Hiking tips Nieuw-Zeeland

Hiking tips Nieuw-Zeeland

Wat neem je mee tijdens je wandeling? Liever niet teveel natuurlijk, maar een aantal dingen heb je zeker nodig. Belangrijk is iets van regenkleding mee te nemen want het weer kan in Nieuw-Zeeland snel omslaan. Ineens kan het hard regenen en flink afkoelen. Neem ook altijd genoeg en voedzaam eten mee waarop je het een tijdje uithoudt.

Langs alle Great Walks bevinden zich hutten en campings waar je kunt overnachten. De hutten zijn behoorlijk primitief, maar meer heb je ook niet nodig. Er zijn (stapel)bedden, er is water, verwarming en een keuken. Je zult wel je eigen slaapzak en kookgerei mee moeten nemen. Tussen oktober en april ben je verplicht de hutten (lang) van tevoren te reserveren. In die periode is het een stuk drukker op de routes. Vaak zijn de hutten langs populaire routes al maanden van tevoren volgeboekt.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 73 reizen naar Nieuw-Zeeland

* Wat moet ik in ieder geval meenemen tijdens de wandeling?

Een paar stevige schoenen met goede grip, een regenjas of -pak, warme kleding, een slaapzak, kookspullen, een routekaart, eten en drinken, EHBO-setje, een kompas en een grote plastic zak. Dit laatste kun je over je backpack trekken om deze te beschermen tegen de regen en kun je gebruiken als tijdelijke schuilplaats mocht je verdwalen. Neem vooral niet teveel mee, want alles moet je meeslepen.

* Moet ik wandelingen van tevoren boeken?

In de drukke periode tussen oktober en april zul je de accommodatie onderweg moeten boeken. Er is een beperkt aantal bedden en campingsplaatsen beschikbaar. Verder heb je voor de Great Walks heb je een pas nodig. Hiermee kun je gebruik maken van de hutten en campings onderweg. De Great Walks Hut Pass kun je krijgen bij een van de vele DOC-kantoren in Nieuw-Zeeland of via hun website. De pas moet op de dag dat je een van de wandelingen maakt, worden afgestempeld.

* Zijn er wandelingen die je in de winter kunt maken?

Jazeker, de meeste routes zijn gewoon open. Er zijn op beide eilanden verschillende tracks door valleien waar weinig tot geen sneeuw valt. Natuurlijk kun je prima wandelen door de warmere gedeeltes van het land, zoals het Abel Tasman National Park. Sommige routes zijn zelfs extra mooi om juist in de winter te maken. De sneeuw en ander winterweer maken de omgeving nog indrukwekkender. Bovendien is het onderweg een stuk rustiger. Maar let wel op de weersvoorspellingen want streng winterweer maakt de doorgang soms onmogelijk, zoals bij de Routeburn en Milford Tracks.

* Veiligheid

De Great Walks zijn allemaal prima aangegeven, de paden goed onderhouden en over het algemaan voor vrijwel iedereen te lopen. Blijf op de route lopen en dwaal niet af. Je veiligheid is je eigen verantwoordelijkheid, dus wees voorzichtig. Vooral wanneer het weer slecht is. Bij elk DOC-informatiepunt worden er weersvoorspellingen gegeven en alle informatie die je nodig hebt voor de wandeling.

* Kun je het water uit de natuur zomaar drinken?

Nee. De laatste jaren wordt er steeds vaker melding gedaan van de giardia-parasiet, vooral in de wateren langs populaire routes. Deze parasiet kan een vervelende darminfectie veroorzaken. Er staan bordjes langs de routes waar giardia is ontdekt.

* Hoe houd je contact?

Wanneer je aan je route begint, laat dan altijd bij de lokale tourist offices weten welke route je gaat lopen en hoe lang je er denkt over te gaan doen. Neem je mobiele telefoon mee, maar deze zal niet altijd werken wanneer je hoog in de bergen zit of op een ander afgelegen plek. Mocht er iets gebeuren, dan lopen er DOC-rangers rond aan wie je hulp kunt vragen. Let op: deze zijn er niet altijd in de wintermaanden.

* Let op

- De zon in Nieuw-Zeeland is ongekend fel door de dunne ozonlaag. Smeer je altijd in met minstens factor 30 want je verbrandt erg snel hier. Vooral wanneer je door hooggelegen gedeeltes wandelt.

- Nieuw-Zeeland is een prachtig, schoon land en dat willen we natuurlijk graag zo houden. Neem tijdens je wandeling al je afval mee en gebruik geen zeep of andere beauty producten in de beekjes, rivieren of meren. Kijk ook uit met gebruik van (open) vuur; een brandje is zo per ongeluk gesticht.

- Pluk geen planten, bloemen of ander groens. Je bevindt je in National Parks dus de natuur wordt hier extra beschermd.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors