Blenheim Jouw vakantie naar Nieuw-Zeeland begint hier!

Blenheim

door Getaway Travel

Marlborough is de belangrijkste wijnregio van Nieuw-Zeeland. De laatste decennia heeft dit land als wijnproducent behoorlijk aan haar reputatie gewerkt en produceert het tegenwoordig prima wijnen. Vooral de sauvingnon blanc uit Marlborough wordt alom gewaardeerd en behoort tot de top van de wereld.

In het uitgestrekte heuvellandschap van Marlborough liggen zo'n zeventig wijngaarden, de meeste rond Blenheim. De vele zon, de koele nachten, genoeg regen en de vruchtbare grond zorgen voor ideale omstandigheden. De beroemde Montana Wines plantte in 1973 de eerste druiven en groeide uit tot de topproducent van de sauvignon blanc. Maar ook de chardonnay, riesling en pinot noir worden steeds beter.

ZELF NAAR Blenheim?

Bekijk alle 6 reizen naar Blenheim

Wijnproeven

Elk jaar in februari kun je proberen zoveel mogelijk soorten te proeven tijdens het Wine Marlborough festival. Mocht je niet in die periode in deze buurt zijn dan kun je natuurlijk het hele jaar door je te buiten gaan aan deze heerlijke wijnen tijdens een wijntour.

Je kunt zelf met de auto gaan en de rit van 34 kilometer rijden. Je hebt hiervoor zeker een dag nodig. Maar ook in Nieuw-Zeeland is het streng verboden in zelf achter het stuur te kruipen na het drinken van alcohol. Dus kun je ook een bustour boeken en je al dan niet ietwat (te) vrolijk door de wijnvalleien laten rijden. Informeer hiervoor bij het Montana Brancott Visitor Centre op High Street 1 in Blenheim.

Fietstour

Misschien nog leuker dan een bustour, is een wijntour met de fiets. Zo kun je je eigen route plannen en besluiten bij welke wijngaard je nog meer wijn wilt proeven. De wegen zijn over het algemeen goed, vlak en rustig. Met een straal van tien kilometer rondom Blenheim kun je al dertig wijnhuizen bezoeken. Fietsen huur je onder andere bij Wine Tours By Bike in Blenheim. Je krijgt een fietskaart, water en tips van de verhuurder mee. Bovendien is je stalen ros uitgerust met een mandje waar minstens vier flessen in passen.

Aangezien er genoeg wijngaarden in de buurt liggen en bovendien op korte afstand van elkaar, kun je zelf beslissen hoeveel je er wilt aan doen en hoe lang je erover doet. De verhuurder van de fietsen weet na jarenlange ervaring precies welke wegen niet goed te fietsen zijn, welke wijngaarden echt goeie wijnen produceren, waar je (te) veel betaalt en welke gratis zijn.

Wijngaarden

Hunters Wines is een van de meest bekroonde wijnmakerijen van de streek. Hier kun je rode, witte en mousserende wijnen proeven en kopen, waaronder de vermaarde sauvignon blanc, chardonnay en mousserende brut.

Wairau River Wines is gevestigd in een mooi uit leem, stro en paardenhaar opgetrokken gebouw. Hier kun je niet alleen wijn proeven maar ook kunt souvenirs kunt kopen en eten in het restaurant.

Wanneer je bij Highfield Estate aankomt, lijkt het even alsof je in Toscane bent aanbeland. Het gebouw is van terracotta gekleurd steen en heeft een toren in Toscaanse stijl. Je kunt er een rondleiding doen gevolgd door een wijnproeverij. Leuk in Wairau Valley is dat je in de zomer naast het wijnproeven ook veel fruitkramen zult treffen. Probeer absoluut de kersen in december want zijn dan ontzettend lekker!

Andere aanraders zijn de vriendelijke Rapaura Vinters en Cloudy Bay, het bijzondere Fromm, het prachtige Highfield Estate waar je lekker kunt eten, en het interessante Grove Mill. De laatste staat niet alleen bekend om goede wijnen maar ook om de Southern Bell Frog die hier alleen leeft. Een deel van de opbrengst gaat naar het behoud van deze inheemse kikker die op de etiketten van de wijngaard pronkt.

Blenheim ligt in het noordwesten van het Zuidereiland aan Highway 1.

Reizen Blenheim

Meer Blenheim

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors