Highway 73 Jouw vakantie naar Nieuw-Zeeland begint hier!

Highway 73

door Willeke van Doorn

De Highway 73 snijdt door de groene lappendeken van de Canterbury Plains, klimt tussen de Zuidelijke Alpen door, doorkruist een maanlandschap en eindigt tussen de golven van de ruige West Coast. Stap in de auto of trein voor een onvergetelijke rondreis door Nieuw-Zeeland!

De 255 kilometer lange Highway 73 brengt je van Christchurch in het oosten via de bergen van de Nieuw-Zeelandse Alpen naar Kumara Junction aan de westkust. Je reist door een voortdurend veranderend gebied. Het ene moment rijd je door een vlak landschap, even later zit je midden in de bergen waarna je afdaalt naar een tropisch regenwoud.

ZELF NAAR Canterbury?

Bekijk alle 59 reizen naar Canterbury

Bezienswaardigheden langs de Highway 73

Verlaat Christchurch in westelijke richting via de Highway 73. Je rijdt door het vlakke, groene landschap van de Canterbury Plains naar Springfield waar het mooiste deel van de route begint. Vanaf hier klimt de Highway 73 de bergen van de Zuidelijke Alpen in.

Via de 945 meter hoge Portes Pass en Lake Lyndon in het Korowai-Torlesse Tussocklands Park rijd je richting Castle Hill. Deze rotsformatie komt je wellicht wel bekend voor. Het gebied rondom Castle Hill was een van de filmlocaties van de Lord of the Rings trilogie.

Hierna slingert de Highway 73 het Craigieburn Forest Park in. De weg loopt langs Lake Pearson en Lake Grasmere. In het kraakheldere water van deze meren zie je de weerspiegeling van de besneeuwde bergen die erachter liggen.

Even verderop steekt de snelweg de Waimakariri River over naar het Arthur's Pass National Park. Hier begint de klim naar de het dorpje Arthur's Pass op een hoogte van 924 meter. In dit dorpje kan je overnachten en als uitvalsbasis gebruiken voor wandelingen door de Zuidelijke Alpen. Een van die wandeltochten voert je naar de 131 meter hoge Devils Punchbowl Waterfall.

Via het indrukwekkende Otira-viaduct verlaat je Arthur's Pass en reis je verder richting het westen. Het berglandschap van de Nieuw-Zeelandse Alpen maakt langzaam plaats voor het tropische regenwoud van de West Coast. Hier eindigt de Highway 73 in Kumara Junction.

Beste reistijd voor de Highway 73

Als je zelf met de auto over de Highway 73 rijdt, is de zomer de beste tijd voor deze route. In de winter is de weg na hevige sneuwval soms gesloten. Je kunt ook op de trein stappen. The Tranzalpine volgt dezelfde route en rijdt het hele jaar door, behalve op Eerste Kerstdag.

Reis je met de trein, dan leg je deze route in één dag af. Met de auto kun je ervoor kiezen om wat langer de tijd te nemen en bijvoorbeeld onderweg in Arthur's Pass te overnachten. Dit dorpje tussen de Alpen ligt ongeveer halverwege de Highway 73.

Routebeschrijving

De Highway 73 doorkruist het Zuidereiland van oost naar west. De grote stad Christchurch is het meest logische beginpunt van deze trip. Vanuit hier volg je de snelweg via de Zuidelijke Alpen naar Kumara Junction aan de westkust.

Je kunt een auto huren voor deze reis of in de trein stappen. The Tranzalpine vertrekt dagelijks vanuit Christchurch. Deze trein volgt vrijwel dezelfde route, maar stopt in Greymouth aan de westkust. Na een stop van een uur keer je weer terug naar Christchurch.

Reis je liever met een reisorganisatie? Bekijk de beste aanbiedingen hier!

Fotocredits: Snikolo Granis | Tom Hall NZ | Francis Vallance

Reizen Canterbury

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors