Tongariro Northern Circuit Jouw vakantie naar Nieuw-Zeeland begint hier!

Tongariro Northern Circuit

door Getaway Travel

Deze Great Walk wordt beschouwd als een van de meeest spectaculaire treks van Nieuw-Zeeland. De wandeling brengt je in drie tot vier dagen dwars door Tongariro National Park. De wandeling is vijftig kilometer lang en slingert rond Mount Ngauruhoe. De beste tijd om de Tongariro Northern Circuit te lopen is in de zomermaanden, van december tot maart.

Het is erg belangrijk om het weer in het park goed in de gaten te houden voor je aan de tocht begint. Slecht weer maakt de onderneming niet alleen aanzienlijk moeilijker, maar je mist ook veel moois als je in een dikke laag mist loopt.

ZELF NAAR Tongariro National Park?

Bekijk alle 31 reizen naar Tongariro National Park

Er zijn vier 'DOC'-hutten -Department of Conservation - op het circuit: Mangetepopo, Ketetahi, Oturere en Waihohonu. Omdat dit een Great Walk is, zul je als je in de zomermaanden, 1 oktober tot 30 april, van tevoren moeten betalen voor het gebruik van de voorzieningen.

Tongariro Crossing

Heb je wel zin in een mooie wandeling, maar hoeft die niet per se vier dagen te duren? Doe dan de Tongariro Crossing. Deze wandeling maakt deel uit van het Tongariro Northern Circuit, maar wordt door een handige 'short cut' ingekort tot een wandeling van een dag. De Tongariro Crossing leidt je van Mangatepopo naar Ketetahi, is negentien kilometer lang en staat ook wel bekend als de 'finest one-day walk in New Zealand'. En niet voor niets!

Je loopt door een spectaculair vulkanisch landschap over lavabrokken en stenen, kruist beekjes en gaat door de sneeuw, met de diverse vegetatie van het park om je heen. Je komt op zulke hooggelegen gedeeltes, zoals Mount Ngauruhoe en Mount Tongariro, dat hier helemaal geen vegetatie meer is. Op heldere dagen zijn de uitzichten onovertroffen!

Prachtige omgeving

De Tongariro Crossing zal je wanneer je een normale tot goede conditie hebt, zo'n zeven à acht uur kosten. De track is niet heel erg moeilijk, al kan hij behoorlijk vermoeiend zijn. Het weer kan af en toe behoorlijk omslaan en voor hinder zorgen. Vooral de eerste helft van de tocht kan pittig zijn. Dit deel leidt je over de schijnbaar eindeloze treden van de Devil's Staircase. Ook het weer kan af en toe behoorlijk omslaan en voor hinder zorgen.

Neem je tijd om te genieten van de prachtige omgeving als je de Tongariro Crossing loopt. Rust even uit bij het smaragdgroene water van de Emerald Lakes of aan de voet van een andere kleurige berg, de Red Crater. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om kleine wandelingen te maken naar mooie uitkijkplekken, of langere wandelingen, zoals naar de top van Mount Ruapehu.

Op slechte dagen is het niet gek om je te bedenken of je jouw tocht niet nog een dagje uit kan stellen. De toppen van de crossing zijn erg gevoelig voor slecht weer, wat de wandeling aanzienlijk zwaarder maakt. Ook de shuttles die hikers naar de crossing brengen, rijden op deze dagen niet. Probeer een aantal dagen uit te trekken voor de tocht en te wachten op goed weer.

Voorbereiding

Voor zowel Tongariro Northern Circuit als de Tongariro Crossing geldt: Begin goed voorbereid aan je tocht! Ook de goed te lopen Tongariro Crossing, kan door een plotse weersverandering flink zwaarder worden. Zorg voor voldoende water, vooral op warme dagen, en eten, want er is geen mogelijkheid om iets te kopen. Daarnaast is je kleding erg belangrijk. Zorg voor goede schoenen en waterdichte kleding in geval van slecht weer en een hoed of pet en zonnebrand in geval van veel zon. Als je het noordelijke circuit loopt zul je ook moeten overwegen of je geen serieuzere uitrusting nodig hebt.

In de verschillende dorpen waar vandaan je kunt vertrekken heb je de mogelijkheid om spullen te huren, zoals schoenen en warme kleding. In de winter kun je hier ook terecht voor klimijzers, pikhouwelen en ander materiaal, dat je nodig zult hebben ga je de tocht in de winter ondernemen.

Vervoer

De Tongariro Crossing ligt in het Tongariro National Park en begint bij Mangetepopo, te bereiken via Highway 47. Er gaan shuttlebussen vanuit Turangi in het oosten en national park in het westen, die je bij de start van deze track afzetten. De crossing is ook met eigen vervoer te bereiken. Er gaan alleen wel de nodige verhalen over buschauffeurs die niet gediend zijn van reizigers die met eigen vervoer naar de crossing gaan, en dit op de toch al smalle wegen laten blijken. Er is beperkte parkeermogelijkheid bij de crossing, houd er wel rekening mee dat de tocht niet eindigt op de plek waar hij begint!

Tongariro Northern Circuit loopt in een cirkel. Aan deze hike kun je in principe op verschillende punten beginnen.

Zorg ervoor dat je voor het lopen van een Great Walk goed weet waar je aan begint, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Meer informatie over je voorbereiding en de Nieuw-Zeelandse Great Walks vind je op de website van het Department of Conservation.

Reizen Tongariro National Park

Foto's & video's Tongariro Northern Circuit

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors