Top 5 wijngebieden van Nieuw-Zeeland

Top 5 wijngebieden van Nieuw-Zeeland

door Maxime van der Laarse

Een van de beste wijnen ter wereld drinken, terwijl je uitkijkt over een magisch landschap van uitgestrekte wijnvalleien, blauwe gletsjermeren en besneeuwde bergtoppen? Het kan in Nieuw-Zeeland.

In dit land Down Under werden in 1819 voor het eerst druivenstruiken gepland door Franse, Kroatische en Engelse pioniers. De wijngaarden verspreidde zich zowel over het Noorder- als Zuidereiland en opende zich voor de internationale markt in 1985. De Cloudy Bay Vineyard in Marlborough scoorde hoog met zijn Sauvignon Blanc, waardoor andere wijnen als Chardonnay en Pinot Noir volgde. Inmiddels bezitten de kiwi's veel wijnhuizen die tot de top van de wereld behoren.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 73 reizen naar Nieuw-Zeeland

Wil je weten waar je de lekkerste wijnen van het land proeft? Voor de liefhebber hebben we een lijstje van de top vijf wijngebieden in Nieuw-Zeeland samengesteld!

5. Auckland

Even tot rust komen doe je net als de Aucklanders op een picknickkleed in de wijngaarden van de Auckland regio. Matakana, West Auckland en Waiheke Island zijn de drie wijnregio's van het gebied. Deze subregio's worden gescheiden door heuvels of zee en hebben elk een ander klimaat. Dit zorgt ervoor dat iedere wijn ook een andere smaak heeft.

Proef bijvoorbeeld de wijnen van West Auckland bij het grootste wijnhuis van het land: Corbans Wine. Of volg de State Highway 16 iets verder noordelijk en proef de bekroonde Chardonnay van de Soljans Estate Winery. Heb je graag een weids uitzicht over de zee? Geniet dan van een van de wijntjes die geproduceerd worden op Waiheke Island. Terwijl je proost zie je zeilschepen langs varen en voel je de zilte zeelucht door je haar waaien.

4. Canterbury/Waipara

De jongste, maar al door vele kenners geroemde, wijnregio van Nieuw-Zeeland ligt op 65 kilometer ten noorden van Christchurch: de Waipara Valley van Canterbury. In 1980 plantte Glenmark Wines hier voor het eerst druiven voor het produceren van wijn. Inmiddels zijn er 31 wijngaarden en hebben de wijnen en wijnhuizen van de regio al verschillende prijzen gewonnen.

Canterbury organiseert verschillende evenementen om het gebied als wijnregio te promoten. Bezoek bijvoorbeeld het jaarlijkse Waipara Valley Food and Wine Festival North Canterbury. In maart proef je hier de lokale wijnen en gerechten onder het genot van fijne klanken.

3. Otago

Nippend van de beroemde Pinot Noir uit de regio Otago op het Zuidereiland kijk je uit over het Wanakameer. De wijnboerderijen van deze subregio staan bekend als de mooist gelegen wijngaarden die er bestaan. Genietend van je drankje zie je de zon achter de besneeuwde toppen van The Remarkables zakken, terwijl het blauwe gletsjermeer een magische paarsrode gloed krijgt.

Het is leuk om het gebied te paard te ontdekken. Zo proef je de wijnen van de Rippon Vineyard na een rit tussen de druiventrossen.

Naast Pinot Noir drink je ook prima witte wijnen in de meest zuidelijk gelegen wijnregio ter wereld. Er zijn in totaal zes subregio's met elk een ander klimaat. De wijnen van de meer dan tachtig wijnhuizen in deze regio hebben elk hun eigen karaktereigenschappen. Zo zijn sommige vol van smaak en andere fris en fruitig.

2. Marlborough

Sauvignon Blanc liefhebber? Een van de beste wijnen ter wereld van deze druif vind je in Marlborough. Sinds 1873 wordt hier wijn geproduceerd en tegenwoordig is het de belangrijkste wijnregio van Nieuw-Zeeland. In het heuvellandschap vind je zeventig wijngaarden, de meeste en grootste rond Blenheim en in de Wairau Valley.

Tijdens het Marlborough Wine and Food Festival in februari proef je de wijnen uit de regio. Of ontdek de wijngaarden zelf met de fiets! Zo proef je wat Marlborough te bieden heeft aan wijn, geniet je van de natuur en ben je ook nog sportief bezig. Fietstours inclusief kaart en mand om de flessen in mee te nemen zijn op meerdere plaatsen te boeken.

1. Hawke's Bay

Zonder twijfel een van de lekkerste wijnen schenken ze in 'de fruitschaal van Nieuw-Zeeland', oftewel Hawke's Bay. Hier ligt de geboorteplaats van Nieuw-Zeelandse wijnen: de Mission Estate Winery. Deze meest bezochte wijngaard van het land is opgericht in 1851 door Franse missionarissen vanwege het zachte klimaat en de vruchtbare grond. Inmiddels telt de op twee na grootste wijnregio van het land 72 wijnhuizen, waarvan meerdere bekroond zijn.

Verken de wijngaarden met de fiets of proef de wijnen tijdens een van de evenementen. Bijvoorbeeld tijdens het Harvest Hawke's Bay festival in februari, of op de Wine and Food Safari in Napier in november.

Een andere leuke optie om de omgeving te verkennen is met de Wine Trail. Tijdens deze tocht bezoek je niet alleen verschillende wijngaarden in de regio, maar maak je ook kennis met de typische art-deco-architectuur van het gebied.

Fotocredits: Brian Lamb | Colin Hansen | Jayson Bryant | Nick Bramhall | Andym5855 | Bernard Spragg | Steve Gardner | Sandra Cohen-Rose and Colin Rose | itravelNZ® - New Zealand in your pocket™

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors