Met deze 5 tips heb je Nieuw-Zeeland eventjes voor jezelf

Met deze 5 tips heb je Nieuw-Zeeland eventjes voor jezelf

door Elsemieke Land

Een strand voor jezelf, maar enkele tegenliggers tijdens je wandeling of wakker worden op een verder verlaten kampeerplek. Hoe spectaculair en onmisbaar ze ook zijn, iedereen heeft wel eens de behoefte om drukke toeristische plekken te ontvluchten. 

In Nieuw-Zeeland is dat meestal geen probleem. Met name het Zuidereiland is zo dunbevolkt dat er altijd wel plekken te vinden zijn die je voor jezelf hebt. Maar daar moet je soms wel je best voor doen. Om het iets makkelijker te maken, helpen we je op weg met vijf tips! 

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

1. Reis buiten het hoogseizoen

De begrippen 'drukte' en 'hoogseizoen' zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je de massa ontwijken, dan ligt het voor de hand dat je daarbuiten moet reizen. De Nieuw-Zeelandse zomer van december tot en met februari kun je dus beter overslaan. Omdat de kiwi’s zelf ook vakantie hebben, is het in die periode extra druk op de weg en op campings. 

Goede alternatieve periodes voor je rondreis door Nieuw-Zeeland zijn het voorjaar van september tot en met november, en de herfst van maart tot en met mei. Op de meeste plekken zijn de temperaturen dan nog steeds aangenaam en de natuur is levendig en kleurrijk. Het aller rustigst is het in de wintermaanden juni en augustus. En Nieuw-Zeeland in de winter bezoeken heeft nóg meer voordelen. Je vindt ze hier

2. Sta vroeg op


Natuurlijk ben je op vakantie om uit te rusten. En waarschijnlijk heb je ook wel een paar dagen last van een flinke jetlag. Maar het morgenstond heeft goud in de mond! Zeker in Nieuw-Zeeland. Als je vroeg opstaat ben je niet alleen getuige van de mooiste zonsopkomsten, maar ben je andere reizigers ook een stapje voor.  

Zo heb je de eerste kilometers en uitzichtpunten van drukke wandelpaden als de Hooker Valley Track of Roy’s Peak Track voor jezelf. Bijkomend voordeel van vroeg opstaan: je bent eerder klaar met je dagprogramma, waardoor je op tijd een plekje kunt claimen op de camping, voordat deze aan het eind van de dag volstroomt. 

Bonustip: Heb je moeite met vroeg opstaan? Probeer bij populaire attracties zo dichtbij mogelijk te overnachten, zodat je in alle vroegte geen uren meer hoeft te rijden.

3. Huur een self-contained camper

Met een gecertificeerde self-contained camper heb veruit je de meeste vrijheid in Nieuw-Zeeland. Je bent namelijk niet gebonden aan het openbaar vervoer of touringcars en bent niet beperkt door de beschikbare hotels. 

Met een zelfvoorzienend voertuig heb je namelijk altijd je eigen bed, keuken en toilet bij je. Dat betekent dat je óók mag overnachten op kampeerplekken waar geen toilet aanwezig is. Die worden aangegeven met ‘certified self-contained vehicles only’. Vaak zijn dat plekken mídden in de natuur, waar maar een paar voertuigen mogen staan. Zorg daarom wel dat je op tijd aankomt en check altijd wat de specifieke kampeerregels zijn voor die plek.

4. Boek een helikoptervlucht


Eerlijk is eerlijk, een helikoptervlucht slaat best wel een gat in je budget. Maar als er één manier is om de drukte aan de grond te ontvluchten, dan is het wel vanuit de lucht. Tenslotte is zo’n spannend tochtje niet aan iedereen besteed. 

En als er dan een plek is om een helikoptervlucht van je bucketlist te strepen, dan is dat wel in Nieuw-Zeeland. En dat weten de kiwi’s ook. Daardoor zijn er genoeg plekken om zo’n excursie te boeken. Vlieg bijvoorbeeld naar de Fox Glacier of Franz Josef en zweef over Queenstown en The Remarkables. Of bekijk vulkanisch Rotorua of kratermeer Taupo en de Huka Falls op het Noordereiland van bovenaf. 

5. Download de juiste apps

Als je een plekje in Nieuw-Zeeland voor jezelf wil hebben, komt het soms gewoon neer op weten waar je moet zoeken. En wie je het moet vragen, want vaak hebben locals de beste tips. De apps Campable (IOS en Android) en Breadcrumbs (IOS) zijn handige hulpmiddelen om onderweg unieke locaties te vinden. 

Op de Campable-app bieden locals hun privé-terrein tegen een kleine vergoeding aan reizigers aan. Zo kampeer je op unieke plekken die je met behulp van wegwijsborden en gidsjes niet gevonden had, zoals een wijngaard of boederij. Via de kaart in de app vind je locaties bij jou in de buurt. Via de Breadcrumbs Travel-app delen zowel locals als reizigers hun tips en ervaringen over specifieke plekken, die worden verzameld op een landkaart. Door de broodkruimels van anderen te volgen, kom je op unieke plekken! Hier vind je meer praktische tips voor je camperreis door Nieuw-Zeeland. 

Wil jij deze tips in de praktijk testen? Bekijk hier het beste aanbod voor rondreizen naar Nieuw-Zeeland! 

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors