De 4 mooiste dagwandelingen in Nieuw-Zeeland

De 4 mooiste dagwandelingen in Nieuw-Zeeland

door Elsemieke Land

Een rondreis door Nieuw-Zeeland is als een eindeloze natuurdocumentaire. Van de dramatische bergpieken op het Zuidereiland tot de vulkanische activiteit op het Noordereiland, je raakt niet uitgekeken. 

En het allermooiste is, dat er overal langs je route wandelroutes zijn uitgestippeld om die natuur op eigen houtje te ontdekken. En dat is op vervoerskosten na nog helemaal gratis ook! Maar waar begin je dan? We verzamelden onze vier favoriete dagwandelingen in Nieuw-Zeeland die je niet mag missen!

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 72 reizen naar Nieuw-Zeeland

4. Te Whara (Bream Head) Track - Noordereiland

Duur: 5-6 uur (7,5 kilometer)

Beginpunt: Ocean Beach car park 

Eindpunt: Urquharts Bay car park

In het noordelijkste puntje van het Noordereiland, treed je tijdens de Te Whara Track in de voetsporen van de Maori-voorvaderen van Northland. De kustwandeling is bij uitstek de mooiste dagwandelingen in de regio. 

Na een uitdagende start via een houten trap naar de top van Mount Lion, kuier je over de heuvelachtige paden door kustbossen en naar de top: Te Whara (Bream Head). Vanaf dit punt reikt het adembenemende uitzicht van het noordelijke Cape Brett tot Cape Rodney in het zuiden, de met eilanden bespikkelde baaien en dramatische vulkanische rotspartijen. Wat deze wandeling extra bijzonder maakt zijn de overblijfselen van een geheim radarstation uit de Tweede Wereldoorlog, vlakbij de top. 

Let op: Houd er rekening mee dat je ergens anders eindigt dan waar je begint. Maak gebruik van de shuttlebussen om weer terug bij je auto te komen of pak de bus vanuit Whangarei. 

3. Roy’s Peak Track - Zuidereiland

Duur: 5-6 uur (16 kilometer)
Begin- en eindpunt: Roys Peak Track car park

Het weidse uitzicht vanaf Roy’s Peak op het knalblauwe Lake Wanaka en de omliggende bergen van Mount Aspiring National Park is een van de wereldberoemde visitekaartjes van Nieuw-Zeeland. Niet zo gek dus, dat menig reiziger zich met liefde in het zweet werkt om die panorama met eigen ogen te zien. 

Maar de pittige klim naar Roy’s Peak is niet voor ieders conditie weggelegd. In zo’n drie uur tijd stijg je maar liefst 1228 meter! Er zitten dus steile stukken op de wandelroute. Zodra je het steile, zigzaggende begin van de route achter je hebt gelaten, wandel je door verwilderde polgraslanden en tussen de schapen door. Je kuiten en schenen worden flink op de proef gesteld, maar het ‘on top of the world’-gevoel compenseert dat ruimschoots. 

2. Hooker Valley Track - Zuidereiland

Duur: 3 uur (10 kilometer)
Begin- en eindpunt: White Horse Hill Campground

Als er één wandeling in Nieuw-Zeeland is die je niet mag missen, dan is het wel de Hooker Valley Track door het Mount Cook National Park. En er zijn weinig excuses, want de route is vlak, waardoor je weinig conditie nodig hebt om de tien kilometer af te leggen. Kampeer op de White Horse Hill Campground en vertrek vroeg in de ochtend, om de menigte op deze populaire wandelroute voor te zijn. 

De route leidt je langs met ijsplaten bedekte bergketens. Op de achtergrond het rommelende geluid van lawines in de verte. Je steekt een paar hangbruggen over en wandelt langs kronkelende bergstromen, het Mueller-gletsjermeer en door de Hooker-vallei. Tot je je aan de voet van het met ijsbrokken bespikkelde Hooker Lake staat te vergapen aan het uitzicht op Nieuw-Zeelands hoogste berg Aoraki of Mount Cook. 

1. Tongariro Crossing - Noordereiland


Duur: 7-8 uur (19,4 kilometer)

Beginpunt: Mangatepopo car park
Eindpunt: Ketetahi car park

De Tongariro Crossing wordt ook wel ‘the finest one-day walk’ van Nieuw-Zeeland genoemd. De ruim negentien kilometer lange route leidt je door de spectaculaire vulkanische landschappen van het Tongariro National Park. Een topconditie is voor deze dagwandeling niet vereist, maar onderschat de lengte en hoogteverschillen niet. 

Je passeert Mount Ngauruhoe, overwint de Devil’s Staircase, over uitgeharde lavastromen, klimt door de sneeuw naar de Red Crater Ridge en kijkt vervolgens uit over de groenblauwe Emerald Lakes. De perfecte plek voor een lunchpauze. Je vervolgt de route richting Blue Lake, vanaf waar de drie uur lange afdaling met uitzicht op Lake Rotoaira en in de verte Lake Taupo begint. 

Let op: Zet je auto bij het begin- of eindpunt van de Tongariro Crossing en laat je afzetten of ophalen door de shuttlebus om weer terug bij je auto te komen. 

Heb jij je wandelschoenen al bijna aangetrokken? Bekijk hier de mooiste rondreizen door Nieuw-Zeeland. 

Fotocredits: russellstreet

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors