Mitimiti

Mitimiti

door Getaway Travel

Mitimiti is een grote aanrader voor iedereen die zoekt naar een échte off the beaten track ervaring. Dit traditionele Maori-dorp op het Noordereiland ligt aan de kust van de Tasmaanse zee, maar zo afgelegen dat je er enkel komt via een steile, hobbelige weg vanuit Panguru.

Dertig families

De weg loopt door prachtig groene maar met mist overtrokken bergen, totdat je ineens ver beneden je in een vallei Mitimiti ontdekt. Hier wonen ongeveer dertig families en als je boodschappen wilt doen moet je minstens terug naar Panguru.

ZELF NAAR Northland?

Bekijk alle 35 reizen naar Northland

Een van de grootste attracties is het ontmoetingshuis - marae - Matihetihe en de grote boerderij. En daarmee heb je het gehad. Zelfs de weg naar Mitimiti loopt uiteindelijk over in een moeilijk begaanbaar kiezelpad. Net alsof dat nog eens extra wil benadrukken dat je hier echt wel in de middle of nowhere zit.

Lik-lik

De naam Mitimiti betekent lik-lik en verwijst naar een oude Maori-traditie. Als twee rivaliserende 'stamhoofden' oorlog hadden was het enkel doden van de tegenstander niet genoeg. Om daadwerkelijk de 'mana' (kracht) van een stamhoofd te krijgen moest je hem opeten.

De overmeesterde werd op een rots gelegd en netjes verdeeld onder de dorpelingen. Na dit feestelijk kanibalenmaal bleven enkel de botten en wat bloed over. Zelfs dit bloed werd afgelikt van de rotsen, oftewel lik-lik.

Wildernistochten

Misschien is het beter niet te lang stil te blijven staan over hoe Mitimiti aan haar naam kwam. Want hoe afgelegen het hier ook is, de ruige kust en het ongerepte Warawara Forest zijn om verliefd op te worden. Alles hier nodigt uit tot lange wildernistochten.

De meest comfortabele manier is met de quad, een die ronkt als een zojuist gecrasht vliegtuig maar waarmee je met gemak door hoge zandduinen en wilde rivieren crost. Veel Maori nemen hier zelf ook het liefst de quad. Hiken of een tocht met paarden is ook mogelijk.

Al deze tours moet je wel regelen in Panguru of Hokianga.

Overnachten

Mitimiti zelf kun je in een aantal uurtjes doorwandelen of rijden, maar er bestaat ook de mogelijkheid tot langer blijven, namelijk in het enige hotel van Mitimiti: de Manaia Lodge. Dit is een prima verzorgde driekamer cottage.

En mocht je wel iets zien in het rustige en relaxte leven van de Maori dan zijn ze maar al te bereid je een aantal dagen op te nemen in hun gemeenschap en je alles te laten zien van dit uitgestrekte, kostbare gebied.

Leer eens bonecarving of als je dit te zeer een gepruts is kunnen de dorpsbewoners altijd nog een helpende hand gebruiken bij het vissen. Dit is namelijk hun grootste bron van inkomsten.

Hengeltje uitgooien

Zeebarbeel is hier de meest gegeten vis en vangen doen ze hier nog op de ouderwetse manier; gewoon met z'n tweeën en een groot net de zee in wandelen en dan de vis het strand opsleuren.

Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf een hengeltje uitgooien, er zijn hier genoeg goede spots om te vissen of mosselen te zoeken. Of ga eens op zoek naar de groep wilde paarden die hier heerlijk vrij langs de kust galoppeert. Lees een boek, praat wat met de bewoners en vang een vis. Maar wat je ook doet, alles op het gemak.

Mitimiti ligt aan de Tasmaanse zee zo'n veertig minuten rijden ten westen van Hokianga.

Reizen Northland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors