Catlins Highway

Catlins Highway

door Getaway Travel

Pinguïns waggelen over het strand en dolfijnen en zeehonden zwemmen voor de kust, maar veel mensen zul je langs de Catlins Highway niet tegenkomen. Deze route neemt je mee door The Catlins in het zuiden van Nieuw-Zeeland, een gebied dat niet meer dan 1.200 inwoners telt.

De Catlins Highway is een route die langs de zuidkust van het Zuidereiland loopt. Stap in de auto en rijd van Invercargill naar Balclutha. Deze ongeveer tweehonderd kilometer lange roadtrip neemt je mee langs oude vuurtorens, fossielen die miljoenen jaren oud zijn, pinguïns en diepe grotten. Kortom: een rondreis door Nieuw-Zeeland vol hoogtepunten. Tijd om te gaan!

ZELF NAAR The Catlins?

Bekijk alle 13 reizen naar The Catlins

Bezienswaardigheden langs de Catlins Highway

De Catlins Highway start je in Invercargill. Waipapa Point in de buurt van Otara is een van de eerste bezienswaardigheden aan de route. In 1881 vond hier een van de ergste scheepsrampen uit de Nieuw-Zeelandse geschiedenis plaats. Slechts 20 van de 151 passagiers overleefden de ramp. Drie jaar later werd een vuurtoren geplaatst ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Niet veel verder ligt Slope Point. Dit is het zuidelijkste punt van het Zuidereiland. Vanaf hier ben je 5.140 kilometer verwijderd van de evenaar en 4.803 kilometer van de Zuidpool. Op een heldere dag kijk je vanuit Slope Point uit op Steward Island.

Eenmaal terug in de auto rijd je verder over de Catlins Highway naar Curio Bay. Op vijf minuten lopen van de parkeerplaats ligt hier een plateau waarvandaan je tijdens eb uitkijkt over de fossielresten van een 160 miljoen jaar oud bos. Met een beetje geluk spot je hier ook de Yellow Eyed Pinguin die je herkent aan de gele strepen naast de ogen.

Om de hoek van Curio Bay ligt Porpoise Bay. Deze prachtige baai is een geliefde broed-, speel- en rustplaats van onder meer walvissen, zeehonden, zeeleeuwen, pinguïns en dolfijnen. Je kunt hier met dolfijnen zwemmen!

Na deze bijzondere ervaring duik je het binnenland van The Catlins in en volg je een wandeling van een halfuur naar de McLean Falls. Het water van de Tautuku-rivier valt hier via verschillende trappen 22 meter naar beneden.

Niet ver voorbij de McLean Falls tref je het volgende hoogtepunt aan van deze route: de Cathedral Caves. De dertig meter hoge grotten zijn alleen tijdens laagwater te bezoeken. Hierna rijd je via de Purakaunui Falls en Jack's Blowhole verder naar Nugget Point. Vanaf een vuurtoren kijk je hier uit over een groep ronde rotsen die tussen de golven omhoog rijzen. Dertig kilometer verderop eindigt de Catlins Highway in Balclutha.

Beste reistijd voor de Catlins Highway

De Catlins Highway maakt deel uit van de veel langere Southern Scenic Route die door het zuiden van het Zuidereiland loopt. In de regio Southland is het weer behoorlijk onvoorspelbaar. De beste tijd voor een reis door deze regio is tussen december en april wanneer het weer het minst wisselvallig is.

Trek voor de route van Invercargill naar Balclutha zeker twee dagen uit. Zo heb je de tijd om kleine weggetjes in te slaan en om af en toe uit te stappen en nog beter van dit unieke natuurgebied te genieten. Onderweg kun je overnachten bij een van de guesthouses, hostels en campings.

Routebeschrijving

Deze reis door het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland start in Invercargill. Vanuit daar volg je de Southern Scenic Route langs de kust richting Balclutha. Je kunt de route ook andersom afleggen en in Balclutha beginnen. Beide steden zijn eenvoudig te bereiken via de Highway 1.

De makkelijkste manier om alle bezienswaardigheden langs de Catlins Highway te zien is door een auto te huren. Zo kun je zelf kiezen welke zijwegen je inrijdt en bij welke hoogtepunten je de auto aan de kant zet.

Reis je liever met een reisorganisatie over de Catlins Highway? Bekijk dan hier de beste deals!

Fotocredits: iTravelNZ | SeaBirdNZ | SeaBirdNZ

Reizen The Catlins

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors