Whanganui River Road Jouw vakantie naar Nieuw-Zeeland begint hier!

Whanganui River Road

door Willeke van Doorn

Volg de onverharde wegen en scherpe bochten van de Whanganui River Road langs een reeks eeuwenoude Maori-dorpen. Stop voor een picknick op een uitkijkpunt ver boven de rivier en overnacht in een voormalig klooster. Deze route is zowel voor natuur- als geschiedenisliefhebbers een echte aanrader tijdens een rondreis door Nieuw-Zeeland.

De tachtig kilometer lange Whanganui River Road trapt af in Whanganui op het Noordereiland. Vanaf hier slingert de weg langs de gelijknamige rivier naar Pipriki. Onderweg maak je kennis met de Maori-cultuur van de stammen die dit gebied al ruim achthonderd jaar hun thuis noemen.

ZELF NAAR Whanganui River Road?

Bekijk alle 1 reizen naar Whanganui River Road

Bezienswaardigheden langs de Whanganui River Road

De reis begint in de stad die zijn naam dankt aan de rivier. Vanuit Whanganui klimt de weg naar boven naar de Aramoana-heuvel, waarvandaan je een geweldig uitzicht hebt op de rivier. Met een beetje mazzel is het helder weer en kun je zelfs de vulkaan Ruapehu zien. Wil je even de benen strekken, begin dan hier aan de Aramoana Walkway.

Na een wandeling door de groene omgeving kruip je weer achter het stuur en rijd je verder over de Whanganui River Road. Langs de rivier kom je verschillende Maori-nederzettingen tegen zoals Parikino, Atene, Koriniti, Matahiwi en Ranana.

In deze dorpen ontmoet je de Maori, die al ruim achthonderd jaar naast de rivier wonen. Vooral Atene is een goede plek om even te stoppen. Zet de auto aan de kant en volg de Atene Viewpoint Walk naar een uitkijkpunt op 523 meter boven zeeniveau. Hier kun je picknicken met uitzicht op de kloof waar de Whanganui River dwars doorheen snijdt.

Met een goed gevulde buik stap je weer in de auto en rijd je richting het eiland Moutoa. Hier vond in 1864 een veldslag plaats tusssen Maori-stammen uit de benedenloop van de rivier en een stam uit het noorden.

Even verderop ligt Jerusalem, Hiruharama in Maori-taal. Dit dorp behoorde in de negentiende eeuw tot Patiarero, wat een van de grootste nederzettingen aan de Whanganui River was. In Jerusalem bezoek je de ruim honderd jaar oude katholieke kerk en kun je overnachten in een voormalig klooster.

Een kilometer of vijf voorbij Jerusalem ligt de Omorehu Waterfall Lookout. In tegenstelling tot veel andere watervallen in de omgeving is de Omorehu Waterfall goed te bereiken. Dit is de laatste stop aan de Whanganui River Road die even verderop eindigt in Pipriki. Hier stopt je rondreis door Nieuw-Zeeland echter nog niet, want dit plaatsje is de springplank naar het Whanganui National Park!

Beste reistijd voor de Whanganui River Road

De Whanganui River Road volgt de gelijknamige rivier die in de zomer de mooiste, heldergroene kleur aanneemt. Bovendien kun je in deze tijd van het jaar kajakken, kanoën en jet-boaten.

De Whanganui River Road is tachtig kilometer lang en kun je zonder tussenstops in zo'n anderhalf uur afleggen. Maar wij raden je aan een halve tot een hele dag voor de route uit te trekken. Sommige delen van de weg zijn onverhard of beschadigd door overstromingen, waardoor je niet altijd lekker kunt doorrijden. Daarnaast heb je tijd nodig om zo nu en dan bij een bezienswaardigheid te stoppen.

Routebeschrijving

Bij Whanganui, dat aan de westkust van het Noordereiland ligt, stroomt de rivier uit in de zee. Deze plaats is ook is het startpunt van een rondreis langs de Whanganui River. Je verlaat de stad via de Highway 4.

De Whanganui River Road is een zijweg van deze snelweg en begint veertien kilometer ten noorden van Whanganui. Vanaf hier volg je de weg langs de rivier naar Pipriki. Je kunt de route zelf met een huurauto afleggen, of meegaan met een georganiseerde busreis.

Zin om op pad te gaan met een reisorganisatie? Bekijk hier de beste deals!

Fotocredits: RusselStreet | RusselStreet | Jason Prett

Reizen Whanganui River Road

Meer Whanganui River Road

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors