Lente in Canterbury

Lente in Canterbury

door Norma Kloosterman

Aan de andere kant van de wereld…

... is Canterbury net aan het begin van de lente en dat betekent overal kleur in de stad waar ik woon. Christchurch is de op 2 na grootste en de oudste stad van Nieuw-Zeeland en volgens mij de leukste stad! Voor iedereen die wel eens in Oxford of Cambridge is geweest, dat lijkt er een beetje op. Dat maakt deze stad denk ik zo aantrekkelijk voor immigranten, het doet heel Europees aan en je kunt er je fiets gebruiken, wat veel Nederlanders zal aanspreken.

Deze stad is heel Engels met een bijzonder mooie kathedraal op het belangrijkste plein midden in het centrum. En, ook heel Engels, een park with tearoom en punting on the river Avon. Zo'n gondelbootje waar jij heel relaxed met je lover in ligt en die man achterop maar duwen met een stok tegen de stroom in. Daar is het nu nog wat te koud voor, maar overdag kan het, als de zon zich laat zien, al aardig aangenaam zijn voor een picknick in 1 van de 650 parken en natuurgebieden en dat alleen al in de stad!

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Canterbury is meer dan de stad Christchurch, zo hebben we hier bijna om de hoek het paradijs op aarde: Akaroa (betekent Lange Baai). Via the Banks Peninsula te bereiken, een prachtig gebied voor lange wandelingen, voor een picknick tussen de schapen, zwemmen tussen de dolfijnen of gewoon op een bankje aan de haven genieten van het uitzicht en de zon.

En neem vooral de binnenroute (the Summit Road)met de auto, die brengt je op een 'oude van dagen tempo' naar de top van de bergen en dan via smalle weggetjes langs de schapen weer naar beneden naar het centrum van Akaroa. Deze van oorsprong Franse nederzetting (alle straatnamen zijn nog in het Frans) is een geliefde vakantiebestemming voor de stadsmensen uit Christchurch. En ook ik ben verslaafd aan een dagtrip deze kant op. Echt, geloof mij, dat bankje aan het eind van de steiger midden in het lichtblauwe water met uitzicht op de bergen in de verte zo moet de hemel er uit zien.

En verder hebben we net buiten de stad Mount Hutt om te skiën, of we rijden via Ashburton (koeien en nog eens koeien, die melk moet ergens vandaan komen niet waar) naar Timaru. En ook in deze stad kun je het paradijs ontdekken. Beetje shoppen in de leuke winkelstraten die op en neer gaan en dan eten op het terras met uitzicht op de baai. Het leven is goed. Vergeet nou dat hele Noorder eiland als je je reis nog moet plannen naar Nieuw Zeeland, laat het drukke Auckland links liggen en start en finish je trip in Christchurch. Neem drie weken de tijd en bereis met de auto de leukste plaatsen. Linksaf naar Timaru of rechtsaf richting Blenheim. Twintig minuten uit de stad en de eerste wijnranken doemen op.

Deze provincie heeft namelijk alles! Koeien, schapen, strand, bergen met sneeuwtoppen, een natuurlijke bron bij Hanmer Springs (een weekend verwennerij hier met beauty behandelingen en je kunt er weer een jaar tegen), wijnproeverijen en het belangrijkste punt: We hebben hier het winning team. We praten nu over rugby, belangrijk! The Crusaders hebben de competitie gewonnen. Grootste concurrent dichtbij was Otago. Maar uit tegen Bay of Plenty is ook altijd spannend.

Een groot voordeel van de stad Christchurch is dat het relatief plat is. In de stad is het gemakkelijk fietsen op de beschikbare fietsstroken. De gelegenheid van deze paden is redelijk uniek voor Nieuw Zeeland. Dit land is vergeven van de mountains en niet ieder gebied heeft genoeg asfalt voor een fietsstrook. Een helm is dan ook verplicht op de fiets. Ik heb mijn Nederlandse Batavus (het is de enige Batavus in heel Nieuw Zeeland volgens mij want ik ben een attractie op zich, zo kreeg ik laatst nog een compliment toen ik vanuit de pub op mijn fietsje stapte: nice wheels chick… dat heb ik in Nederland nog nooit gehoord) meegenomen en fietsen bevalt mij heel goed hier in de stad, veel sneller dan de auto en het is meestal heerlijk weer. Christchurch heeft per jaar maar liefst 2100 uur zonneschijn. Ja, ik weet wel waar ik heen verhuis! En dit schrijf ik natuurlijk ook even om alle mensen die hun vakantie dit jaar in Nederland hebben doorgebracht jaloers te maken, want wat was het een slechte zomer, zo begreep ik uit de berichten.

Hoewel ik ook gemerkt heb dat het hebben van een auto onontbeerlijk is, al was het alleen al voor de shopping at Pak n Save of voor de weekends away. Want we zijn veel outdoor. Een 10 min ritje en je bent al buiten de stad with beautiful scenery zoals de Southern Alps: 13 ski velden op 2 uur rijden afstand van Christchurch.

En anders dan bijvoorbeeld in Australië kun je hier genieten van de vier prachtige seizoenen, skiën in de winter, prachtige kleuren in het park in de lente en de herfst en in de zomer naar het park of naar het strand. Want ook het strand is dichtbij zelfs in een stad als Christchurch kun je vanuit het centrum binnen een half uur in Sumner of Brighton zijn.

Brighton heeft een ouderwets aandoende maar gezellig winkelboulevard en ietsje verderop heb je het North beach waar de hoge golven uitermate geschikt zijn voor de surfers, maar ook daar kun je relaxen en zonnen (niet te lang, je hebt echt factor 20 nodig en het is bijzonder af te raden om tussen 11 en 16 uitgebreid je zonnebedje te spreiden: huidkanker is on top of the list of major diseases) en zwemmen. Alles bij de hand en geen file op weg naar het strand of werk. Ook een groot voordeel. Steden als Wellington en Auckland slippen ook hier langzamerhand dicht door de vele auto's en de weinige highways (en stel je niet teveel voor van die highways on the South Island). En je hebt altijd wel een parkeerplaats voor je auto dus de zondagse wandeling langs het strand kan stressvrij gemaakt worden.

En zelf ben ik niet van de golfclubs, maar voor de liefhebbers van deze sport, Canterbury kent maar liefst 26 clubs inclusief één dat midden in het centrum in Hagley Park. Dus, nogmaals, kom hier heen voor je vakantie. Ik denk met genoegen terug aan de verschillende provincies in Nederland, als een Zuid Hollander heb ik de beste vakanties beleefd in Zeeland en denk ik ook met plezier terug aan de familie uitjes in Friesland, heb ik gestudeerd in Utrecht, gewerkt in Noord Holland en toeristische uitstapjes gemaakt in de andere delen van het platte land, maar nu hier, kan ik oprecht zeggen dat ik de beste provincie ter wereld heb gevonden: Canterbury rules!

Norma Kloosterman

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors