De 6 meest bijzondere dieren van Nieuw-Zeeland (en waar je ze spot)

De 6 meest bijzondere dieren van Nieuw-Zeeland (en waar je ze spot)

door Elsemieke Land

Niet alleen de landschappen van Nieuw-Zeeland zijn bijzonder. Aan de andere kant van de wereld leven ook dieren die je in ons eigen kikkerlandje niet tegen het lijf loopt. In alle soorten en maten. En vaak ook behoorlijk zeldzaam. De miljoenen schapen buiten beschouwing gelaten.

Gelukkig worden de dieren in Nieuw-Zeeland goed beschermd. Daarom heb je een goede kans om de meest bijzondere diersoorten gewoon in het wild te spotten. Welke dieren je tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland echt niet mag missen? We zetten de zes meest bijzondere dieren in Nieuw-Zeeland voor je op een rij!

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 73 reizen naar Nieuw-Zeeland

6. De jan-van-gent

Ieder jaar tussen juli en maart is het een drukte van jewelste op de rotsen bij Muriwai Beach, op een uurtje rijden vanaf Auckland. Een kolonie bestaande uit honderden Jan-van-Genten (gannets) strijkt hier neer om een nest te maken en hun eieren uit te broeden. Vanaf een uitkijkplatform kun je de zeevogels goed observeren. Andere broedplaatsen van de Jan-van-Gent vind je bij Farewell Spit op het Zuidereiland en bij Cape Kidnappers aan de westkust van het Noordereiland. 

5. Pinguïns

Van alle zeevogels in Nieuw-Zeeland zijn de verschillende soorten pinguïns die hier voorkomen het meest beroemd. Zo vind je op Stewart Island en in Fiordland National Park de opvallende Fiordland Kuifpinguïn, de meest zeldzame pinguïn ter wéreld. Langs de zuidoostkust van het Zuidereiland, bijvoorbeeld bij Dunedin en Oamaru zie je met een beetje geluk de zeldzame geeloogpinguïn en dwergpinguïns uit het water waggelen. 

4. Dolfijnen

Het dierenrijk van Nieuw-Zeeland telt maar liefst negen verschillende dolfijnsoorten. Waaronder de tuimelaar, beter bekend als ‘Flipper’, de donkergestreepte (dusky) dolfijn en de kleinste en meest speelse in de familie: de hectordolfijn. Tijdens een boottocht in de Bay of Islands, de Golf van Hauraki of bij Akaroa en Kaikoura zwemmen en springen ze vrolijk door de golven. En ook in de beroemde Milford Sound zijn ze te spotten. 

3. De kea

Als enige bergpapegaai ter wereld behoort de kea absoluut in deze lijst van meest bijzondere dieren in Nieuw-Zeeland. Hoewel hij bedreigd wordt en alleen op het Zuidereiland voorkomt, is hij brutaal genoeg om zich te laten zien. Hij pikt namelijk graag een kruimeltje mee of knabbelt aan je auto. Opletten dus, want de kea voeren is niet toegestaan. De grootste kans om deze slimmerik te spotten heb je bij Mount Cook, in Arthur’s Pass en Fiordland National Park. Je herkent hem aan zijn groenbruine veren en feloranje ondervleugels. 

2. Walvissen

De walvis is een zoogdier in de categorie ‘dieren die je niet elke dag ziet’. Maar in Nieuw-Zeeland wel! Een 800 meter diepe en voedselrijke zeekloof vlak voor de kust van Kaikoura trekt potvissen, bultrugwalvissen, blauwe vinvissen en orka’s aan. Dat maakt het een van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. Tijdens een boottocht ga je naar de reuzen op zoek en heb je 95 procent kans om potvissen te zien. Of stap in een kajak, als je durft! 

1. De kiwi

Van alle dieren in Nieuw-Zeeland is de kiwi toch wel de meest bijzondere. Als nationaal symbool van Nieuw-Zeeland staat de zeldzame loopvogel terecht op de eerste plek. Al lukt het niet iedereen om tijdens een rondreis door Nieuw-Zeeland dit verlegen nachtdier in het wild te spotten. Op plekken als Stewart Island en Kapiti Island heb je soms geluk. Of bezoek een van de kiwi-conservatieprojecten in Nieuw-Zeeland om er gegarandeerd een te zien. 

Wil jij met eigen ogen deze bijzondere dieren in Nieuw-Zeeland spotten? Bekijk hier alle rondreizen naar Nieuw-Zeeland. 

Fotocredits: Oren Rozen | Steven dosRemedios

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors