Top 4 bijzondere plekken van de Maori

Top 4 bijzondere plekken van de Maori

door Saskia Bergmeijer

Rokende vulkanen, ijzige gletsjers, een ruige kustlijn en onbewoonde eilandjes. En dat allemaal in één land. Wat dat betreft is Nieuw-Zeeland een van de mooiste landen op aarde. En door de sprookjesachtige en afgelegen gebieden, vergeet je bijna dat dit land ook een hele bijzondere bevolking heeft. Want de Maori leven al ruim duizend jaar op dit schitterende eiland.  

Verdiep je daarom ook eens in de Maori-cultuur tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland. Ondanks dat deze door de jaren heen sterk is veranderd, zijn er nog genoeg plaatsen waar de cultuur is te zien. Wij hebben de vier meest indrukwekkende plekken die belangrijk zijn voor de Maori-cultuur op een rij gezet, zodat jouw reis nóg onvergetelijker wordt. 

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 73 reizen naar Nieuw-Zeeland

4. Rotorua

Wanneer je Rotorua binnenrijdt, komt de zwavelgeur je meteen tegemoet. Stoom blaast op de meest rare plekken uit de grond, en modderbaden en warmwaterbronnen bedekken de grond. Toch is de stad een van de populairste bestemmingen van het Noordereiland, ondanks haar intense geur. 

En dat is niet alleen vanwege de natuurwonderen. De invloed van de Maori-cultuur is hier sterk aanwezig door de lange geschiedenis die de stad kent met de Maori. Rotorua is namelijk het ‘tweede meer’ dat ontdekt is door het Maori-opperhoofd.  

Bezoek Te Puia voor een optimale beleving. Laat je rondleiden door een Maori langs de geisers, kook een eitje in kokende waterbronnen en spot de unieke Kiwi. 

3. Raglan

Wil je weg uit de toeristische drukte? Reis naar Raglan aan de westkust van het Noordereiland en je waant je in een relaxed surfparadijs. Je komt tot rust door de laid-back sfeer, wandelt over het strand en geniet van de beste surfgolven om op te surfen. Niet zo gek dat een aantal Maoritanga, de nieuwe generatie Maori, besloten om hier te gaan wonen.

En dat is precies waarom Raglan het bezoeken waard is. Want zonder dat je het door hebt, zijn de invloeden van de Maoritanga hier zeker aanwezig. Deze groep inwoners voelt de verantwoordelijkheid om de Maori-cultuur in leven te houden en mengt zich graag met de bezoekers en inwoners. Boek een lesje bij een Maori-surfleraar en trotseer de golven op een beschilderde surfplank met Maori-kunst. 

2. Bay of Islands

Ten noorden van Raglan ligt de Bay of Islands. Waar de baai eerst werd bewoond door alleen de Maori, kwamen daar later ook de Britten bij. En het leek erop dat deze samenleving heel goed ging. Totdat in 1840 het Verdrag van Waitangi werd getekend, waarin stond dat de Maori hun land afstonden aan de Engelsen. Toen de Maori erachter kwamen wat ze precies ondertekend hadden, waren opstanden en uiteindelijk een oorlog het gevolg. 

De eilandengroep is na al die jaren nog steeds onlosmakelijk verbonden met deze gebeurtenis. De dag waarop het Verdrag van Waitangi is ondertekend, is tegenwoordig zelfs een nationale feestdag. Elk jaar wordt op 6 februari met dubbele gevoelens terug gedacht. 

Wil je meer weten over de geschiedenis? Bezoek het Bay of Islands bezoekerscentrum en bekijk de audiovisuele presentatie, waarin je alles leert over het verdrag. 

1. Mine Bay

We blijven nog even in de natuur, en dit keer in de natuur van Lake Taupo. In 1976 begon Maori artiest Matahi Whakataka-Brightwell aan een immens kunstwerk. Zijn moeder vroeg hem een creatie te maken, waarmee zij altijd in contact kon blijven met haar voorouder Ngatoroirangi. Zo gezegd, zo gedaan. Matahi ontdekte Mine Bay bij Lake Taupo en besloot dat dit het natuurlijke doek werd voor zijn project. 

Vier jaar later stond er een veertien meter hoog hoofd van Ngatoroirangi met daarin een zeemeermin en de zuidelijke wind in de rotswanden van de baai geboetseerd. Dit kunstwerk is inmiddels een van de meest bijzondere kunstwerken van Nieuw-Zeeland.  

Bezoek Mine Bay op een cruise boot, kano over het kabbelende water of zoek het hoger op en maak een vlucht boven dit adembenemende Maori-kunstwerk. 

Kan jij niet wachten om deze plekken te bezoeken? Bekijk hier de rondreizen naar Nieuw-Zeeland. 

Fotocredits: Thinkrorbot | Florian Bugiel

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors