Top 6 highlights langs de State Highway 6

Top 6 highlights langs de State Highway 6

door Maxime van der Laarse

Met een tank vol benzine, een auto vol waterflesjes en zelf vol enthousiasme begin je aan je rondreis over het Zuidereiland. Je neemt de langste snelweg van Nieuw-Zeeland: de State Highway 6. In Blenheim begin je aan je roadtrip en vanaf daar rijd je in zo'n 1162 kilometer langs de westkust naar het eindpunt van de rondreis: Invercargill, de meest zuidelijke stad ter wereld. Je begrijpt nu waarom deze autoroute door velen in één adem wordt genoemd met de legendarische Route 66 in Amerika en de Great Ocean Road in Australië.

Onderweg kom je langs vreemde rotsformaties in het Paparoa National Park, massieve gletsjers en spiegelende meren in het Westland National Park, helderblauwe rivieren bij Haast en de op een na grootste stad van het Zuidereiland: Queenstown. Er is zoveel moois te zien tijdens deze autorondreis! Wil jij hem rijden? In onze lijst lees je de top zes highlights langs de State Highway 6.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

6. Wine Country

Je roadtrip begint in Blenheim, in een regio die ook wel bekend staat als wine country. De Marlborough-regio is namelijk een van de grootste wijngebieden van het land en hier wordt een van de beste wijnen ter wereld geproduceerd: een Sauvignon Blanc.

Met wijn op achter het stuur is geen goed idee, maar dat hoeft de pret niet te drukken. De glooiende, met druivenstruiken begroeide heuvels vormen namelijk een prachtig uitzicht en met een zonnetje erbij lijkt het net of je je in Toscane bevindt. Neem vooral een tros druiven en wat kersen mee voor onderweg!

5. Paparoa National Park

Na zo'n 379 kilometer afgelegd te hebben stap je uit in het Paparoa National Park bij Punakaiki. In dit subtropische natuurgebied strek je je benen en loop je langs palmbomen, beuken, alpine struiken, grotten en rotskloven bewoond door gloeiwormen, woeste rivieren, spuitgaten en last-but-not-least: The Pancake Rocks.

Nieuw-Zeeland kent vele bekende rotsformaties en de Pancake Rocks zijn er daar een van. Hoewel het park niet zo bekend is, zijn deze vreemd gevormde rotsen dat wel. Regen, wind en opstuivend water hebben ervoor gezorgd dat het net lijkt alsof er een stapel gigantische pannenkoeken aan de kust ligt.

4. Westland National Park

Van het ietwat onbekende Paparoa National Park kom je in het bekende Westland National Park terecht. Op 217 kilometer vanaf Punakaiki bevind je je hier in de Southern Alps. In dit natuurgebied vind je naast gletsjers ook regenwoud met een unieke flora en fauna. Grote kans dat je hier een Kea spot!

De mooiste gletsjers in dit gebied zijn misschien wel de Franz Josef Glacier en de Fox Glacier. Ben je het autorijden even zat, maak dan een helikoptervlucht over de besneeuwde bergtoppen en ijzige kloven of een uitdagende wandeling van een halve dag of twee dagen.

In het Westland National Park vind je ook Lake Matheson, waarin de Mount Cook en Mount Tasman schitterend worden weerkaatst. Bij Jetty Point heb je hier een goed zicht op.

3. Haast

Je bereikt de Haast River Bridge na ongeveer 122 kilometer. Deze langste brug van Nieuw-Zeeland met één rijstrook leidt je over de blauwe Haast River, die je tijdens de route door het Mount Aspiring National Park zal begeleiden.

Onderweg steek je nog een brug over bij de Gates of Haast en daar kom je langs de Thunder Creek Falls en de Blue Pools. Via een hangbrug loop je naar het gebied, waar de Blue River en de Makarora River elkaar ontmoeten in een nauwe doorgang. Dit levert een heldere stroom water op voor een verfrissende duik.

2. Wanaka

Als je over de Makarora River rijdt, zie je Lake Wanaka aan je rechterhand en Lake Hawea aan je linkerhand. Net voorbij Albert Town vind je misschien wel de bekendste boom van Nieuw-Zeeland, de Lone Tree, die een iconisch beeld is geworden onder fotografen. Deze wilg groeit in het midden van Lake Wanaka, het op drie na grootste meer van het land.

Omdat het meer zo bijzonder is wordt het beschermd door de Guardians of Lake Wanaka, wiens leden benoemd zijn door de Minister van Conservatie. Ook wordt het meer genoemd door Tom Cruise in zijn film Mission Impossible III en vormt het gebied het decor voor de show The Free Range Cook van tv-kok Annabel Langbein.

1. Queenstown

Je vervolgt je route vanaf de Lone Tree over een smalle en kronkelende weg en steekt de brug over die boven de Kawarau River is gebouwd. Vanaf daar rijd je in 36 kilometer naar de op een na grootste stad van het Zuidereiland: Queenstown. Deze stad, die zo genoemd is omdat haar schoonheid geschikt was voor Koningin Victoria, ligt aan het mooie Lake Wakatipu. Dit diepblauwe meer wordt omringd door de indrukwekkende Remarkables, een stel besneeuwde bergtoppen waar je u tegen zegt.

Als je je autorondreis goed indeelt, heb je genoeg tijd om tussendoor uit te stappen en het moois te ontdekken per voet of via een spannende activiteit. En spannend is het zeker in Queenstown, want het barst hier van de avontuurlijke sporten zoals raften, skiën, bungeejumpen en nog veel meer.

Vol energie reis jij zo door richting het einde van deze roadtrip, een van de meest zuidelijk gelegen steden ter wereld: Invercargill.

Fotocredits: Bernard Spragg. | Tom Hall

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors