Lord of the Rings

Lord of the Rings

door Getaway Travel

De beroemdste en meest succesvolle filmtrilogie ooit is de magische verfilming van Lord of the Rings. Alledrie de films staan in de top tien van meest bezochte films ter wereld en kun je spreken van een mondiale Lord of the Rings-hype! Het beroemde verhaal van J.R.R. Tolkien speelt zich af in zijn verzonnen 'Middle Earth' dat bestaat uit bergen, bossen, vulkanen, rivieren en boerenland. En welk land was hiervoor het perfecte decor? Juist, Nieuw-Zeeland.

Maar liefst zestien maanden lang werden er op verschillende plekken in Nieuw-Zeeland door de Kiwi-regisseur Peter Jackson opnamen gemaakt. Omdat het Nieuw-Zeelandse landschap in de filmtrilogie een belangrijke rol heeft en schitterend in beeld is gebracht, is Nieuw-Zeeland een stuk bekender én aantrekkelijker geworden onder toeristen.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 73 reizen naar Nieuw-Zeeland

Veel bezoekers vliegen na het zien van de films dan ook helemaal naar Nieuw-Zeeland om dit overweldigende landschap in het echt te zien. Weinig kans dat je een echte hobbit door de natuur ziet struinen maar misschien stuit je wel op een van de 15.000 figuranten.

Het verhaal

De verfilming van de 'Lord of the Rings'-trilogie is gebaseerd op de boeken van J.R.R. Tolkien. Hij beschreef tussen 1937 en 1955 een fantasiewereld vol hobbits, elfen, dwergen en goblins. Zijn boeken waren en zijn nog steeds enorm populair. In het verhaal draait alles om een ring die is geschapen door Sauron, de verpersoonlijking van het kwaad in de wereld van Tolkien.

Deze ring geeft Sauron de volmacht over Middle Earth. Maar de Ring is gestolen en min of meer per ongeluk in handen gevallen van hobbit Frodo. Sauron aast op de Ring om zo de macht over Middle Earth te krijgen. Met de hulp van de slechte tovenaar Saruman en een heel leger vol Orcs trekt hij ten strijde op zoek naar de Ring.

Hobbit Frodo leefde tot die tijd vredig in The Shire in Middle Earth. Maar wanneer de goede tovenaar Gandalf erachter komt dat Frodo in het bezit is van de Ring, ziet hij het grote gevaar van de macht van Sauron en weet hij dat de Ring vernietigd moet worden. Daarom stuurt hij Frodo naar het hol van de leeuw: Mount Doom, de plek waar Sauron woont.

Hier is de Ring ooit gemaakt en moet deze in het vuur van Mount Doom worden gegooid om het kwaad en de macht die Sauron via de Ring krijgt te stoppen. Frodo maakt samen met acht andere 'goede' Middle Earth-bewoners (tovenaar Gandalf, elf Legolas, dwerg Gimli, mensen Aragorn en Boromir en de hobbits Sam, Merry en Pippin) de gevaarlijke tocht vol spannende avonturen naar Mount Doom om de Ring te vernietigen.

Filmlocaties

Hoewel alle hobbits, elfen, dwergen en tovenaars uit Nieuw-Zeeland zijn verdwenen en je ook niet meer bang hoeft te zijn voor het grote kwaad van Sauron, kun je nog wel een aantal plekken bezoeken waar delen van de films zijn opgenomen. Hieronder vind je een lijst met een aantal locaties. In Nieuw-Zeeland worden bij sommige van deze plekken speciale 'Lord of the Rings'-tours georganiseerd. Ga hiervoor naar de Visitor Information Centres die bij al van deze locaties zijn gevestigd.

Noordereiland

Waikato

De groene heuvels Hinuera van Waikoto waren het decor van The Shire. Een klein stukje boerenland bij het dorp Matamata deed dienst als Hobbiton.

Kapiti Coast

Het weidelandschap bij Otaki was de 'East Road' van Hobbiton en was een van de elvenhuizen 'Rivendell' gesitueerd.

Taupo

De modderpoelen, heetwaterbronnen en het rotsige plateau van Tongariro National Park representeerden het rijk van Sauron: Mordor. De vulkaan Ruapehu werd uit respect voor de Maori niet in beeld genomen. Een van de andere vulkanen in de buurt was het decor voor Mount Doom.

Upper Hutt

Hier stonden de huizen van Arwen en Elrond en Rivendell. Hoewel veel van Rivendell in studio's is opgenomen en met de computer bewerkt, werden hier wel scènes met Isengard en de Great River Anduin gefilmd bij Kaitoke en Hutt River.

Lower Hutt

Hier werden scènes geschoten met het fort Minas Tirith, Isengard, Minas Morgul en Helms Deep. Zo was een steengroeve bij Hayward's het decor van het grote gevecht van Helms Deep in het tweede deel van de trilogie. De opnames vonden 's nachts plaats en duurden wekenlang en waren een uitputtingsslag voor zowel de cast als de crew.

Wellington

De hoofdstad van Nieuw-Zeeland was de basis van de hele 'Lord of the Rings'-productie. Hier staan de studio's waar veel van de scènes zijn opgenomen en werd de productie gecoördineerd. Ook vonden twee van de wereldpremières van de trilogie in Wellington plaats waar duizenden bezoekers vanuit de hele wereld op afkwamen.

Zuidereiland

Nelson

In het Kahurangi National Park bij Nelson waren de twee bergen Mount Owen en Mount Wilson het decor voor Dimril Dale hillside, de Eregion Hills en Rough Country South of Rivendell. Veel van de props in de films zijn gemaakt door lokale kunstenaars uit Nelson.

Takaka

Takaka Hill werd in het eerste deel van de filmtrilogie omgetoverd tot Chetwood Forrest. Hier kwamen de hobbits en Aragorn aan na hun vlucht uit Bree en troffen zij de Black Riders.

Canterbury

In de diepe valleien van Canterbury vlakbij Mount Potts werd de 'Rohorrim city of Edoras' gebouwd evenals de 'Court of Meduseld' van koning Theoden. Het kostte maar liefst elf maanden om het eerste na te bouwen.

Queenstown

Lake Wakatipu, vlakbij Queenstown, werd gebruikt als Lothlorien, het thuis van de 'Lady of the Forest' Galadriel. In Skippers Canyon werd de dramatische confrontatie tussen Arwen en de Black Riders gefilmd. Om je dieper in het avontuur te storten kan je een Lord Of The Rings Tour boeken van een hele of halve dag. Bij sommigen mag je zelfs spelen met de scripts en wapens uit de film. Kijk voor meer informatie op lordoftheringstours.co.nz.

Tarras en Wanaka

Hier zijn veel opnames gemaakt die in alledrie de delen van Lord of the Rings zijn terug te zien. Het landschap kenmerkt zich door gigantische en ruige stukken zonder bebouwing met besneeuwde bergen. Veel scènes zijn vanuit helikopters gefilmd en tonen de Black Riders die jagen naar Frodo.

Twizel

Hier zijn de spectaculaire openingsscène van het tweede deel en het gevecht op Pelennor Fields gefilmd. Ben Ohau Station was het decor voor de dorpen en vlaktes van Rohan waar Arargorn, Legolas en Gimli jacht maken op de Orcs in het begin van het tweede deel.

Te Anau

Bij Kepler Mire bij Te Anau werden de Dead Marches uit het tweede deel opgenomen. Te Anau zelf was de basis voor de opnames van de Dean Marches en Fangorn Forest.

Southern Alps

De dramatische bergtoppen, de prachtige meren en rivieren van de Southern Alps zijn veelvuldig gefilmd voor alle delen van de trilogie. Dit gebergte stond bijvoorbeeld decor voor de Misty Mountains.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors