Waitangi

Waitangi

door Getaway Travel

Boven Paihia ligt Waitangi, de plaats waar het belangrijkste verdrag tussen de Maori en de Europese kolonisten is getekend. Het verdrag geldt als basis geldt voor de wederzijdse verhoudingen en werd getekend in het Treaty House op de Waitangi Treaty Grounds. Dit was de woning van de eerste Britse inwoner van Nieuw-Zeeland.

Het verdrag

Toen de eerste Europese kolonisten in Nieuw-Zeeland aankwamen, leken zij met de Maori in redelijke omstandigheden met elkaar samen te kunnen leven en er werd zelfs enige handel met elkaar gedreven. In het Treaty House werd in 1840 het Verdrag van Waitangi getekend: een overeenkomst tussen de Engelse regering en de Maori waarmee de Maori, zonder dat ze het eigenlijk begrepen, hun land aan Queen Victoria verkochten. Dit leidde later tot bloedige gevechten.

ZELF NAAR Waitangi?

Bekijk alle 4 reizen naar Waitangi

In het bezoekerscentrum kun je een audiovisuele presentatie en andere informatie rond dit verdrag zien en horen.

Maori-gemeenschapshuis

Hier vlakbij ligt het Meeting House Whare Rununga, een Maori-gemeenschapshuis, dat in 1940 werd gebouwd ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Verdrag. Dit huis heeft een prachtig houtsnijwerk en representeert de belangrijkste Maori-stammen. Ook indrukwekkend is de Ngatokimatawhaorua: de 35 meter lange oorlogskano die plaats biedt aan maar liefst 120 krijgers. Elk jaar op 6 februari wanneer de ondertekening van het Verdrag met veel ceremonieel vertoon wordt herdacht, wordt de kano te water gelaten.

Voor een frisse duik loop je door het Waitangi National Reserve naar de Haruru Falls. Hier kun je goed zwemmen, kajakken, eten en 's avonds zijn de watervallen schitterend verlicht.

Paihia en Waitangi liggen in het noorden van het Noordereiland aan Highway 11. Er gaan dagelijks bussen vanuit Auckland naar Paihia en Waitangi.

Reizen Waitangi

Meer Waitangi

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors