Top 7 kustactiviteiten in Northland

Top 7 kustactiviteiten in Northland

door Maxime van der Laarse

De kusten van het subtropische Northland op het Noordereiland zijn een waar paradijs voor de zon-, zee- en strandliefhebber. Omdat dit de meest noordelijke streek van Nieuw-Zeeland is, genieten de Kiwi's hier van het warmste klimaat van het land. De prachtige baaien, scholen dolfijnen, fijne stranden en glooiende duinen zetten de toon in dit gebied en nodigen uit tot kustactiviteiten tijdens jouw vakantie in Nieuw-Zeeland.

Maak bijvoorbeeld een tocht te paard over Ninety Mile Beach, het langste strand van het land. Of duik tussen tropische vissen op één van de mooiste duiklocaties ter wereld bij de Poor Knights Islands.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 74 reizen naar Nieuw-Zeeland

Ben je klaar voor een spetterend potje vertier? Smeer maar alvast factor vijftig op je lijf, want wij hebben een lijst voor je samengesteld met de top zeven kustactiviteiten in Northland!

7. Picknicken

De zon die de zee in zakt, je voeten in het nog warme zand, wat eten, een goed glas wijn en je favoriete mensen om je heen. Klinkt dat niet heerlijk? De Kiwi's doen het graag, barbecueën of picknicken op het strand. Doe het eens op zijn Nieuw-Zeelands met een hangi.

Om een hangi te maken moet je eerst een gat in het zand graven. Gooi er wat hete kooltjes, brandhout of hete stenen in en wat je maar lekker vindt en dek het af met bladeren. Nu giet je er water overheen en dek je het geheel af met grond, zodat het eten gaar stoomt. Na ongeveer een uur is je maal klaar. Aan tafel!

6. Vuurtorentocht

Één van de noordelijkste puntjes van Nieuw-Zeeland is Cape Reinga. Hier vind je een vuurtoren die majestueus vanaf een klif zijn lichtsabel verspreid. Als je verder rijdt via de oostkust bereik je nog een andere vuurtoren, namelijk die van Cape Brett.

Vanaf Paihia vertrekken er fietstours waarbij je die beiden vuurtorens bezoekt. Je doet er dan wel zo'n twee dagen over. Onderweg zie je onder andere het Maori-huis in Waitangi en bossen begroeid met gigantische Kauri-bomen.

5. Sandboarden

Surfen is een fijne zeeactiviteit, maar wat dacht je van surfen op zand? Het kan bijvoorbeeld bij Te Paki, nabij Ninety Mile Beach. Hier huur je een sandboard en klauter je de duin op. Wat je bovenaan ziet is een uitgestrekt gebied aan glooiende zandheuvels. Het lijkt net alsof je in de woestijn staat!

Laat je vallen op je board en schiet met een rotgang de duin af tot je buiten adem beneden komt. Er zitten bijna geen rotsen of andere obstakels in de weg, wat de rit iets soepeler maakt. Als je een durfal bent, wil je vast nog een keer. Misschien durf je het nu staand aan?

4. Paardrijden

Vlakbij Te Paki vind je het langste strand van het land, Ninety Mile Beach. Dit 88 kilometer lange strand strekt zich uit van Kaitaia, via Cape Reinga, tot aan de Aupouri Peninsula.

Een leuke manier om dit strand te ontdekken is te paard. In de regio vind je verschillende paardentracks, waarbij je in een groep met begeleider het gebied verkent. Met je haren wapperend in de zeelucht galoppeer je voor je het weet de zonsondergang tegemoet.

3. Duiken

De bekende oceanoloog Jacques Cousteau was het er al mee eens, de wateren rondom de Poor Knights Islands vormen één van de mooiste duiklocaties ter wereld. Door de geïsoleerde locatie en de warme golfstroom is de onderwaterwereld een waar paradijs aan flora en fauna. Bovendien is het water hier erg helder en zorgt vulkanisch gesteente voor bogen, grotten en tunnels.

De eilanden zelf zijn verboden terrein voor mensen, maar vanaf Whangarei en Tutukaka worden verschillende duiktrips georganiseerd. Je zwemt tussen pijlstaartroggen, blauwe en roze scholen vis en bizarre schorpioenvissen.

2. Kayakken

Misschien heb je wel eens over een rivier gedobberd in zo'n gele, gestroomlijnde boot. Bij de Bay of Islands, aan de noordkust van Northland, doen ze het net iets anders. Hier vertrek je vanaf Paihia met een kayak naar zee.

Huur een boot voor één of twee dagen en beleef je eigen avontuur. Of ga mee met een paar uur durende kayaktour. Peddel om de 144 eilanden heen en ga een wedstrijdje aan met de dolfijnen. Wil je nog dichter bij het zeeleven komen, huur dan ook een snorkelset en verken de onderwaterwereld.

1. Zeilen

Stap bij de Bay of Islands ook eens aan boord van een ander soort boot. Een zeilboot is misschien wel hét vervoersmiddel in dit eilandengebied. Op een relaxte en comfortabele manier verken je zo de heldere wateren van de baai. En meer aan bij één van de onbewoonde eilandjes.

Er vertrekken verschillende tours vanaf de kust. Het verschil van deze tochten zit hem dan niet alleen in de route, maar ook in het soort schip. Zeil rond in een luxe jacht of laat je rondvaren in een historisch tallship. Op zee word je misschien wel ingehaald door een waka, een authentieke Maori-kano. Schip ahoi!

Roept de Nieuw-Zeelandse zee jouw al? Boek die rondreis door Nieuw-Zeeland nu meteen.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors