Touring New Zealand

Touring New Zealand

door Norma Kloosterman

Aan de andere kant van de wereld...

Is een auto geen overbodige luxe. Public transport hier betekent voornamelijk iemand anders zijn auto lenen. Er rijden wel treinen maar die begaan op het Zuidereiland voornamelijk een toeristische route. En je kunt natuurlijk de fiets pakken, maar buiten Christchurch moet je dan wel een goede conditie hebben om de bergroutes aan te kunnen. In Auckland kun je natuurlijk de metro pakken en dat is in de ochtend en avondspits in deze miljoenen stad zeer aan te bevelen. Naast Wellington is Auckland rond vijf uur zo'n beetje de enige stad met files. Dus autorijden is hier nog fun. En genoeg parkeerplaatsen voor de heilige koe en meestal voor niks, waar vind je dat nog?!

Iedereen lijkt hier een auto te hebben, soms wel meer dan twee. En de kiwi's doen alles met de auto: de boodschappen, de sportclub, de kinderen wegbrengen, naar het werk, naar school, maar voornamelijk ook naar het strand. The outdoors is waar de ware liefde voor de auto wordt uitgeleefd en dus willen we eigenlijk allemaal een 4 wheel drive. Ieder weekend gaan we erop uit met kano, surfboard, bikes of in ieder geval het picknickkleed. Ook de vakantie wordt veel in eigen land gevierd, naar de camping or the bach (tweede huisje aan het strand). De meeste campings zijn gemakkelijk bereikbaar per auto en altijd zeer goed verzorgd en naar Europese begrippen goedkoop. Het reizen per camper is dus een aanrader.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 72 reizen naar Nieuw-Zeeland

Het eerste wat opvalt hier met de auto is natuurlijk het links rijden, het tweede, het links rijden. Het kan niet genoeg benadrukt worden dat ze hier aan de andere of zoals veel Hollanders menen te moeten zeggen de 'verkeerde' kant rijden, vooral het eerste uur met de huurauto vergeet je dit.

Het nemen van de bocht naar rechts is zo'n instinker. Ook de debiele voorrangsregel dat bij een bocht naar rechts, het verkeer van de andere kant dat naar links wil afbuigen jou voorrang moet geven. Deze regel is onlangs in Australië onder grote druk komen te staan omdat het zo'n rare is, daar denken ze erover om hem te veranderen, maar de kiwi's geloven daar nog niet in. Dus kijk vooral uit bij een bocht naar links voor afbuigend verkeer in tegenovergestelde richting.

Verder staan kiwi's bekend om hun bumperkleven en slecht rijgedrag. They simply don't care much en je kunt hier op jonge leeftijd al je rijbewijs gaan halen. Ieder weekend levert dit wel een ongeluk ergens in het land op, vaak ook met alcohol in het spel. De toerist wordt niet betoeterd en weg gekeken maar je moet dus vooral zelf alert blijven en inspelen op het gedrag van de ander…en links blijven rijden!

De afstand, dat is het eerste waar je je op verkijkt hier. 60 km verderop neemt gemiddeld meer dan een uur rijden. Je vergeet dat je de berg op en af moet en soms lijkt het hier wel alsof de wegenbouwers gewoon het oude karrenspoor van de paard en wagens hebben gevolgd. Hele autoroutes waarbij de weg nog geen 5 minuten straight forward gaat. Maar dat geeft dan wel avontuur, langs de afgrond vooral niet naar beneden kijken maar van het prachtige uitzicht genieten en een fotostop werkelijk
around every corner.

Verder is de route bepalen vrij makkelijk, je kunt bijna niet verdwalen. Neemt niet weg dat de plaatsnamen soms onuitspreekbaar zijn. Dat komt omdat niet alle plaatsnamen in het Engels zijn. Maori namen zijn aangehouden om de plaats te beschrijven dus dat levert leuke plaatsen op als: Te Anau, Tekapo, Kaikoura, Kaitaia, Taupo and Punakaiki. Ik zeg bijna niet verdwalen, want ik heb een zeker talent om toch altijd de verkeerde weg in te slaan, but that is just me. Je kunt heel veel mooie dingen van Nieuw Zeeland zien als je op het Noordereiland highway 1, 2 en 3 volgt. Simpel niet. Op het Zuidereiland, als je via de veerdienst (kun je met de auto op! Een zeer aan te rade overtocht) aankomt in Picton, volg je simpel weg ook Highway 1 naar het uiterste puntje in Invercargill en je hebt de hele oostkust gecovered. Je moet dan natuurlijk wel lang stoppen in Christchurch = my hometown.

En vanuit het vlakke Christchurch moet je natuurlijk ook de allermooiste auto route van Nieuw Zeeland nemen: de Summit road. Deze prachtige route hebben we te danken aan de eerste kolonisten hier, Harry Ell wilde dat iedereen in zijn vrije tijd van the geweldige Hills kon genieten en met de auto de bergen op kon en de peninsula kon ontdekken. De weg was nog niet eens half af toen hij in 1934 overleed maar genoeg enthousiastelingen hebben de autoroute afgemaakt. En genoeg rustplaatsen en cafés onderweg voor koffie, lunch of een Tip Top ijsje.

Vanuit Christchurch ga je meteen de berg op met een prachtig uitzicht over de stad en aan de andere kant de haven van Lyttelton en dan blijf je klimmen en dalen, binnendoor, vele bochten en tussenstops om via prachtige baaien eindelijk in het paradijs op aarde terecht te komen, Akaroa. Een mooie dagtocht met geweldige picknick halverwege bijvoorbeeld in Le Bons Bay. Op deze manier ga je weer van autorijden houden (na tien jaar lang file rijden van Rotterdam naar Hilversum was ik het stuur
en de bumper voor me flink zat). Dus enjoy! En niet vergeten: links rijden.

Norma Kloosterman

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors