New Plymouth

New Plymouth

door Getaway Travel

New Plymouth is het centrum van de Taranaki-regio en wordt als goede uitvalsbasis van dit gebied gezien. De stad telt zo'n 50.000 inwoners en ligt rond een haven aan de westkust van het Noordereiland. Ten noorden en ten zuiden liggen geweldige surfstranden en aan de oostkant doemt de indrukwekkende kegel van Mount Taranaki op.

Honderd tuinen en parken

In New Plymouth staan een aantal interessante historische gebouwen en musea, maar de stad is beroemd vanwege de tuinen en parken. Vooral in het voorjaar komen hier veel bezoekers op af wanneer de bloemen en planten op zijn mooist zijn.

ZELF NAAR New Plymouth?

Bekijk alle 6 reizen naar New Plymouth

Dankzij de vele uren zon en neerslag, het milde klimaat, de vruchtbare vulkanische bodem en de beschutting tegen de wind staan dan vele soorten bloemen schitterend in bloei. Van eind oktober tot begin november kun je tijdens het Powerco Taranaki Garden Festival meer dan honderd tuinen bezoeken.

Oase van rust

Op slechts vijf minuten lopen van het centrum ligt het Pukekura Park. Dit schitterende park is een van de oudste van heel Nieuw-Zeeland. In 1876 werd hier al een stukje inheems bos voor het publiek tentoongesteld.

Nu is het park uitgegroeid tot een oase van rust met meertjes, bloementuinen, exotische bomen en beekjes met boomvarens. Ook zijn er watervallen, een varenkas, fontein, waterrad en een speeltuin. Op het grootste meer drijven duizenden waterlelies waar je tussendoor met een roeibootje kunt dobberen.

Uitzicht op Mount Taranaki

Bij het Tea House kun je wat eten en drinken en heb je mooi uitzicht op Mount Taranaki. Ben je hier tussen kerst en februari kun je hier genieten van het Festival of Lights en verandert het park in een sprookjeswereld met duizenden gekleurde lichtjes langs de paden.

Ten noorden van het Pukekura Park ligt Brooklands Park en kenmerkt zich door een Engelse stijl met prachtige gazons en ietwat formele tuinen. Hier staat een tweeduizend jaar oude puriri-boom en groeien en maar liefst driehonderd soorten rododendrons. In het openluchtpodium van de Bowl of Brooklands kun je in de zomer luisteren naar concerten en andere evenementen.

Voor kinderen is er het Brookland Children Zoo met volières waar tientallen parkieten en andere vogels rond je hoofd vliegen. In het park bevindt zich ook het koloniale ziekenhuis The Gables uit 1847. Het mooie gebouw mislukte ooit als ziekenhuis en is nu een galerie en een medisch museum.

Musea

In New Plymouth zijn een nog paar andere interessante musea. Het Taranaki Museum aan de Ariki Street is één van de oudste musea van Nieuw-Zeeland en werd al in 1847 geopend. Je ziet hier exposities over de sociale geschiedenis van Taranaki, lokale schilderkunst en een natuurtentoonstelling met moa- en walvisskeletten.

In dezelfde straat vind je ook het Richmond Cottage. Dit huis werd in 1853 gebouwd en was de woonplaats van verschillende belangrijke Taranaki-families. Er zijn hier verschillende antieke meubels en kunst te zien die je een mooi beeld geven van het koloniale verleden van de eerste Europeanen in deze regio.

Hedendaagse kunst

Het Govet-Brewster Art Gallery op Queens Street is het enige museum in Nieuw-Zeeland met een permanente hedendaagse kunst. Je ziet er veel abstracte schilderijen, kinetische sculpturen en ook films van bekende Nieuw-Zeelandse artiesten. Aan de King Street zit de Egmont Gallery waar je het werk van regionale kunstenaars kunt bewonderen.

Bijzonder is het Rangimarie Maori Art and Craft Centre aan de Centennial Drive. Hier leren jonge Maori op traditionele wijze hout bewerken. In de winkel kun je sieraden van jade en walvisbeen kopen.

New Plymouth ligt aan Highway 3 aan de westkust van het Noordereiland.

Reizen New Plymouth

Meer New Plymouth

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors