Top 8 bijzonderste plekjes langs de kust van het Zuidereiland

Top 8 bijzonderste plekjes langs de kust van het Zuidereiland

door Frederieke Jansen

Hoge bergpieken, groene alpenweiden, goudgele stranden, dichte regenwouden, uitgestrekte valleien en een azuurblauwe zee vol met walvissen, zeehonden en dolfijnen. Dit alles maakt het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland een van de mooiste vakantieplekken ter wereld. 

Maar wat zijn nou écht de állermooiste plekjes? Om je op weg te helpen met het kiezen van bestemmingen voor je rondreis in Nieuw-Zeeland, hebben we de acht bijzonderste plekjes langs de kust van het Zuidereiland voor je op een rij gezet. 

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

8. Kaikoura

In het diepe water langs de noordoostkust van het Zuidereiland komt een warme, subtropische zeestroom samen met een koude, voedselrijke stroom, waardoor er een waar walhalla ontstaat voor diverse zeedieren. De baai van Kaikoura is daarom de beste plek om walvissen, orka’s, zeehonden én dolfijnen te spotten.

Ga mee de zee op met Whale Watch om de walvissen van dichtbij te bekijken. Stap in het vliegtuigje van Wings over Whales en bekijk de walvissen van bovenaf. Of zet een snorkelset op en duik het water en zwem met dolfijnen tijdens de Dolphin Encouter-toer.  

7. Franz Josef Gletsjer en Fox Gletsjer

Aan de andere kant van het eiland verstoppen twee gletsjers zich tussen de steile bergkammen van het Te Wahipounamu Unesco-natuurerfgoed: Franz Josef en Fox. Tot voor kort waren dit twee van de weinige gletsjers ter wereld die nog groeide. Vanwege de opwarming van de aarde zijn beide ijsplaten sinds 2010 begonnen met krimpen. 

Trek een paar schoenen met spikes aan, neem een pikhouweel bij de hand en laat je door een helikopter op het topje afzetten waar je met een gids de gletsjer over wandelt. Kies uit verschillende tracks voor verschillende niveaus. Elke track leidt je door een winterwonderland vol glinsterende pieken, blauwgroene ijsgrotten en diepe ijsblauwe gletsjerspleten. De ijsplaten van onderaf opklimmen is door de instabiliteit helaas niet meer mogelijk.

6. Abel Tasman National Park

Helemaal in het noordwesten kom je in een contrasterende wereld terecht. Hier maken de gletsjers plaats voor goudgele stranden. Zandige riviermondingen, dichtbegroeide bossen, kloven, watervallen en grotten omgeven door een azuurblauwe zee en kleurrijke koraalriffen vormen het decor van het kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland: Abel Tasman National Park

Vaar in een kajak door het onwerkelijk groene water van Sandfly Bay. Of maak een hike van twee á drie dagen over de 51 kilometer lange Abel Tasman Coast Track. Je wandelt door regenwouden, over hangbruggen en stapt zo vanuit het dichtbegroeide bos het gele zand op. 

5. Punakaiki Pancake Rocks

Als je de State Higway 6 volgt richting het zuiden, wordt de westkust rondom Punaikaiki versierd door ruige, grillige rotsformaties, waarvan de Punakaiki Pancake Rocks de bekendste zijn. Zodra je erlangs loopt, snap je waarom: de rotsblokken hebben iets weg van op elkaar gestapelde pannenkoeken, lang, láng geleden gebakken volgens oma’s authentieke pannenkoekenrecept.

Wandel over de paden langs de Pannenkoekrotsen. Of betreed de trappen tussen de rotsen door. Schrik niet als je nat wordt. De zeegolven slaan af en toe door blaasgaten in de rotsen heen en veroorzaken sproeiers van zeewater. 

4. Wharariki Beach 

Hélemaal in het noordwestelijke puntje van het Zuidereiland ligt een strand met een wel heel herkenbare vorm rots in het water. Van de vier Archway Islands die in dit kustgebied in de Tasmaanse zee staan, staat er één die vanuit een bepaald oogpunt wel verdacht veel op een mammoet lijkt. 

Bij eb wandel je vanuit de duinen zo Wharariki Beach op. Beklim de eilanden en ga opzoek naar de grotten, maar houd in de gaten wanneer de hoogtij weer terugkomt. Als je even blijft hangen tot zonsondergang, vormt er met laagtij een roze, blauwe en oranje kleurenpalet om je heen door de reflectie in het rustige water.

3. Moeraki Boulders

Vlakbij Otago ligt een strand vol met ronde keien die op enorme drakeneieren lijken. Volgens de Maori zijn het versteende voedselmanden. Sommigen hebben een doorsnee van wel drie meter. 

Bewonder deze gekke rotsformaties die uit de zee zijn komen rollen op Koekohe Beach. Maar pas op voor de draken, want zoals je ziet zijn een aantal van de stenen bollen al uitgebarsten. 

2. Milford sound

Een combinatie van bergpieken, inktzwarte wateren en dramatische, met bos begroeide kliffen vormen het decor van het bekendste fjord aan de zuidwestkust: Milford Sound. Wanneer de mist binnentrekt, is het net of je in een stille, mysterieuze scène van een fantasiefilm bent terechtgekomen. Achter iedere mistwolk of waterval kan een magische wereld bewoond door trollen en elfjes vandaan komen. 

Vaar mee op een rondvaartboot of stap in je eigen kajak en ervaar de immense hoogte van de fjorden. Bekijk de witte spetterende Stirling en Bowen Falls die vanuit de groene bossen meters naar beneden vallen. En houd je ogen open voor pelsrobben en dolfijnen die af en toe hun snuit boven water steken.

1. Banks Peninsula 

Met stip op nummer één staat Banks Peninsula. Ten zuidoosten van het oostelijk gelegen Christchurch ligt dit prachtig groene vulkanische schiereiland. Ontstaan vanuit heftige vulkaanuitbarstingen en een hectische geschiedenis met gevechten en bloedbaden. Maar tegenwoordig een prachtig gevarieerd en rustgevend schiereiland met groene weiden, diepe dalen, steile kliffen, rotsige vulkanische uitlopers, rustige baaien met goudgele stranden en azuurblauw zeewater. 

Four nights, four days, four beaches, four bays. Zo wordt de Banks Peninsula-wandeling ook wel genoemd. Wandel 35 kilometer door de dalen en over de toppen, langs de baaien met zachte stranden en ruige rotskusten. Ga picknicken in het groene gras bovenop een top en geniet van het kleurrijke uitzicht. 

Hebben we je geïnspireerd voor een rondreis naar Nieuw-Zeeland? Bekijk de beste reizen hier.

Fotocredits:  Geerd-Olaf Freyer | Jamie Wong | Joyce Kinghorn

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors