Gisborne

Gisborne

door Getaway Travel

Gisborne is de meest oostelijke stad van Nieuw-Zeeland en ligt vlakbij de datumgrens. Het heeft daarom de eer dat hier de dag altijd als eerste begint. Het klimaat is hier erg plezierig met een aangename temperatuur en de meeste zonuren van het land. De omgeving is erg vruchtbaar en er worden druiven, appels, citrusvruchten en natuurlijk de favoriete vrucht van Nieuw-Zeeland, de kiwi, geteeld.

Stranden en rivieren

Dankzij het geweldige klimaat in Gisborne is dit ook een surfplek bij uitstek met prima stranden bij Midway, Wainui en Makorori.

ZELF NAAR Gisborne?

Bekijk alle 5 reizen naar Gisborne

Door het compacte centrum met fijne parken stromen wel drie rivieren, de Waimata, de Taruheru en de Waikanae. Deze laatste is met 1.200 meter de kortste van het land. Omdat Gisborne door deze rivieren veel bruggen heeft moeten bouwen, wordt deze stad ook wel 'The city of bridges' genoemd.

Endeavor

De stad is van bijzonder historisch belang. Dit is namelijk dé plek die als eerste in zicht kwam toen ontdekkingsreiziger James Cook met de Endeavour kwam aanzeilen. Het was niet de kapitein zelf maar matroos Nicholas Young die als eerste het nieuwe land zag. De door hem ontdekte kaap werd daarom Young Nick's Head genoemd.

Op Kaiti Beach ging de bemanning aan wal en nam Cook in naam van de Britse monarch Nieuw-Zeeland in bezit.

Kolonisatie

Vijf eeuwen daarvoor was het ook precies deze plek waar de eerste Maori aan land gingen, gedeeltes van het land cultiveerden en zich er permanent vestigden.

De blanke kolonisatie van dit gebied ging langzaam en moeizaam door de verdediging van de Maori van hun grond. Vooral rond 1860 vonden er talrijke gevechten plaats. Nog steeds is de Maori-bevolking hier nog talrijk aanwezig en bezitten zij grote stukken land.

Bezienswaardigheden

Er zijn enkele bezienswaardigheden in Gisborne. Veel hiervan liggen bij de zuidoever van de Turanganui.Hier vlakbij staat de Titirangi Lookout, vanwaar je geweldige vergezichten over de stad en Poverty Bay hebt. Erachter staat de kleine Maori-kerk Toko Toru Tapu, en een van de grootste Maori-ontmoetingshuizen van het land, Te Poho-o-Rawiri. Het gebouw is zowel van buiten als van binnen rijkelijk gedecoreerd en zeker de moeite waard.

Nog meer Maori-bezienswaardigheden vind je in het Tairawhiti Museum in het centrum van de stad. Hier is een uitgebreide collectie van kunst en voorwerpen van Maori uit deze streek te zien. Ook leer je meer over de blanke kolonisatie van het gebied en over de geschiedenis en geologie ervan.

Star of Canada

Achter dit museum staat het Star of Canada Maritime Museum, met een deel van het stoomschip 'Star of Canada'. In 1912 liep dit schip bij Gisborne op de klippen. Reddingswerkers slaagden er helaas niet in het schip los te trekken en kregen alleen de brug aan land. Deze kun je in het museum zien. Verder is er veel aandacht voor James Cook en de landing van zijn Endeavour.

Gisborne ligt aan de oostkust van het Noordereiland aan Highway 2.

Reizen Gisborne

Meer Gisborne

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors