Top 7 typische gerechten in Nieuw-Zeeland
Like ons op Facebook

Top 7 typische gerechten in Nieuw-Zeeland

door Victorine Sandkuyl

Hiken door de ruige natuur, raften over wilde wateren of klimmen naar de top van een berg; Nieuw-Zeeland staat bekend om alle spannende activiteiten die je hier doet. 

Van al die adrenaline krijg je natuurlijk ook enorme trek, komt dat even goed uit. Want naast spannende activiteiten staat Nieuw-Zeeland ook steeds meer bekend om haar smakelijke gerechten. 

Hierbij presenteren wij jullie een aantal typische gerechten die je minstens één keer moet proberen tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland. Misschien niet allemaal de meest culinaire hoogstandjes, maar wel om van te smullen zo lekker! 

7. Vers uit de zee

Nieuw-Zeeland wordt omgeven door een rijke kustlijn en veel zee betekent verse schatten uit de zee. Zoals de beroemde green lip mosselen, enorme mosselen met een groen randje. De lekkerste en verste mosselen eet je in Marlborough, het grootste kweekgebied van de Nieuw-Zeelandse mossel. Kun je er gelijk een een glas Marlborough Sauvignon Blanc bij drinken, de perfecte toevoeging aan je green lip mosselen. 

6. Traditionele Hangi

“De aarde geeft ons leven, uit de aarde komt ons voedsel,” zo denken de Maori. Niet gek dus dat ze voedsel in de aarde bereiden. In de aarde? Juist, deze traditionele manier van koken heet hangi. In een kuil in de aarde worden stenen en hout verwarmd en als het warm genoeg is, wordt het eten, voornamelijk aardappelen en groenten soms ook vlees, in dezelfde kuil geplaatst. 

Vervolgens wordt er een laag bladeren over al het voedsel geplaatst, wordt er water overheen gegoten om alles te stomen en een laag aarde bedekt het geheel. Hoewel deze manier van voedsel bereiden vrij tijdrovend is, is hangi iets wat je echt niet mag missen tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland. 

5. Best burger ever

Ben jij dol op hamburgers? Mooi, want in Queenstown vind je een van de lekkerste hamburgers die je ooit zult proeven! Sinds 2001 staat men maar al te graag in de rij bij Fergburger, waar je niet alleen van hele lekkere hamburgers snoept, maar waar je ook de smakelijkste vegaburgers vindt. Bij Fergburger is het altijd druk, de rij duurt soms wel langer dan een uur, maar het is het wachten op de enorm grote en sappige burgers meer dan waard. 

4. Smakelijk en mals lamsvlees 

Niet te missen op je rondreis door Nieuw-Zeeland: een heerlijk stukje lamsvlees. De smaak van lamsvlees in Nieuw-Zeeland is zo uniek en eigen omdat de schapen hier gras eten in plaats van graan. Dit nationale gerecht vind je op vrijwel elke menukaart terug en wordt zowel op de traditionele manier als op creatieve manier bereid. 

Ben je niet heel dol op lamsvlees maar wil je het wel een keer proberen tijdens je reis door Nieuw-Zeeland? Kies dan voor een meat pie! Deze ‘taart’ wordt gemaakt van bladerdeeg en gevuld met verse hartige ingrediënten, zoals bijvoorbeeld lamsvlees. 

3. Een glas wijn hoort erbij

Oke, het is niet per se een gerecht, maar wat is een mals lamsrack of een stuk verse vis zonder een goed glas wijn erbij? Inderdaad, een stuk minder lekker. Gelukkig is het Nieuw-Zeelandse klimaat perfect voor het telen van druiven en worden de beste wijnen hier lokaal geproduceerd. Of je je nu op het Noorder- of Zuidereiland bevindt, de wijngaarden strekken zich uit over het hele land om jou te voorzien van een glas vol smaakvolle wijn. 

2. Typisch Kiwi-ijs

IJsliefhebbers opgelet, in Nieuw-Zeeland proef je een van de lekkerste smaken ijs: Hokey Pokey. Dit populaire ijs wordt gemaakt van vanille-ijs met slierten karamel en stukjes krokante honing. Hokey Pokey-ijs is de perfecte snack voor een zonnige dag op het strand, maar ook wanneer je aan het roadtrippen bent en zin hebt in iets zoets. Eigenlijk is het altijd tijd voor Hokey Pokey-ijs! 

1. Mierzoete suikertaart

Dat Kiwi’s echte zoetekauwen zijn bewijst ook maar weer het feit dat je op de dessertkaart vaak de Pavlova tegenkomt. Deze mierzoete schuimtaart wordt geserveerd met fruit en slagroom en ondanks het feit dat het niet heel goed is voor je gebit, is het echt heel lekker! Wist je trouwens dat dit nagerecht vernoemd is naar de ballerina Anna Pavlova toen ze in de jaren 20 door Oceanië aan het toeren was? Ook dit zoete gerecht is weer een echte must-try! 

Wil je al deze typische gerechten zelf een keer proeven? Boek dan hier jouw rondreis door Nieuw-Zeeland!

Fotocredits: Naotake Murayama | Sarah Stewart | steven_n_maher | Natasha d.H

Like deze pagina

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors