Kiwi Christmas

Kiwi Christmas

door Norma Kloosterman

Aan de andere kant van de wereld…

…valt de kerst in de zomer. En dat is bijzonder gek de eerste keer dat je dat mee maakt. Sta je naar de kerstetalages te kijken in je T-shirt en korte broek. Bij kerst hoort vanuit Hollandse begrippen slecht weer: Wanten, sjaal en sneeuw of op zijn minst hagel en regen. Hier vieren we kerst buiten met een 'barbie'.

Vorig jaar had ik het leukste kerstfeest ooit. Eerst uitslapen en dan in het hostel in Kaikoura wakker worden met een speciaal kerstontbijtje met cadeautjes. In de middag, terwijl het hele huis al heerlijk geurt naar de marinade sauzen, zijn een paar mensen ontzettend druk met tafeldekken (buiten!!). Ze leggen Christmas crackers naast de borden en er heerst een algehele gezelligheid. The Christmas Crackers zijn niet eetbaar, het zijn verpakte toiletrolletjes met aan beide zijden een touwtje. Twee personen tegen over elkaar moeten dan aan één kant trekken wat een harde knal teweegbrengt, 1 van de partijen ontvangt dan de rol met een piepklein cadeautje erin. Deze crackers zijn er in verschillende soorten en prijzen, maar evenzogoed is het cadeautje altijd een niemendalletje: een opgevouwen hoedje, een mopje en een plastic speelgoedje.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 74 reizen naar Nieuw-Zeeland

De BBQ lunch vorig jaar was heel bijzonde. Ik zat in de zon lekker buiten, ontmoette nieuwe vrienden en de volgende ochtend ging ik zwemmen met dolfijnen in het wild. En na de lunch een heerlijke wandeling in de zon naar de zeeleeuwen kolonie. Hoe klinkt dat? Veel beter dan natte sneeuw, overvolle parkeerplaatsen bij de Albert Heyn en lange files op de snelweg denk ik zo. Vorig jaar heb ik de hele dag met een gelukzalige glimlach rond gelopen. Het was prachtig weer dus ik verblijf in de tuin, in tuinstoel, op terras en in hangmat met boekje en kopjes thee. Wat een goede kerst was dat.

En voor dit jaar heb ik inmiddels in mijn eigen tuin een swing seater gekocht in het hoekje tegen de schutting, waar altijd de zon het langste schijnt en ben ik op jacht naar een barbecue voor het kerstdiner dit jaar met familie en vriendin die hun kerstvakantie in Nieuw Zeeland komen vieren. Nu nog op zoek naar een kerstboom, wat niet mee valt gek genoeg, in dit land vol bergen en bomen. Een kunstboom is natuurlijk wel te krijgen, zo had ik vorig jaar een leuke aanbieding bij The Warehouse, maar ik wil graag een echte boom.

Dus ik dacht ik ga gewoon naar het tuincentrum. Verkeerd gedacht hier. De verkoopster bij het tuincentrum adviseert om rond te kijken bij benzinepompen en de buurvrouw zegt dat de Rotary overal en nergens in het weekend op een grasveldje bomen verkoopt. Wat een raar land is dit soms. Geen vast adres voor je kerstboom. Gelukkig komt een collega, die hoorde van mijn zoektocht, met een advertentie uit de krant: Christmas Tree Farm net buiten Christchurch. Zie je wel. Gelukkig hoef ik voor nieuwe kerstballen niet ver, hier in de wijk Sydenham zit een winkel die het hele jaar door kerstspullen verkoopt. De shop heeft een opstelling met modeltreinen door een sneeuwlandschap en lots of toys. Zo leuk!

Van versieren hebben ze hier dan weer wel meer kaas gegeten. Vooral veel lichtjes in de tuin, hele namaak rendieren zijn opgetuigd, vanaf het dak tot in de bomen en op het journaal van de week: "En dan schakelen we nu live over naar Ponsoby in Auckland voor de straatverlichting", zag ik zelfs een kerstman op slee met rendieren ervoor totaal verlicht. Ook op het werk slaan sommige collega's helemaal door, met sneeuwpoppen van piepschuim, engelen en slingers in 10 verschillende kleuren. Voor onze manager maken we haar bureau onzichtbaar met een zelfgebouwde schoorsteen van oude schoenendozen met een gevulde kerstsok en foto's van mooie mannen (onze favoriete rugby spelers) onder het motto "All we want for Christmas is..."

Zelf ben ik nog steeds meer van de Sinterklaas, ik mis de 5 december viering wel een beetje hier. Maar vooruit ik koop ook wat cadeautjes voor onder de kerstboom. Niet zoveel als de gemiddelde kiwi trouwens. Die spendeert namelijk wel $900 on Christmas toys. Dat zal dan wel opgaan aan elektronisch speelgoed denk ik zo. De kiwi houdt enorm van zijn credit kaart dus dat wordt een lekkere schuld om het nieuwe jaar mee te beginnen.

Of we brengen de cadeaus terug naar de winkel op Boxing day! Het grote voordeel hier is dat we maar 1 kerstdag kennen met een familie maaltijd. Op 26 december is het business as usual en gaan we opnieuw shoppen. Ik ben inmiddels dol op deze traditie, alles in de uitverkoop. Dat is dan misschien wel weer heel Hollands van mij, gek op een koopje. En oh ja, het enige dat ik mis zijn de oliebollen. Dat kennen ze hier niet en het is geen traditie om ze zelf te maken, te warm om ze te bakken in het schuurtje buiten en ach, we nemen wel een lekker hokey pokey ijsje!

Ik wens iedereen een Merry Christmas en een Ngâ mihi o te tau hou, ik
proost op Holland met een glas witte Nieuw-Zeelandse wijn!

Norma Kloosterman

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors