Recensie The Black Seeds

Recensie The Black Seeds

door Marije Tigchelaar

Dreads en rastafari's deinen relaxt op het reggae ritme van The Black Seeds. De bandleden komen verrassend genoeg niet uit de tropische Caribbean, maar uit het land van de kiwi's: Nieuw-Zeeland. Lees hier de recensie van The Black Seeds in de Melkweg.

De Oude Zaal van de Melkweg in Amsterdam werd afgelopen woensdag omgetoverd tot reggaetown. Op bijna traditionele wijze betreden The Black Seeds een uur later dan gepland het podium. Fans van jong tot oud vullen de zaal om hun helden uit Nieuw-Zeeland te begroeten.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Maori en reggae

Zodra de acht mannen het podium betreden spelen zij hun repertoire als een geoliede machine. Ieder bandlid kent precies zijn taak. The Black Seeds zijn zeker geen eendagsvlieg.

De Black Seeds komen uit Wellington. Dit is niet alleen de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, maar ook die van de reggae in de Pacific. Na een optreden van reggaekoning Bob Marley in 1979 is de lokale bevolking met de muziekstijl gaan experimenteren. Tegenwoordig staat Nieuw-Zeelandse reggae met name bekend om haar Maori-invloeden in combinatie met funk en soul.

Solid Solo

The Black Seeds zijn funk en soul. Het hele concert is de trompetsound van Andrew Christiansen duidelijk aanwezig. Opvallend genoeg wordt de trompet vaker gebruikt bij optredens van Maori.

Bassist Tim Jaray zorgt met zijn 'solid' solo voor een hoogtepunt. Een welkome afwisseling in het ietwat monotone concert. Het publiek gaat uit zijn dak. 'I appreciate the appreciation', is het antwoord van leadzanger Barnaby Weir.

Zwoele sound

The Black Seeds creëren hun unieke sound door de combinatie van trommels, (bas)gitaren, blaasinstrumenten, drums en funky ritmes op de toetsen.

Opvallend is de goede sfeer in de zaal. In een walm van wiet drinken de concertgangers grote pinten bier. Wanneer je met gesloten ogen naar de muziek luistert, waan je je zo in een hangmat op een mooi strand.

Richting het einde van het optreden speelt Jabin Ward met zijn saxofoon de hoofdrol. Het zwoele geluid vult de zaal. De mensen zijn intens gelukkig.

Europese tour

Momenteel zijn The Black Seeds op tournee door Europa voor de Solid Ground-tour. Dit is alweer hun vierde album. In hun thuisland zijn deze alle vier met platina bekroond. Na dit optreden in Amsterdam reizen ze naar Frankrijk, Portugal en Groot-Brittannië. De bandleden lijken hierdoor wat verveeld en vermoeid op het podium te staan.

Een concert van The Black Seeds betekent geen spectaculair optreden. Maar voor wie terug verlangt naar de relaxte sfeer van Nieuw Zeeland, is het zeker een aanrader.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors