Oamaru

Oamaru

door Getaway Travel

Oamaru is een prettige verrassing aan de oostkust van het Zuidereiland wanneer je even genoeg natuur hebt gezien. Het is een mooi stadje met brede lommerrijke straten waar je lekker kunt wandelen. Er zijn goed onderhouden tuinen, musea, stranden en de best bewaarde historische gebouwen in Nieuw-Zeeland.

Deze neoklassieke gebouwen uit de negentiende eeuw vormen de attractie van de stad. Ze zijn een herinnering aan de periode van welvaart toen de pakhuizen en graanopslag net zo groot moesten zijn als de openbare gebouwen die eromheen stonden.

ZELF NAAR Oamaru?

Bekijk alle 6 reizen naar Oamaru

Roomwitte Oamaru-steen

Er werd vaak gebruik gemaakt van het plaatselijk Oamaru-steen uit het Tertiair. Dit roomwitte zandsteen was gemakkelijk te bewerken omdat het zacht kon worden uitgegraven en het werd hard wanneer het met lucht en zon in contact kwam.

Voor de beste indruk van dit koloniale erfgoed moet je naar de Thames, Harbour en Tyne Streets voor een mooie wandeling langs de gebouwen. Je kunt met een gids mee die te boeken is bij het Oamaru Visitor Centre aan de Thames Street. Maar je kunt natuurlijk ook zelf op pad met de brochure 'Historic Oamaru'.

Historische wandeling

Begin op de Thames Street en je staat meteen voor het pronkstuk van de stad: het Court House. Dit gerechtsgebouw uit 1883 heeft een prachtig portaal met Korinthische zuilen, en wordt nog steeds voor rechtszittingen gebruikt. Ernaast staat het North Otago Museum uit 1882 waar je meer informatie kunt vinden over het delven en toepassen van de Oamaru-steen.

Daarnaast staan de Oamaru's First Post Office in Italiaanse stijl en het elegante Waitaki District Council met een hoge klokkentoren. De Forrester Gallery er tegenover is een ander hoogtepunt. Dit indrukwekkende gebouw heeft mooie Dorische zuilen en herbergt nu een museum met kunst van Nieuw-Zeelandse kunstenaars.

Sla je de hoek om bij Itchin Street staat aan je linkerhand de St Luke's Anglican Church met mooi houtsnijwerk in het interieur. Ga bij de Tyne Street naar rechts en je komt in de straat met de meeste tot monument bestempelde gebouwen bij elkaar. Op de hoek staat het Criterion Hotel uit 1877 waar je je keel kunt smeren in de Victoriaanse pub.

Verder vind je in de historische gebouwen van deze straat veel ouderwetse winkeltjes als een boekbinderij, antiekwinkeltjes, exclusieve boetieks en verschillende cafés. Vooral de Union Bank en het Customs House zijn mooi. Sla bij dit laatste gebouw de hoek om naar links en dan weer naar links zodat je op de Harbour Street komt voor nog meer oude gebouwen die zeker het bekijken waard zijn.

Natuur

Weer de behoefte aan een stukje natuur? Rust dan uit in de Oamaru Public Gardens, die tot de mooiste van heel Nieuw-Zeeland worden gerekend. Hier vind je een grote diversiteit aan bomen, struiken, bloemen en planten en kun je heerlijk relaxen langs het water of bij de mooie fontein.

Behalve de historische havenbuurt en de tuinen kent Oamaru nog meer natuurlijke attracties. Boven de haven loopt de South Hill Walkway van een kilometer naar het Lookout Reserve, voor een mooi uitzicht over de stad en de omgeving.

Erg aantrekkelijk klinkt de naam van de Graves Walkway niet, maar deze tocht is toch de moeite waard. De rondwandeling duurt twee à drie uur en volgt de kustlijn naar een zandstrand en zandbanken waar je zeehonden kunt zien. Loop even door naar Bushy Beach en kruip de schuilhut in. Vanuit deze verstopte plek kun je dwerg- en geeloogpinguïns spotten.

Nog meer pinguïns kun je zien bij de Oamaru Blue Penguin Colony bij Friendly Bay aan de Waterfront Road, vlakbij het centrum van de stad. In de ochtend kun je hier een kolonie blauwe pinguïns naar het water zien trekken en 's avonds zie je ze weer het land op waggelen vanuit een speciale observatieplek. In december zie je hier de meeste van deze vogels.

Oamaru ligt aan de oostkust van het Zuidereiland en is te bereiken via Highway 1.

Reizen Oamaru

Meer Oamaru

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors