Kauri Museum

Kauri Museum

door Getaway Travel

Tane Mahuta is de mooie naam van de grootste kauri-boom die je in Nieuw-Zeeland kunt vinden. Deze 51 meter hoge reus met een diameter van 4,4 meter staat in het Waipoua Forest. De leeftijd van de boom wordt geschat tussen de 1250 en 2500 jaar. Hij stond er dus al voordat de eerste Maori arriveerden!

Houtkap

De kauri-boom is een conifeer die alleen in Nieuw-Zeeland groeit, en wel in de Northland regio op het Noordereiland. Kauri's hebben een zachte boomschors en kleine ovale bladeren. Het duurt maar liefst achthonderd jaar voordat bomen van deze soort zijn volgroeid.

ZELF NAAR Northland?

Bekijk alle 31 reizen naar Northland

Het hout en de hars werden vroeger op grote schaal gebruikt. Het gevolg hiervan is wel dat 95 procent van de bomen is verdwenen door houtkap. Gelukkig wordt deze boomsoort tegenwoordig beschermd en worden nieuwe jonge bossen aangeplant om het uitsterven tegen te gaan.

Bezoek aan het museum

Meer weten over deze bijzondere bomen? Ga dan naar het Kauri Museum. In dit museum volg je het verhaal van de vroege pioniers die rond 1862 naar Matakohe kwamen om het hout en de gom van de kauri te gebruiken.

In de verschillende zalen krijg je een indruk van het werk, hun leven en de producten die zij vervaardigden van het kauri-hout. Vind je een museum over bomen duf klinken? Hier word je overtuigd van het tegendeel.

Collectie van kauri-hout

De Volunteers Hall toont de langste plaat van kauri-hout ter wereld. Deze is maar liefst 22,5 meter lang! Hier zie je ook kolossale ringen van kauri-bomen, muurschilderingen en historische foto's.

Verder worden er grote collecties antieke meubels van kauri-hout tentoongesteld. Ook de machines die gebruikt werden voor het kappen van de kauri's zijn te bezichtigen.

Harscollectie

Speciaal is de Gum Room. Hier wordt een grote collectie hars getoond. Dit amberkleurige goedje kan in allerlei bijzondere vormen gebeeldhouwd worden. Je gaat terug in de tijd want in het museum is ook een heel pioniersdorpje nagebouwd, met een school en postkantoor.

Het Kauri Museum ligt in aan de Church Road in Matakohe, Northland op het Noordereiland. Openingstijden zijn van mei tot oktober van 09.00 tot 17.00 uur en van november tot april van 08.30 tot 17.30 uur. Op de website van Kauri Museum vind je meer over de collecties en andere praktische informatie.

Reizen Northland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors