Top 4 plaatsen om de onderwaterwereld te verkennen

Top 4 plaatsen om de onderwaterwereld te verkennen

door Saskia Bergmeijer

Daar zit je dan. Je beweegt mee op het ritme van de golven. Je kijkt met een strakke blik naar de horizon om je inmiddels groen uitziende hoofd niet nóg groener te maken. Kijkend naar het vele water om je heen word je uit je focus gehaald. 

‘Look!’, je hoort een bijna paniekerige stem. Je kijkt op waar het geluid vandaan komt en ziet de kapitein wild ergens naar wijzen. ‘A whale!’, hoor je hem zeggen. Je volgt de richting waar zijn vinger heen wijst. Even zie je niets, maar dan komen er grote golven. Het wateroppervlak wordt wit door de bewegingen en er rijst een enorme staart op uit het water. Hij zwaait elegant en verdwijnt dan weer in de diepen en donkere zee. 

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is hét land als het gaat om een bruisende onderwaterwereld. Orka’s, walvissen, dolfijnen en zeeleeuwen hebben hier hun thuis gevonden en nemen regelmatig een kijkje aan het wateroppervlak. En om tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland deze onderwaterspektakels met eigen ogen te zien, hebben wij de vier beste plaatsen voor je op een rij gezet. 

4. De zuidelijkste parel: Stewart Island

Een ruige en rotsachtige kustlijn vormt de muur van Stewart Island, die onderbroken wordt door romantische baaien en stranden waar de zee zachtjes het eiland kust. Het hart van het land is juist groen gekleurd. Metershoge bomen en lage varen wisselen elkaar af en beschermde vogels als de geelkopparkiet en fantails verzorgen de achtergrondmuziek. 

Het decor van dit redelijk onontdekte eiland vormt het podium van een aantal grote zeeliefhebbers. Dwergpinguïns waggelen als kleine obertjes over het strand. Vanaf de kant zie je een zeeleeuw zich op een rotspartij wurmen, klaar om een middagje te zonnen. En dolfijnen springen als ware acrobaten uit het wateroppervlak, terwijl ze nieuwsgierig naar je opkijken.  

3. City of Sails

Ben je meer een stadsmens? In Auckland varen honderden zeilboten jaarlijks de eeuwenoude havens binnen, waaraan ze haar bijnaam City of Sails dankt. Tussen de zeilen door zie je nog net de uitgestrekte zee waar spannende zeilwedstrijden plaatsvinden en hop je van het ene naar het andere eiland rondom de stad. 

Geen wonder dat zo een actieve stad óók een actieve onderwaterwereld heeft. Stap aan boord en vaar naar de golf van Hauraki. Dit is dé plek om groepen dolfijnen te zien. Deze vrolijke dieren surfen mee op de hoge golven van de boot, terwijl de bijzondere Jan-van-gent vogels dansend de lucht door vliegen. Heel soms trekt een enthousiaste dolfijnengroep zelfs een Bryde walvis aan, die graag een stukje rug of vin laat zien. 

2. Kopje onder bij de Bay of Islands

Meer naar het noorden omringen gouden zandstranden de groene eilandjes van de Bay of Islands. En hoe mooi deze eilandengroep boven het oppervlak ook is, je geniet niet optimaal als je niet ook een kijkje in de onderwaterwereld neemt. Met snorkel en al!

Terwijl je onderwater zwemt, zie je tientallen dolfijnen langs elkaar heen zwemmen. Sommigen maken een spurt naar het oppervlak, waarna ze met een flinke duik weer kopje onder gaan. De meest kleurrijke vissen schieten bangig terug hun huisjes in, tussen het even kleurrijke koraal en eeuwenoude scheepswrakken. Bij Bay of Islands voel je je letterlijk als een vis in het water.  

1. Groots Kaikoura

Maar het échte walhalla voor dierenliefhebbers is Kaikoura. Dankzij het diepe water en het samenkomen van de warme subtropische golfstroom en de koude poolstrook, komt er in deze plaats op het Zuidereiland een spektakel van zeedieren samen. 

Gigantische bultruggen banen op een rustig tempo hun weg door het water. Energieke dolfijnen sloven zich uit met de hoogste sprongen en ook de beschermde geeloogpinguïns nemen hier graag een duik. Zeehonden schieten door het water en orka’s wachten op het perfecte moment om een voorbij zwemmende pelsrob aan te vallen. Het lijkt haast te mooi om waar te zijn.

Kan jij niet wachten om zelf walvissen, orka’s en dolfijnen te spotten? Bekijk hier alle rondreizen naar Nieuw-Zeeland. 

Fotocredits: Mikigroup | Ronnie Macdonald | j.e.mcgowan | Bernard Spragg. NZ

 

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors