij hadden namelijk erg geluk dat wij deze vlucht konden maken. De vorige dag waren wij de Tongariro crossing gaan lopen, maar vanwege het slechte weer hebben wij deze op 15 min net niet de Emerald Lakes kunnen bereiken. Omdat wij deze meren toch heel graag wilden zien zijn wij de volgende ochtend vroeg naar de agentschap gereden die scenic flights verzorgd. Toen wij aankwamen waren er helaas al boekingen, maar als er iemand niet zou komen mochten wij toch mee. Wij hadden echter maar een kans, omdat wij die dag nog andere excursies gepland hadden staan. Vol spanning hebben wij dit afgewacht. Deze 45 min leken wel een eeuwigheid te duren. Intussen kwam er een van de twee stellen aangereden. De kans dat wij meekonden was dus gehalveerd en bleven in nog meer spanning afwachten. Maar… opeens zei de piloot “ Get ready, you’re going on the flight!”. Wij waren door het dollen heen!! En de weersomstandigheden waren ook nog eens perfect!. We hadden nog de hele dag voor ons, maar het kon nu al niet meer stuk! Met de mooie foto’s kunnen wij nu nog heerlijk nagenieten al willen wij wel heel graag terug <3

Pluspunten Tongariro Crossing

 • Prachtige natuur
 • Maanachtige Omgeving
 • Mount Ngarahoe

Minpunten Tongariro Crossing

 • Parkeren
Ultieme tip: Wees voorbereid! Het weer kan verraderlijk zijn!
Aangeraden voor: Avonturiers

Tongariro Crossing (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Christy de Bruin op 09 juni 2017

Het is een van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest! De natuur in Nieuw-Zeeland is fantastisch. Het is een lange tocht, maar je ziet zoveel moois... het is het dubbel en dwars waard! Zorg dat je goede wandelschoenen hebt ;)

Pluspunten Tongariro Crossing

 • avontuur

Minpunten Tongariro Crossing

 • zwaar
Ultieme tip: Zorg dat je fit bent!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Tongariro crossing (bezocht in maart 2015)

Review geschreven door Lisette Klein op 22 mei 2017

De gehele route van 19.4 kilometer zou ongeveer 7 tot 9 uur kosten om te voltooien en het werd aangeraden om voor het donker in het bos zijn. Het is daarom belangrijk om op tijd te vertrekken, ook gezien het weer. De eerste 5 kilometer van Mangatepopo naar Soda Springs was een relatief gemakkelijke klim van 250 meter, maar hierna ging al snel echt de hoogte in. Het deel van Soda Springs naar de South Crater staat ook wel bekend als the Devil's Staircase, het brengt je van een hoogte van 1350 meter naar 1650 meter boven de zeespiegel. Het was een prachtige dag, wat resulteerde in fantastische uitzichten.

Hierna was het voor een deel plat, met een klim naar de Red Crater, het hoogste punt (1886 m), vanaf hier had je een prachtig uitzicht over de Emerald Lakes, die neon groen waren door de mineralen in het water. Als het slechter weer is zijn de kleuren vaak minder fel. De weg naar beneden was erg stijl met heel veel losse grond, wat het een lastige afdaling maakte. Ik ben er dan ook niet zonder kleerscheuren en schaafwonden vanaf gekomen.

De Alpine crossing bracht ons naar het heilige blue lake. Vanaf hier was het een makkelijke klim naar de North Crater en zigzaggend bracht het pad ons naar beneden door het open met graspol bedekte landschap van de nog steeds actieve krater.

Het laatste stuk was door het bos en uiteindelijk na 6 uur wandelen kwamen we op het parkeerterrein uit. Dit parkeerterrein is het laagste punt met 800 meter boven zeeniveau. De hele wandeling is zeer uitputtend, maar dubbel en dwars de moeite waard, maar goede schoenen zijn wel heel belangrijk, ik heb het op sportschoenen gedaan en dat is prima te doen, maar er liepen ook een aantal mensen op teenslippers en dat is echt een no-go.

Pluspunten Tongariro Crossing

 • prachtige natuur

Minpunten Tongariro Crossing

 • slecht bereikbaar zonder eigen vervoer
Ultieme tip: Overnachten in National Park Backpackers.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Het Tongariro gebied moet je gezien hebben (bezocht in januari 2009)

Review geschreven door Inge Straus-Loo op 11 mei 2017

In 2004 deed ik al eens samen met een vriendin de Tongariro Crossing, een hike van ongeveer 18,5 km met een paar stevige klimmetjes, waarbij je uitzicht hebt op drie vulkanen. Die eerste keer was het weer heel slecht, waardoor we amper iets gezien hebben en bijna van de rand van de krater af vlogen. In 2009 durfden we het nog een keer aan en toen was het weer fantastisch en de uitzichten dus ook! Het was een van de mooiste wandelingen die ik ooit heb gemaakt!

Pluspunten Tongariro Crossing

 • erg mooie uitzichten
 • je komt er makkelijk
 • unieke ervaring

Minpunten Tongariro Crossing

 • als je geen super goede conditie hebt is het een uitdaging
Ultieme tip: Makkelijk toegankelijk met een tour-groepje vanaf Turangi. We deden de wandeling vanaf Mangatepopo carpark en eindigden bij Ketetahi carpark.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Tongariro Crossing: a must do and see! (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Corine Troost op 09 mei 2017

Als je naar Nieuw-Zeeland gaat en van avontuur en hiken houdt, dan moet de Tongariro Crossing echt op je bucketlist. Twintig kilometer is een heel eind lopen, maar de omgeving is zo fantastisch en overweldigend mooi en adembenemend dat je je geen seconde verveelt. En als je het even niet meer ziet zitten, ga dan gewoon even zitten en neem deze unieke omgeving in je op, daar krijg je vanzelf weer energie van. Je loopt dwars door en over actief vulkanisch gebied! Echt té gek om te doen! Houd er wel rekening mee dat de crossing regelmatig afgesloten wordt door slecht weer. Dit kun je in principe de dag voordat je hem wilt gaan lopen wel al weten, goede hotels weten dat of zoeken dat voor je uit. Daarnaast: trek veel laagjes kleren aan. Ik begon in kou en regen en uiteindelijk op de top ook zelfs sneeuw (de eerste van het jaar), dus daar had ik mijn zes lagen, jas, muts en handschoenen echt nodig. Toen ik de afdaling begon, brak de zon door en ging ik in mijn t-shirt de 'laatste' acht kilometer door! Je bent echt gesloopt daarna, maar het is echt geweldig. En ja, zelfs onervaren lopers kunnen hem lopen. Op doorzettingsvermogen en drijvend op al het moois dat je 360 graden om je heen ziet!

Pluspunten Tongariro Crossing

 • Uniek

Minpunten Tongariro Crossing

 • weer
Ultieme tip: Trek veel lagen kleren aan en neem voldoende drinken mee!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtige wandeling, te toeristisch (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Evelyne Jansen op 08 mei 2017

De Tongariro Alpine Crossing is echt een prachtige wandeling. Niet gemakkelijk, ook niet erg extreem. Mooie wandelpaden, adembenemende uitzichten. Wel écht te toeristisch, soms sta je in de rij om door te kunnen lopen. Dat is zonde van het mooie natuurgebied. Ik was er niet eens in het topseizoen.

Pluspunten Tongariro Crossing

 • Goede paden
 • prachtig uitzicht

Minpunten Tongariro Crossing

 • Te toeristisch
 • Kan uitdagender
Ultieme tip: Ga niet in het drukke gedeelte van het hoogseizoen. Goede schoenen en kleding in lagen is van belang. Wind boven, warmer beneden. Steil naar beneden en trappen/steil omhoog.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Super!!! (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Sascha Rottier op 07 mei 2017

De tongariro crossing was 19.4km, maar deze 6,5 uur lopen was het zeker waard! De mooiste uitzichten op de emerald lakes, vulkaan, Mount Doom, werkelijk alles was prachtig! Zorg ervoor dat je 's ochtends vroeg gaat om alle drukte voor te zijn. Maar, DOEN!!!!!!

9,4
10 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Plaatsen
10 Wandelingen
8 Bereisbaar
Ultieme tip: Vroeg gaan, voor 7 uur smorgens!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Onvergetelijk mooi! (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Daphne Van lievenoogen op 07 mei 2017

De Tongariro Crossing is een zware wandeling, maar als je eenmaal (bijna) boven bent vergeet je werkelijk alles! Wat een mooie tocht, prachtige natuur, gewoon onwerkelijk! Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van Nieuw Zeeland!

9,2
9 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Plaatsen
10 Wandelingen
7 Bereisbaar

Pluspunten Tongariro Crossing

 • goed aangegeven
 • prima pendelbus naar het startpunt

Minpunten Tongariro Crossing

 • redelijk druk
 • stijle paden
Ultieme tip: Ga met mooi weer en bijvoorbeeld met kerst, dan zijn er minder locals die hem lopen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland: enkele reis Mt. Doom. (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Deborah Maas op 03 juli 2016

Mangatepopo vallei is het startpunt van één van de mooiste dagtochten ter wereld, langs Mount Ngauruhoe, beter bekend als Mount Doom uit LOTR en the Hobbit. Je wandelt over oude lavastromen, glijdt over vulkanisch gruis naar beneden en vergaapt je aan de niet te omschrijven maanlandschappen. Goede conditie en een juiste uitrusting zijn nodig voor de klim die van 1.120m naar 1.886m hoogte gaat zonder voorzieningen onderweg. Dus goede wandelschoenen, genoeg eten & water en juiste kleding ivm het gezegde ‘zo veranderlijk als het weer’. Ondanks het lage zuurstof gehalte en de zwaarte van de wandeling krijg je energie van de prachtige uitzichten en wat er nog in het verschiet ligt. Van de 19,4 km die de route lang is kun je met gemak nog enkele dagen nagenieten (lees: spierpijn, moeie voeten). De hoeveelheid foto's (want die maak je) zorgen voor de altijd blijvende herinnering!

8,2
8 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Plaatsen
8 Wandelingen
7 Bereisbaar

Pluspunten Tongariro Crossing

 • uitzicht
 • landschap

Minpunten Tongariro Crossing

 • bereikbaarheid
 • de laatste 6km
Ultieme tip: Essentials: camera, voldoende water en stevige wandelschoenen! Regelen: transport vanuit een van de omliggende dorpen.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een prachtige maar zware wandeling. (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Irene Derks op 05 juni 2016

De Tongariro Crossing is een must als je in Nieuw-Zeeland bent. De wandeling kost je tussen de 6 en 9 uur in totaal. Het is een zware wandeling (veel omhoog en omlaag lopen), maar het is het zeker waard. De natuur rond de wandeling is uniek en geweldig en de uitzichten vanaf de vulkaan zijn super.

9,6
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Plaatsen
10 Wandelingen
8 Bereisbaar

Pluspunten Tongariro Crossing

 • Prachtig uitzicht

Minpunten Tongariro Crossing

 • Zware wandeling
Ultieme tip: Train van te voren voor de wandeling, zorg voor een goede uitrusting (stevige schoenen, genoeg water) en start op tijd (rond 7-8 uur 's ochtends).
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bijzondere en adembenemende hike (bezocht in januari 2013)

Review geschreven door Minke Grijpstra op 25 april 2016

Bijzonder landschap, je waant je in een andere wereld. Op en top Lord of THE rings feeling hier. Geweldige en bijzondere hike in dit vulkaan landschap met azuurblauwe meren. Adembenemend.
Wij zijn een fit koppel en hebben het in een veel kortere tijd gelopen dan er voor staat. Daar maakte we ook wel een challenge van.
Voor ons was dit een van de ultieme hikes die we in Nieuw Zeeland hebben gedaan! Echt schitterend.

9,6
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Plaatsen
10 Wandelingen
8 Bereisbaar

Pluspunten Tongariro Crossing

 • betaalbaar
 • avontuurlijk
 • buitenleven
 • hiken

Minpunten Tongariro Crossing

 • lange wachtijden op de bus terug
Ultieme tip: Goede schoenen aan, warm vest mee in de zomer, want het is fris. genoeg te eten en te drinken. En vergeet vooral je camera niet! Nog 1 tip: kijk lord of THE rings vooraf
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Tongariro Alpine Crossing (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Ruby Oudejans op 18 april 2016

Het is eventjes slikken als je de avond van te voren de wekker zet (bij ons ging hij om 6 uur), maar het is het waard! Geloof me, het wandelen van de Tongariro Alpine Crossing is een onvergetelijke ervaring.

Als je niet wordt opgehaald, dan begint de tocht eigenlijk bij het eindpunt van de crossing. Hier zet je de auto/camper neer en brengt een shuttlebusje je naar het beginpunt van de wandeling. In de bus krijgt iedereen een kaartje met de te lopen route. Hierop zie je dat het eerste uurtje ‘makkelijk’ is en dat het daarna een uurtje ‘moeilijk’ wordt. Ik raad je aan om verder niet te kijken en het gewoon op je af te laten komen.

De wandeling van 19,4 kilometer is prima te doen voor iemand met een normale conditie. Als je het niet gewend bent om dit soort wandeltochten te maken, kan het echter wel een zware beproeving zijn. Het is namelijk niet gemakkelijk om de top (1900 meter) te bereiken. Het is een heftige klim, met hier en daar wat klauterwerk, maar het uitzicht is fantastisch. Je kijkt uit over een prachtig maanlandschap met azuurblauwe meren, de Emerald Lakes. Neem echt even de tijd om van dit alles te genieten. En kijk eens achterom naar de route die je al hebt afgelegd!

Dan kan de afdaling beginnen. Denk alleen niet dat dit een eitje gaat worden! Door de losliggende steentjes gaat dit vrij lastig en het eerste deel glijd je dan ook zo’n beetje naar beneden. Gelukkig is niet de hele terugtocht zo lastig begaanbaar. En de laatste twee uurtjes wandel je over een ‘gewoon’ pad. Dan ben je weer beneden en heb je er een zware, maar prachtige en adembenemende dag op zitten. Hup, beentjes omhoog en ontspannen!

Het weer kan op Mt. Tongariro wisselvallig zijn, maar met een beetje mazzel is het zonnig en kan je tot wel 180 kilometer ver kijken (van Utrecht naar Maastricht). Houd er wel rekening mee dat het weer binnen een mum van tijd totaal kan omslaan.

Pluspunten Tongariro Crossing

 • Het waanzinnige uitzicht.

Minpunten Tongariro Crossing

 • Op bepaalde momenten is de wandeling echt heel erg pittig.
Ultieme tip: Zorg voor de juiste (warme) kleding en neem daarnaast ook voldoende eten en drinken mee.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors