Forgotten World Highway

Forgotten World Highway

door Charlotte de Vries

De Forgotten World Highway begeleidt je door een verlaten en mysterieus landschap. Langs gerimpelde bergen, rivierkloven en dichtbegroeid oerwoud. Door een smalle, griezelige tunnel en over stuivend asfalt. Behalve een paar verloren nederzettingen hebben de negentiende-eeuwse kolonisten weinig achtergelaten in deze wildernis: een Forgotten World.

De 148 kilometer lange Forgotten World Highway verbindt Stratford en Taumarunui. De weg kronkelt als een natuurlijke achtbaan over steile bergwanden en langs duizelingwekkende afgronden. Dus bereid je goed voor op je vakantie naar Nieuw-Zeeland en pak alvast je pillen tegen wagenziekte in. Slinger mee over de Forgotten World Highway!

ZELF NAAR Forgotten World Highway?

Bekijk alle 3 reizen naar Forgotten World Highway

Bezienswaardigheden langs de Forgotten World Highway

Je begint je reis in het avontuurlijke Taumarunui. Het stadje is gebouwd tussen de kruising van twee enorme rivieren. Hier kan je vissen, kajakken en jet-boaten, of met een kano varen naar het jungle-achtige hart van het Whanganui National Park. Voor een vurig vulkaanlandschap rijd je de andere kant op, naar het oostelijk gelegen Tongariro National Park.

Vanaf Taumarunui sla je de Forgotten World highway in richting Stratford. Je rijdt dwars door het oerwoud, langs het kleine Nukunuku Museum en de gigantische Mount Damper Falls. Deze waterval stort maar liefst 85 meter naar beneden.

Vlak na de waterval vormt de weg om in de smalle, 180 meter lange Moki Tunnel. Dit is een eenbaansweg, dus kijk uit voor tegenliggers! Aan het einde van deze donkere gang ligt het karakteristieke plaatsje Whangamomona, waar een gelijknamig hotelletje je opwacht. De omliggende beukenbossen zijn ideaal voor wandeltochten.

Op de laatste dag rijd je naar Stratford. Een leuke stop onderweg is de 'Bridge to Somewhere', een historische brug op ongeveer anderhalf uur lopen vanaf Strathmore.

En dan kom je aan bij de eindbestemming. Stratford is vernoemd naar de Engelse geboorteplaats van William Shakespeare, en haar straten naar de bekendste personages uit Shakespeare's toneelstukken. Het pronkstuk van de stad is een antieke 'glockenspiel'-klokkentoren, dat op bepaalde slagen scènes speelt uit Romeo en Julia.

Beste reistijd voor de Forgotten World Highway

De Forgotten World Highway is het hele jaar door prachtig, maar het weelderigst na de winter. Geniet optimaal van het oerwoud in of rond de zomermaanden (oktober tot april).

Om alles te kunnen zien langs de Forgotten World Highway raden we je aan om er ongeveer drie dagen voor uit te rekken. Overnachten kan in Taumarunui, Whangamomona en Stratford.

Routebeschrijving

De Forgotten World Highway kan je starten in Taumarunui of Stratford. In beide steden wordt de weg duidelijk aangegeven als de Forgotten World Highway of onder de officiële naam: State Highway 43. Eenmaal op de weg kan je moeilijk verdwalen. Er zijn vrijwel geen andere wegen die de Forgotten World Highway kruisen.

Rijd je liever niet zelf? Bekijk hier het aanbod van reisorganisaties die reizen naar het Noordereiland organiseren!

Fotocredits: Madeleine Deaton | Phillip Capper | itravelNZ

Reizen Forgotten World Highway

Foto's & video's Forgotten World Highway

Meer Forgotten World Highway

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors