Christchurch
9,2
9,5 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
9,3 Locals
8,8 Restaurants
9,5 Veiligheid
8,5 Stranden

Christchurch

door Getaway Travel

Christchurch is met ruim 330.000 inwoners de grootste stad van het Zuidereiland en de toegangspoort tot de schitterende omgeving. De stad kan je erg aan Engeland doen denken dankzij de vele Victoriaanse gebouwen en keurig onderhouden parken.

Aardbevingen

Christchurch lijkt misschien wat degelijk en saai, maar de afgelopen jaren begon de stad steeds meer te leven. De aardbevingen van 2010 en 2011 hebben helaas ook deze ontwikkeling een halt toegeroepen. Toch kun je je in en rond Christchurch nog prima vermaken. Wel is het verstandig om van tevoren te bekijken wat er allemaal nog mogelijk is.

ZELF NAAR Christchurch?

Bekijk alle 52 reizen naar Christchurch

Geschiedenis

De stad werd in 1848 aan de monding van de rivier de Avon door Engelse kolonisten als hoofdstad van de Canterbury Settlement gesticht. De bedoeling was er een strenge en gelovige Engelse gemeenschap van te maken, maar dat is nooit helemaal gelukt.

Al snel werden ook Duitse lutheranen, Ierse katholieken en Schotse presbyterianen aangetrokken. Toch heeft Christchurch lang een conservatief karakter behouden en doet de stad Brits aan door de vele Victoriaanse gebouwen en uitgestrekte parken. Deze 'Garden City' wordt zelfs de meest Engelse stad buiten Engeland genoemd.

Moderner en bruisender

Tegenwoordig lijkt Christchurch een moderner jasje te krijgen. De plannen voor de wederopbouw van de stad steken de innovatiedrang en creativiteit van de kiwi's niet onder stoelen of banken. Ook drukken innovatieve kunstenaarsgezelschappen steeds meer een stempel op de stad en organiseren artistieke evenementen en festivals.

Het uitgaansleven is bruisender dan voorheen met de komst van trendy bars en cafés, bijvoorbeeld op Cashel St en High St.. Christchurch wordt ook steeds vaker geroemd om de diverse culinaire hoogstandjes en de goede restaurants rond Oxford Terrace.

Koloniaal verleden

Maar nog steeds doen de vele neogotische en Edwardiaanse gebouwen, de monumenten, de schitterend aangelegde parken en tuinen je nog sterk denken aan het koloniale verleden. De stad is gemakkelijk te voet of op de fiets te verkennen. Mocht je dat toch iets te veel inspanning vinden, dan rijden er gratis gele bussen die je naar alle attracties en bezienswaardigheden brengen.

In Christchurch vind je accommodaties van alle rangen en standen. De stad heeft zeer goede budget accommodaties in de vorm van hostels te bieden. Met de huidige stand van zaken is het verstandig je accommodatie in van tevoren te regelen.

Als je op zoek bent naar een B&B in Christchurch kijk dan eens op de site van Orari Bed and Breakfast.

Wist je dat...

... het in Christchurch de gewoonte is de buschauffeur te bedanken als je uitstapt? Werkelijk iedereen in Christchurch van senior tot student doet dat. En echt vol enthousiasme! De buschauffeur zelf reageert meestal met een vriendelijk "cheers mate".

... er op Cathedral Square een levensgroot schaakbord staat? Hier spelen de inwoners tot in de late uurtjes een spelletje schaak. Meestal zijn ze omringd door een grote groep toeschouwers.

... uit cijfers van de twintigste eeuw blijkt dat de inwoners van Christchurch veel ouder worden, vergeleken met de rest van de Nieuw-Zeelanders? Ook zijn ze vaak beter opgeleid en (veel) rijker. Zo bezitten de meeste inwoners wel een of meerdere huizen en hebben ze toch minder zware hypotheken.

Documentaire: When a city falls

Ben je verder geïnteresseerd in wat de twee aardbevingen in Christchurch teweeg brachten? Bekijk dan de documentaire 'When a city falls', van de regisseur Steven Drewitt, die zelf uit de stad afkomstig is.

Een verslag over natuurgeweld en de inspirerende, vasthoudende inwoners van een getroffen stad. Mensen die zelfs na de tweede aardbeving niet bij de pakken neer gingen zitten, maar als een gemeenschap samenwerkten om hun stad opnieuw en verbeterd te herbouwen.

Reizen Christchurch

Meer Christchurch

Reviews Christchurch

Christchurch (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Erik van der Schaaff op 05 februari 2019

Met de jetlag in ons lijf van de Bealy naar het centrum gewandeld. In een park werden we aangesproken door een oudere dame, Where you from where are you going. Eigenlijk de standaard vraag waarmee elke vreemdeling wordt begroet. Ze is in 1954 vanuit Groningen naar Christchurch vertrokken. Ze vertelt over de beide grote aardbevingen. Ze spuwt vuur over de kathedraal die nog niet aangepakt is.
Re-start is een feestje. De energie en het enthousiasme van de bewoners is aanstekelijk.

Heerlijke stad!

8,6
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Christchurch

  • Prettige mensen
  • Mooie stad
  • Restart

Minpunten Christchurch

  • Te ver van Amsterdam
Ultieme tip: Het aardbevingmuseum!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers

Bijzonder Christchurch (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Ruby Oudejans op 11 augustus 2016

Christchurch is de grootste stad van het Zuidereiland. In 2011 werd Christchurch opgeschrikt door een aardbeving, die de stad voor een groot deel verwoestte. Wij hadden niet echt een beeld van de stad, dus wij lieten ons verrassen. Veel huizen en gebouwen zijn nog steeds verwoest. Zo ligt de kerk midden in de stad nog deels in puin. Doordat veel horecagelegenheden en winkelpanden nog steeds onbegaanbaar zijn, hebben ze containers geplaatst, Re:START. Dit is dus heel gezellig. Kleurrijke containers worden afgewisseld met de mooiste foodtrucks. We hebben ook wel geluk met het weer, want het zonnetje schijnt. Ik denk als het hier regent, dat het allemaal wel erg troosteloos is. Maar we vermaken ons prima en we zijn erg onder de indruk van deze stad.

Pluspunten Christchurch

  • Bijzonder
  • Indrukwekkend

Minpunten Christchurch

  • Er zijn niet heel erg veel plekken waar je gezellig kunt zitten
Ultieme tip: Breng een bezoekje aan Re:START. Een plek waar je verschillende foodtrucks en kleurrijke winkels vindt.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors