Recensie Top of the Lake

Recensie Top of the Lake

door Marleen de Keyzer

Top of the Lake is een nieuwe Nieuw-Zeelandse misdaadserie die zich afspeelt op het Zuidereiland. De hele reeks ging twee weken geleden in Nederland in première. Hier moesten wij natuurlijk bij zijn en dit is wat we ervan vonden!

Een jong meisje fietst op een verlaten weg richting een meer. Hoge bomen, diepblauw kalm water en steile berghellingen vormen het decor; typisch voor het afgelegen landschap rondom Queenstown. Het meisje laat haar fiets achter op een bruinig zandvlak en loopt het ijskoude water in. Tot aan haar schouders staat ze bewegingsloos in het water. 'What are you doing? Are you crazy?' Een bezorgde vrouwenstem met een Nieuw-Zeelands accent doorbreekt de stilte. De twaalfjarige Tui blijkt zwanger.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 74 reizen naar Nieuw-Zeeland

Prachtige omgeving

De zesdelige misdaadserie Top of the Lake van Oscarwinnaars Jane Campion kwam afgelopen maart uit in Nieuw-Zeeland en ontving de Emmy voor beste cinematografie voor een miniserie of film. De reeks begint fascinerend: er wordt weinig gesproken en veel getoond. Beelden van een wijd geelgoud landschap aan een helder spiegelmeer met op de achtergrond besneeuwde bergtoppen vullen het scherm. Regelmatig kijk je verwonderend naar dergelijke landschappen die met goed camerawerk in beeld worden gebracht.

Uitputtende zoektocht

Als rechercheur Robin Griffin (Elisabeth Moss, Mad Men) lucht krijgt van het zwangere meisje, stort ze zich volledig op de zaak. Ze weet als enige vrouw in het politiekorps het meisje aan de praat te krijgen. Als Griffin aan Tui vraagt wie haar zwanger heeft gemaakt, krijgt ze het antwoord 'no one'. Kort daarna verdwijnt het meisje met als gevolg dat Griffin zich nog meer vastbijt in de zaak.

Mysterie

De verrassende wendingen in het plot geven de serie een mysterieus karakter, waardoor de spanning blijft oplopen. Zo blijkt het verleden van Griffin gelijkenissen te vertonen met Tui's problemen. Griffin wordt er opnieuw mee geconfronteerd en worstelt er flink mee. Dit maakt de zoektocht er niet makkelijker op.

Ook de politie lijkt roet in het eten te gooien door de opsporing van Tui geen prioriteit te geven. Door het sterke acteerwerk van Al (David Wenham, Lord of the Rings) blijven de ware intenties echter tot het einde bewaard. Daarnaast blijft Tui's gangstervader Matt (Peter Mullan, War Horse) met zijn (zoek)acties steeds weer verbazen.

Luchtige hippiesfeer

Op een landschap genaamd Paradise staat een hippiekamp dat de dramatiek in de serie een wat luchtiger en meer humoristisch karakter geeft. GJ (Holly Hunter,The Piano) wordt voorgesteld als een soort guru die op een harde en cynische manier advies geeft aan een aantal emotioneel gebroken, doorgedraaide vrouwen. Paradise fungeert eigenlijk als een soort toevluchtsoord voor iedereen in de serie. Zelfs Griffin ziet er op een gegeven moment het licht.

Ontknoping

Uiteindelijk schuift de ontknoping alle puzzelstukjes in elkaar. Het is ietwat cliché voor een misdaadserie en wellicht niet geheel onverwachts, maar toch vraagt het redelijk open einde om meer.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors