Praktische tips Nieuw-Zeeland

Praktische tips Nieuw-Zeeland

Hier vind je meer nuttige informatie over Nieuw-Zeeland zoals openingstijden van winkels, elektriciteit, maten en gewichten, fooien, het tijdsverschil, alarmnummers en nationale feestdagen. Ook kun je hier meer vinden over reizen met kinderen, studentenkorting en hoe Nieuw-Zeeland omgaat met rokers.

Openingstijden winkels

De meeste winkels zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 17.30. Veel winkels zijn ook op zaterdag en in grote steden sommigen ook op zondag. Er zijn koopavonden op donderdag of vrijdag. In de stedelijke gebieden zijn supermarkten zeven dagen per week open en vaak tot 21.00.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 74 reizen naar Nieuw-Zeeland

In kleinere plaatsen zijn buurtwinkels ook vaak lang open. Postkantoren zijn open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 en zaterdag van 9.00 tot 12.30. Banken zijn doordeweeks geopend van 9.30 tot 16.00.

Elektriciteit

De netspanning in Nieuw-Zeeland is 230/240 volt / 50 Hz. Je kunt je eigen elektrische apparaten als een föhn of scheerapparaat dus meenemen. Maar omdat ze in Nieuw-Zeeland andere stopcontacten hebben voor platte, twee- of driepolige stekkers, heb je een adapter nodig. Deze kun je overal in Nieuw-Zeeland aanschaffen.

Maten en gewichten

In Nieuw-Zeeland worden metrische maten en gewichten gebruikt. Dus snelheid en afstand worden gemeten in meters, goederen in kilo's en liters en temperatuur in graden Celsius.

Nationale feestdagen

Nieuwjaarsdag 1 januari
New Year Holiday 2 januari
Waitangi Day 6 februari
Goede Vrijdag maart / april
Pasen maart / april
Anzac Day 25 april
Queen's Birthday 1e maandag in juni
Labour Day 4e maandag in oktober
Kerst 25 december
Boxing Day 26 december

Drankwetten

Iedereen vanaf 18 jaar mag in Nieuw-Zeeland alcoholische dranken nuttigen. Er kan je naar je identificatiebewijs worden gevraagd.

Roken

Er bestaan strenge anti-rookwetten in Nieuw-Zeeland. Het is nu verboden te roken in regeringsgebouwen, openbare ruimtes, werkplekken, (sport)scholen en openbaar vervoer. Bovendien moet er minstens één rookvrije ruimte zijn restaurants, cafés, bars en clubs. Vaak betekent dit dat je er helemaal niet meer mag roken aangezien deze horecagelegenheden vaak maar uit één ruimte bestaan.

Fooien

Het geven van een fooi in Nieuw-Zeeland is niet verplicht. Bij de meeste restaurants zit de bediening bij de prijs inbegrepen. Maar ben je tevreden over het eten en de bediening mag je natuurlijk iets extra's achterlaten. 10% van de rekening is dan gebruikelijk.

Alarmnummers

- Politie, brandweer en ambulance:
Tel: 111 (24 uur per dag gratis bereikbaar in alle delen van het land)

- Wegenwacht:
Tel: Klik en sleep om te verplaatsen0800-500222 (24 uur per dag gratis bereikbaar in alle delen van het land)

Tijd en tijdsverschil

In Nieuw-Zeeland is het tien tot twaalf uur later dan in Nederland en België. Het precieze tijdsverschil hangt af van onze zomertijd en die van Nieuw-Zeeland. Grofweg is het van half oktober tot half maart twaalf uur later in Nieuw-Zeeland dan in Nederland en België.

Kijk hier voor meer informatie over de tijd in Nieuw-Zeeland.

Reizen met kinderen

Nieuw-Zeeland is een ideaal land om met kinderen te bezoeken. Er is veel ruimte, er zijn geen gevaarlijke dieren, lage misdaadcijfers en er zijn goede kindervoorzieningen. Er is genoeg accommodatie te vinden waar ook kinderen kunnen verblijven. Vooral motels hebben gezinskamers en prima mogelijkheden om te koken en te wassen. In winkelcentra kunnen baby's worden verschoond en gevoed en er zijn veel eetgelegenheden waar kinderen van harte welkom zijn.

Er zijn gereduceerde tarieven voor vlieg-, bus-, trein- en bootreizen. Ook zijn er vele attracties waar kinderen zich zeker zullen vermaken zoals het International Antarctic Centre bij Christchurch en het Te Papa Museum in Wellington.

Studentenvoordeel

Ben je student, koop dan een International Students Card (ISIC). Hiermee kun je aanzienlijke kortingen krijgen op vervoer - waaronder (inter)nationale vluchten-, bioscopen, theaters, galeries, musea en andere toeristische attracties.

Je kunt een ISIC-kaart bemachtigen wanneer je voltijdstudent bent en kun je aanvragen bij de internationale afdeling van jouw opleiding en bij verschillende reisorganisaties.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors