5 keer buiten de gebaande paden op het Zuidereiland

5 keer buiten de gebaande paden op het Zuidereiland

door Victorine Sandkuyl

Het Zuidereiland is populair onder reizigers. De natuurliefhebbers reizen af naar Milford Sound om de indrukwekkende fjorden te zien. Sensatiezoekers gaan bungeejumpen of skydiven in Queenstown. En hiken op de gletsjer Franz Joseph klinkt de meeste bezoekers van het Zuidereiland ook niet vreemd in de oren.

Maar het Zuidereiland heeft nog zoveel meer te bieden dan deze populaire highlights. Daarom hebben wij vijf bijzondere plaatsen voor je op een rij gezet waar je geen massa's toeristen zult tegenkomen, maar die net zo mooi en indrukwekkend zijn als de bekendere highlights van Nieuw-Zeeland. Reis met ons mee over het Zuidereiland en ontdek wat er buiten de gebaande paden allemaal te zien is.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

5. Karamea

We beginnen onze reis in Karamea, een klein kustplaatsje in het noorden van het Zuidereiland. Dit 'best bewaarde geheim' aan de westkust ligt behoorlijk afgelegen tussen de bergen aan de ene en de zee aan de andere kant. Je kan dit dorpje slechts via één weg vanuit Wesport bereiken.

Karamea vormt de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Kahurangi National Park. Dit gebied staat vooral bekend om de Heapy Track, een wandeling van 77 kilometer door het dichte regenwoud waarbij je van de West Coast naar de Golden Bay loopt, of andersom. Maar ook de vogelaar, mountainbiker, visser of kajakker is welkom in Kahurangi en zal zich er niet snel vervelen.

4. Fairlie

Na het bezoeken van Karamea reizen we door naar Fairlie. Dit agrarische stadje ligt in Canterbury, op de weg tussen Christchurch en Queenstown. In het dorp bezoek je het Fairlie Heritage Museum en maak je een ritje met paard en wagen door het de straten van Fairlie. Voor lunch moet je volgens de locals bij Lieber Bakehouse zijn, waar je hun bekende zalm- en spektaart eet.

Als het winter is, reis je vanuit Fairlie zo naar Mount Dobson waar je goed kunt skiën. Dit skigebied staat bekend om het goede weer, een blauwe lucht is dan ook geen uitzondering. In de zomer is er Lake Opuha, waar je een bootje huurt om over het meer te varen en een hengel het meer in werpt om te zien welke vissen er allemaal in het water zitten.

3. Danseys Pass

Eenmaal aangekomen bij Danseys Pass is de kans groot dat een gevoel van vrijheid je overvalt. Wanneer je tussen de hoge bergen staat met niemand in de verste verte te zien, waan jij je hier alleen op de wereld.

Danseys Pass is een bergpas die Central Otago en het Waitaki District met elkaar verbindt. De pas dwars door de Southern Alps is erg smal en wanneer het flink gesneeuwd heeft, wordt Danseys Pass afgesloten. Vroeger werd de bergpas ook gebruikt voor het verkeer naar de goudmijnen.

Breng een nachtje in de Danseys Pass Coach Inn door om je even terug in de tijd te wanen. Dit oude koetshuis werd in 1862 gebouwd en heeft nog steeds het karakter en de sfeer van vroegere tijden toen in deze omgeving vooral goud werd gewonnen.

2. Catlins

Vanuit Danseys Pass reizen we door naar de Catlins in het zuiden van het eiland. In dit gebied tussen Kaka Point en Fortrose kom je langs verborgen meren, ruige kusten en schitterende watervallen. De landschappen van de Catlins vervelen niet snel, een plek die niet mag missen als je buiten de gebaande paden van het Zuidereiland reist.

Een bekende plek om te bezoek in de Catlins is Nugget Point. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht op door golven gevormde rotsen die doen denken aan goudklompjes, vandaar de naam. Maar ook de indrukwekkende Purakaunui Falls mag je niet overslaan. Deze watervallen zijn 20 meter hoog, verspreid over drie niveaus. Vergeet je camera niet als je de Catlins bezoekt, alles hier is zo fotogeniek, dat wil je vastleggen om nooit meer te vergeten!

1. Doubtful Sound

Onze laatste bestemming is het minder bekende broertje van Milford Sound: het betoverende Doubtful Sound. De relatief mindere bekendheid is te wijten aan de moeilijke bereikbaarheid van dit fjord. Je komt hier alleen per boot vanuit Manapouri.

Maar wanneer je Doubtful Sound eenmaal bereikt hebt, word je rijkelijk beloond met een indrukwekkend uitzicht op ruige bergen, verborgen inhammen en groene regenwouden. De ongerepte natuur voelt haast magisch aan, een plek als Doubtful Sound vind je niet snel. Houd ook het water goed in de gaten, er zijn dolfijnen en zeehonden te vinden. Als je geluk hebt, is er zelfs een kans dat je de zeldzame Fiordland Crested pinguïn spot.

Heb jij zin om deze verborgen parels van het Zuidereiland te ontdekken? Bekijk hier het aanbod van rondreizen naar het Zuidereiland.

Fotocredits: Eli Duke | Jeff Hitchcock | Bryce Edwards | Murray Adamson

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors