Catlins Highway

Catlins Highway

door Getaway Travel

Trek voor de route van Invercargill naar Balclutha zeker twee dagen uit. Zo heb je de tijd om kleine weggetjes in te slaan en om af en toe uit te stappen en nog beter van dit unieke natuurgebied te genieten. Onderweg heb je keus uit verschillende guesthouses, hostels en campings.

Wanneer je in Invercargill begint, is Waipapa Point in de buurt van Otara een van de eerste bezienswaardigheden van de route. Dit is een pittoreske vuurtoren uit 1884 die hier werd opgericht na een van de ergste scheepsrampen van Nieuw-Zeeland waar er van 151 passagiers er slechts 20 de ramp overleefden.

Fossielresten

Niet veel verder ligt Slope Point, het meest zuidelijke puntje van het Zuidereiland. Curio Bay is een volgende bijzondere attractie want tijdens eb kun je hier vanaf een rotsplateau een van de meest uitgestrekte fossielresten van een 160 miljoen jaar oud bos zien!

Hier zie je de Yellow Eyed Penguin, de inheemse pinguïn van Nieuw-Zeeland, ook wel Hoiho genoemd. Deze is met een lengte van 75 centimeter behoorlijk groot en hij heeft gele strepen bij de ogen. Terwijl je de wildernis aan het verkennen bent, kan er zo een Yellow Eyed Pinguin tussen de versteende boomstronken door komen gehuppeld die zonder iets van je aan te trekken zijn weg in het struikgewas vervolgt.

Porpoise Bay

Om de hoek ligt de schitterende Purpoise Bay. Hier spelen zwart-witte hector-dolfijnen in de branding en kun je zelfs met ze zwemmen. Deze prachtige baai in het indrukwekkende gebied The Catlins is een geliefde broed, speel- en rustplaats voor bijzondere land- en waterdieren. Walvissen, zeehonden, zeeleeuwen, pinguïns en dolfijnen; je ziet ze er allemaal.

McLean Falls

Voor een ander hoogtepunt moet je even het binnenland in om de McLean Falls te kunnen zien. Na een half uur wandelen kun je ze zien waar de Tautuku rivier een spectaculaire val van 22 meter maakt. Weer terug naar de kust, moet je absoluut parkeren om de Cathedral Caves te zien. Je loopt vervolgens veertig minuten door het bos en over het strand - alleen mogelijk tijdens eb - naar de bijzondere grotten aan het water.

Cathedral Caves

De Cathedral Caves danken hun naam aan hun gelijkenis met een kathedraal in Engeland. Bij Tautuku Bay is het een kwartier lopen naar het schitterende strand en vijf minuten naar het kleine bosmeer Lake Wilkie. Hier zie je verschillende unieke planten en bomen.

Even verderop in Papatowai kun je de mooie wandeling, Top Track, van 26 kilometer volgen. Deze duurt ongeveer twee dagen en voert je langs stranden, stukken privé-bos en prachtige uitkijkpunten. Accommodatie wordt voor je verzorgd.

Purakaunui Falls

De Purakaunui Falls bereik je na een korte wandeling door beuken- en coniferenbossen. Je komt bij een uitkijkpunt vanwaar je een mooi zicht hebt op deze schitterende watervallen.

Weer verder naar het noorden kom je bij de Jack's Blowhole. Dit is een zestig meter diep gat op tweehonderd meter van het strand die door een tunnel met elkaar zijn verbonden. Er stroomt zeewater door de tunnel die af en toe door het gat van Jack's Blowhole spuit.

Nugget Point

Ten oosten van Owaka ligt Cannibal Bay waar zeeleeuwen broeden. Deze plek is wat moeilijk te bereiken maar rijd hiervoor naar Newhaven en loop van daaruit naar het strand. Het laatste hoogtepunt van de route door de Catlins is Nugget Point. Hier vind je een unieke mix van dieren die hier samenleven: zeeleeuwen, robben, jan-van-gents, aalscholvers, pijlstormvogels en pinguïns.

De Catlins kun je bereiken via Invercargill aan Highway 1 of Balclutha aan dezelfde weg op het Zuidereiland. Bij deze plaatsen vervolg je niet de snelweg, maar neem de Southern Scenic Route.

Like deze pagina

Reizen The Catlins

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors