Hokianga Jouw vakantie naar Nieuw-Zeeland begint hier!

Hokianga

door Getaway Travel

Verscholen aan de minder bevolkte noordwestkust, op de route van Kaitaia naar Auckland, ligt de prachtige Hokianga Harbour. Dit wordt ook wel de 'Kiwi Outback' genoemd, omdat er nauwelijks bebouwing is én de omgeving is nog onbedorven.

Hokianga is lang niet zo toeristisch als het nabijgelegen Bay of Islands en veel minder modern. Toch speelt deze plek een belangrijke rol in de Nieuw-Zeelandse geschiedenis.

ZELF NAAR Hokianga?

Bekijk alle 2 reizen naar Hokianga

Kupe's grote terugkeer

Dit is namelijk de haven waar Kupe, de ontdekker van het land, op latere leeftijd zijn terugreis startte naar Hawaiiki, het eiland waar hij vandaan kwam. De volledige naam is dan ook 'Hokianga-nui-a-Kupe', de plaats van Kupe's grote terugkeer.

De wegen zijn er smal en kronkelig, maar aangekomen op de Pakia Hill heb je een magisch uitzicht op de gouden zandduinen en de natuurlijke haven. Hier liggen rustige baaien, zandstranden, je kunt er lekker wandelen en het water is uitstekend om in te vissen.

Kohukohu

Zo'n vier kilometer aan de noordkant van de Hokianga Harbour ligt Kohukohu, ooit het kloppend hart van de kauri-hout timmerindustrie. Tegenwoordig is Kohukohu een rustig dorp met zo'n tweehonderd inwoners, maar er is nog genoeg te bezichtigen.

Zo staan nog een aantal houten, koloniale huizen van meer dan honderd jaar oud die nog netjes intact zijn. Met een kleine omweg kom je uit bij mooie gebouwen als de Masonic Lodge en de Anglicaanse kerk, het politiegebouw en een oude school. Aan de oever van Kohukohu ligt slechts één café, dat trouwens wel de moeite waard is, zeker bij vloed wanneer het water tegen de oever beukt.

Overnachten

Enkele kilometers ten zuiden van de Hokianga liggen Oponon en Omapere, twee steden die min of meer in elkaar overlopen. Dit zijn de beste plaatsen om te overnachten. Hier liggen hotels aan het water of eventueel hutten en er zijn genoeg cafés. Een gezellige dus boel en veel reizigers blijven hier dan ook vaak wel even hangen.

Oponon haalde midden jaren vijftig de wereldpers met het opmerkelijk verhaal van een vreemde dolfijn die dagelijks het strand bezocht. De dolfijn kreeg zeer toepasselijk de naam Opo. Hij werd soms door honderden mensen opgewacht, was vriendelijk en speelde met de kinderen. Hij stierf toen plaatselijke vissers dynamiet gebruikten om vis te vangen.

Opo's graf

Opo's graf is nog altijd te bezoeken bij de Opononi-pub. Wil je meer over Opo weten, kan je ook nog altijd een bezoekje brengen aan het museum. Het is maar heel klein, gratis en je leert meteen iets over de hippie-invasie van 1970.

Hokianga ligt de westkust van Northland, aan Highway 12.

Reizen Hokianga

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors