Klimaat Nieuw-Zeeland

Klimaat Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland ligt op het Zuidelijk Halfrond en dat betekent dat de seizoenen precies tegenovergesteld zijn aan die van ons:

- Lente: september - november
- Zomer: december - februari
- Herfst: maart - mei
- Winter: juni - augustus

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 72 reizen naar Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland heerst in het grootste gedeelte van het land een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat er sprake is van zachte winters en warme zomers. Er valt het hele jaar door neerslag met vooral in de winter vaak flinke plensbuien. Er zijn gebieden met een ander klimaat. Zo heeft het gebied ten noorden van Auckland een subtropisch klimaat.

De zomers zijn in Auckland gemiddeld een stuk warmer dan in het zuiden van het land en het vriest niet. In gebieden met hoge bergen zoals in Tongariro National Park, Mount Egmont National Park in de Southern Alps heerst er op grote hoogten een subpolair klimaat. De zomers zijn er fris en in de winter kan het vriezen en sneeuwen. Op de hoogste bergtoppen met eeuwige sneeuw is sprake van een microklimaat. Hier kunnen sterke temperatuurdalingen plaatsvinden en is er altijd kans op regen.

Een ander gevolg van de ligging van Nieuw-Zeeland op het Zuidelijk Halfrond is dat wanneer je verder naar het zuiden reist, het steeds koeler wordt. De gemiddelde temperatuur ligt op het Noordereiland dan ook hoger dan op het Zuidereiland. Toch zijn de zomers van het Zuidereiland overdag gemiddeld heter dan de vochtige zomers van het Noordereiland. Maar de temperaturen in de winter op het Zuidereiland zakken vaak onder het vriespunt en op het Noordereiland gebeurt dat zelden.

Houdt er rekening mee dat door de schone atmosfeer de straling van de zon in Nieuw-Zeeland erg sterk is. Smeer je dus goed in met een hoge factor zonnebrand, blijf niet te lang in de zon en draag een hoed of pet.

Klimaattabel
Auckland
Wellington
Bay of Islands
Rotorua
Napier
Christchurch
Queenstown
Dunedin
Nelson
Invercargill

Zomer
23ºC
20ºC
25ºC
23ºC
24ºC
22ºC
22ºC
19ºC
22ºC
18ºC

Winter
14ºC
11ºC
15ºC
12ºC
13ºC
8ºC
8ºC
10ºC
12ºC
9ºC

Neerslag
1299 mm
1270 mm
1649 mm
1512 mm
780 mm
657 mm
849 mm
773 mm
1001 mm
1042 mm

Zonuren
2140
2020
2020
1940
2270
1990
1940
1700
2410
1630


De hoeveelheid neerslag is in Nieuw-Zeeland niet gelijk verdeeld. Door de hoge bergketens in het westen van het land valt daar gemiddeld veel meer regen dan in het oosten. Hier wordt vochtige lucht wordt door de Tasmanzee aangevoerd en vallen als stuwingsregens naar beneden. Vooral in het Westland op het Zuidereiland kan het enorm plenzen, deze streek heeft dan ook 'wetland' als bijnaam, met een gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid neerslag van 7000 mm. Het aantal milimeters jaarlijks in Amsterdam is 750. Ook op het Noordereiland in Auckland, in de Bay of Islands en in Rotorua valt vooral in de winter veel regen.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors